25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çocuklar üşümesin dedi yetmiş bin çocuğu giydirdi

'Çocuklar üşümesin' dedi, 70 bin çocuğu giydirdi. Kış biter ama çocukların hayalleri bitmez diyen Star Gazetesi yazarı İlhami Işık 'Eğer çocuğuna sahip çıkarsan, kötü niyetlilerin sahip çıkmasını önlersin. Başkasının sana ait olmayan hikayeleri çocuğuna aktarmasını engellersin' dedi.

M.Emin Üçer / Star20 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Çocuklar üşümesin dedi yetmiş bin çocuğu giydirdi

Herşey aylar önce Star Gazetesi yazarı İlhami Işık'ın soğuk kış günlerinde üzerine giyecek bir montu, ayağına giyecek bir ayakkabısı olmayan çocukları dert edinip onlar için birşeyler yapmak istemesiyle başlamış.

Yardım kampanyası hakkındaki düşüncelerini Twitter'dan paylaşan Işık'a, Batman'da bir okul müdürü de ulaşıp yardım isteyince kolları sıvamış ve işe koyulmuş.

Yardım etmek isteyeni de, yardıma ihtiyacı olanı da Twitter aracılığıyla bulunan kampanya yazar Işık'ın deyimiyle "Beklediğinden çok daha fazla büyüdü" ve 70 binden fazla çocuğa yüzbinlerce parça kışlık kıyafet ve ayakkabı dağıtıldı.

 

 

Kamuoyunda yoğun ilgi ve takdirle karşılanan kampanya hakkında İlhami Işık'a ulaşıp merak edilenleri ve kampanyanın geleceğini sorduk.

YARDIM EDENİ DE, YARDIM ALANI DA SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN

"Çocuklar üşümesin" kampanyası nasıl koordine ediliyor?

Okul müdürleri, öğretmenler, milli eğitim müdürlükleri ve valiliklerle iletişim kuruyoruz, sosyal medya üzerinden örgütleniyoruz. Bir talep geldiğinde o talebe kaynak bulma arayışına giriyoruz. Hayırseverler de bize ulaşıp çocuklarımıza çok sayıda kıyafet bağışlıyor.

Koordinasyon noktasında bazen hayırsever derneklerden yardım alıyor, bazen de direkt kendimiz kargolayarak gönderiyoruz. Sürekli bir talep ve talebe karşılık söz konusu. Her gün çocuklarımıza kıyafet ve ayakkabılar gidiyor buradan.

 

 

YOKSULLUĞUN MEMLEKETİ YOK

Yardımlarınızı yalnızca güneydoğu bölgesine mi yolluyorsunuz?

İklim şartlarının sertliği ve terörün meydana getirdiği mağduriyetten ötürü daha çok doğu ve güneydoğu bölgelerine ulaşıyoruz. Bunun yanında Türkiye'nin her yerinden gelen taleplere elimizden geldiğince karşılık veriyoruz.

Türkiye hızlı bir değişim dönüşüm yaşıyor fakat yoksulluğun izleri her yerde devam ediyor. En son Çanakkale'de depremde gördük, orada da yoksul insanlar var. Yoksulluğun bir memleketi yok, her yerde mevcut.

YAPILAN HAYRIN ÇETELESİ TUTULMAZ AMA..

Şimdiye kadar nerelere, ne kadar yardım yaptınız?

Hayrın çetelesi tutulmaz ama yardımlar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek de lazım. Türkiye geneli zannediyorum toplamda 70 binden fazla çocuğumuza yüzbinlerce parça kıyafet ve ayakkabı dağıttık. Kimi yerlerde mont, kazak, pantolon, ayakkabı komple giydirdik çocuklarımızı. Kimi yerlere yalnızca mont yollama imkanımız oldu.

