19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ceza infaz af yasası kapsamında hangi suçlar var?

Türkiye'de yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerinde de düzenlemelere gidiliyor. 2020 Af yasası ile ilgili gelen son dakika haberine göre Ceza İnfaz düzenlemesi TBMM'ye sunuldu. Cezaevinde bulunan hükümlüler ve mahkumlar tarafından Af yasası çıktı mı? sorusu merak ediliyor. Ceza infaz af yasası kapsamında hangi suçlar var? İşte af yasası 2020 ile ilgili son gelişmeler.

13 Nisan 2020 Pazartesi 15:03 - Güncelleme:
Ceza infaz af yasası kapsamında hangi suçlar var?

Ceza infaz af yasası kapsamında hangi suçların olduğu merak ediliyor.  Halk arasında 'af yasası' olarak bilinen ceza infaz düzenlemesi TBMM'ye sunuldu. Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında düzenlenen af yasası Meclis'te onaylanırsa cezaevinde bulunan mevcut hükümlü sayısının yaklaşık olarak üçte birinin erken tahliye olması bekleniyor.  Peki 2020 Ceza infaz af düzenlemesinde hangi suçlar ve kimler tahliye olacak? Af yasası ve ceza infaz yasası kimleri hangi suçları kapsıyor? İşte 2020 af yasası ile ilgili detaylar...

Koronavirüs tehlikesi nedeniyle açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkumun, ceza infaz düzenlemesi kapsamında cezalarını evde çekmeleri planlanıyor.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül; hem 'Hangi mahkumlara af çıkacak?' sorusunu yanıtladı hem de corona virüs önlemleri kapsamında af yasası ve ceza infaz kanunu hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu. Uyuşturucu, cinsel taciz gibi suçlarda toplum hassasiyetlerini gözeteceklerini ifade eden Gül, söz konusu yasanın birkaç gün içerisinde meclise geleceğini müjdeledi. 

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ CAHİT ÖZKAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI GELDİ!

70 maddeden oluşan teklifimizi tamamladık. İnfaz yasasında kadına şiddet, istismar , terör ve istismar dışarıda bırakılmıştır. Teklifte yapılan değişikliklerle ilgili görüşlerimizi paylaşacağız.

Ceza infaz düzenlemesi ile süreler yeniden belirlenmektedir. Kasten adam öldürme, uyuşturucu, terör, kadına karşı suçlar dışındaki suçlar 1/2 ceza sistemi üzerinden düzenlenmiştir.

Bazı suçlarda kamu düzenine verilen zarar göze alınarak cezaların artırılması öngörülüyor.

Toplumda büyük zarar oluşturan efeciliğin cezası artırılacak. 1 Temmuz 2016 öncesi işlenmiş denetimli serbestlik suçlarında süreyi 3 yıla çıkarıyoruz.

Amaçlı suç örgütü kuranların cezalarının tavan ve tabanını 2 yıl artırıyoruz.

Kadınlar, yaşlılar ve anneler lehine de düzenlemeler yaptık. 0-6 yaş altında çocuğu bulunan ve kendine bakamayacak hastalığı bulunanlar için konutta infazı getiriyoruz.

Hakim teminatına bağlana iyi hal indirimi itiraz müessesine de açılıyor.

“AF YASASI” 2020 NE ZAMAN ÇIKACAK?

Taslak metnin şekillenmesiyle birlikte CHP ve İYİ Parti’nin de oylaması için Meclis'te sunum yapılacak. İki partiden de oy çokluğunun sağlanması halinde yasa Meclis'ten geçerek kabul edilecek. Af yasasının gerçekleşmesi sonrasındaki haftalarda tahliyelerin başlaması bekleniyor.

Yapılacak düzenleme, halen açık cezaevlerinde kalan 70 bin kişiyi ilgilendiriyor. İnfaz düzenlemesinde, bu kişilerin belirlenen süreyle cezalarını evlerinde çekmeleri, salgın endişesinin ortadan kalkmasının ardından yeniden cezaevlerine dönmeleri planlanıyor. Ev hapsinin tüm koşulları bu kişiler için geçerli olacak. Açık cezaevlerine yönelik uygulama, 30 Mayıs 2020 tarihine kadar sürecek. Adalet Bakanlığı gerekirse, ev hapsi uygulamasını 2 ay daha uzatacak.

AK Parti'nin yürüttüğü ve yeni tip koranavirüs (Covid-19) salgınında alınacak tedbirler kapsamında hızlandırılan infaz indirimi düzenlemesine ilişkin çalışmada artık sona gelindi. Buna göre; Cezaevlerinde geçirilmesi gereken süre kısalacak. Koşullu salıverilme oranı yüzde 50 olacak.

HANGİ SUÇLARA AF SAĞLANACAK?

-0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlarla, 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkındaki 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla çıkarılacak.

-Ağır hastalık, engeli bulunan 65 yaş üstü hükümlüler, koşullu salıverilecek. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün, 3 gün olarak kabul edilecek.

-Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkekler 1 yıla; 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yıla; 75 yaşını bitirmiş olanlar 4 yıla kadar cezalarını konutlarında çekecek.

-5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.

CİNSEL SUÇLAR KAPSAM DIŞI

Buna göre terör suçları, cinsel istismar suçları, kasten adam öldürme suçları ve uyuşturucu suçları da af kapsamının dışında kalacak. Mükerrer işlenen suçlar da indirim kapsamına giriyor.