26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Camiye dönüştürülen Trabzon Ayasofya'ya suç duyurusu

TRABZON'da camiye dönüştürülerek ibadete açılan Ayasofya Müzesi'nde yapılan değişiklik ve tadilatın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'na aykırı olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

DHA2 Temmuz 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Camiye dönüştürülen Trabzon Ayasofya'ya suç duyurusu
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildikten sonra camiye dönüştürülerek ibadete açılan Ayasofya'daki düzenleme ve değişikliğin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'na aykırı olduğunu ileri süren Fatih Mahallesi Muhtarlığı, Ayasofyalılar Yardımlaşma Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği, Trabzon Sanat Evi Derneği, Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Mimarlar Odası Trabzon Şubesi temsilcileri Trabzon Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, Ayasofya'nın cami olarak kullanılması için yapılan tadilat ve düzenlemelerin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'na aykırı olduğu iddiasıyla ilgililerin cezalandırılması istendi.


52 YIL SONRA İLK NAMAZ GEÇEN HAFTA KILINDI


Fatih Mahallesi'nde bulunan ve yapılan değişiklikle camiye dönüştürülen Ayasofya, geçen cuma günü ikindi namazı kılınarak ibadete açılmıştı. Henüz resmi olarak açılışı yapılmayan Ayasofya içerisindeki freskler açılır kapanır bir sistemle perde ile kapatılmış, zemin ise halı ile kaplanmıştı. Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'un fethinden yaklaşık 100 yıl sonra camiye dönüştürülen Ayasofya, 1961'de müze statüsüne kavuşmuştu.