Bir kaç pilot il seçmiştik kendimize: Diyarbakır, Şırnak ve Mardin gibi. Şırnak'ta örneğin 27 okulda 6 bin civarı öğrencimizi giydirdik. Cizrede 32 okulda pantolon, mont, kazak, ayakkabı baştan aşağı 55 bin parçayı çocuklarımıza giydirdik. Bazı yerlere de mont ve ayakkabı yollayabildik.

"VERDİĞİMİZ AYAKKABIYI GİYMEYE KIYAMAYAN KIZ ÇOCUĞU..."

Doğuda bazı okullara bizzat gittiniz. Kampanya süresince unutamadığınız bir şey yaşadınız mı?  

Kars/Sarıkamış'ta ilkokullu çocuklarımıza ayakkabı vermiştik. Ertesi gün bir kız çocuğumuz yine eski, yırtık ayakkabısıyla gelmiş okula. Durumu farkeden öğretmeni neden yeni ayakkabılarını giymediğini sorduğunda, "kirlenmesin diye" demiş kızımız. Ayakkabıyı giymeye kıyamamış. O çocukların çoğunun hayali olan şeyler bunlar.

"REKLAM OLMASIN, ALLAH BİLSİN YETER"

Kimlerden yardım aldınız? Kampanyayı sosyal medya üzerinden takip edenler olarak bağışçıların adını çok duyamadık.

Bir valimiz kendi ilindeki tüm giyim masraflarını üstlendi. Bir belediye başkanımız da Türkiye'nin öte ucundan Siirt Kurtalan'a 1.500 çocuğa giyim malzemesi yolladı. Aynı şekilde bir ulaşım firması sahibi sosyal medya üzerinden bana ulaşıp 3 bin çocuğumuzu giydirdi.

Çok sayıda yardımsever var. Hatta bir tekstil devinin sahibi 75 bin parça kıyafet verdi bize. Piyasa değeri 4 milyon liranın üzerinde devasa bir bağıştı. "Reklam olmasın, Allah bilsin yeter" dedi bize. Ama yine de sağda solda anlatıyoruz biz. Nasıl anlatmayalım aldığımız en büyük bağıştı, tüm Cizre ve Şırnak'taki terör mağduru çocuklarımızı giydirdik.

ÜNLÜLERDEN YETERLİ DESTEK YOK

Siz de tanınan bir yazarsınız, ünlülerden kampanyanızın tanıtımına destek geldi mi hiç? Böyle bir şeyi ister miydiniz?

Beşiktaş'ın futbolcusu Gökhan Töre bana twitter üzerinden ulaştı. Diyarbakıra birlikte gidecektik fakat sağlık durumu nedeniyle doktoru müsadee etmedi. Kendisi çok sayıda çocuğumuza yardımlarını yolladı yine de.

Ünlüler katıldığı zaman etkinlik daha zenginleşir kıymetli hale gelir fakat Gökhan dışında öyle bir destek bulamadık.

KIŞ BİTER AMA ÇOCUKLARIN HAYALLERİ BİTMEZ

Kış da bitiyor, bir sonraki kışa kadar kampanyaya ara mı vereceksiniz?

Kış biter ama çocukların hayalleri bitmez. Bundan sonrasına yazlık ayakkabı, pantolon ve tişört gibi yardımlarla devam edeceğiz. Bu çocuklarla birlikte büyüyeceğiz biz.

Amacımız hem çocuğun ihtiyaçlarını gidermek, hem de hayallerini gerçekleştirmek. Ne hayali varsa. Eğer çocuğa dokunursan, kötü niyetli olanın dokunmasını engellersin. Başkasının sana ait olmayan hikayelerini çocuğa aktarmasını engellersin.

GÜZEL OLAN HERŞEYE AÇIĞIM, DÜNYADA YETERİNCE KÖTÜLÜK VAR

Sohbet havasında geçen keyifli röportajın ardından üzerinde çalıştığım bir hayır projesini tamamladıktan sonra kendisinden yardım isteyeceğimi belirttiğim İlhami ağabeyden şu yanıtı aldım:

"Güzel olan herşey için bana gelebilirsiniz. Çünkü dünyada yeterince kötülük var."