12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Çözüm sürecinde silah bırakma tarihi belli oldu

Şubat-Mart'ta Abdullah Öcalan'ın 'silahlı mücadeleden siyasi müzakereye' geçildiğini ilan etmesi ve eve dönüşlerin başlaması bekleniyor.

8 Ocak 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çözüm sürecinde silah bırakma tarihi belli oldu

Çözüm sürecinde kritik ve önemli bir dönemece giriliyor. Şubat-mart ayında, Abdullah Öcalan’ın örgütün silah bıraktığını açıklaması, “silahlı mücadeleden siyasi müzakereye geçildiğini” ilan etmesi ve dağdan eve dönüşlerin başlaması hedefleniyor.

Sürecin her aşamasında yer alan ve adının yazılmasını istemeyen bir yetkilinin ifadesiyle; Kobani ve Cizre olayları gibi “yol kazaları” olmazsa, hazirandaki genel seçim öncesinde kritik virajlardan biri dönülecek. Aynı yetkili, süreci değerlendirirken şu metaforu kullandı: “Otobanda gidiyoruz, geri dönmek tüm taraflar açısından mümkün değil ancak hız limitlerini zorlarsanız takla atarsanız.”

GERİ DÖNÜŞ İÇİN HER ŞEY HAZIR: Yetkilinin ifadesiyle geri dönüşler için her türlü teknik ayrıntı da düşünülüp hazırlanmış. Sadece uygun zaman ve koşullar bekleniyor.

İşte önümüzdeki süreçte ve “Silahlar bırakıldı” açıklamasından sonra atılacak adımlar:

DİYALOG KANALLARI AÇIK: Geri dönüşlerin başlaması için her türlü diyalog zemini açık tutuluyor. PKK içindeki farklı gruplar kışkırtıcı açıklamalar yapmazsa ve süreci sekteye uğratmaya yönelik eylemler yaşanmazsa, yol kazalarının bile hafif sarsıntılarla atlatılması bekleniyor. Kobani eylemleri ve Cizre’deki olaylarda güvenlik güçlerinin çok hassas davrandığı belirtilirken, bundan sonra hassasiyetin devam edeceği vurgulanıyor. Bununla birlikte kamu düzeni ve vatandaşların güvenliğinden ödün verilmeyeceği de kayda geçiriliyor.

HABUR OLMAYACAK: Öcalan’ın çağrısıyla 19 Ekim 2009’da 34 PKK’lı Habur Sınır Kapısı’ndan girip teslim olmuştu. PKK’lıların ifadelerinin alınma yöntemi ve sonrasında otobüsler üzerinde dolaşıp propaganda yapmaları tepki çekmişti. Benzer bir tabloya asla izin verilmeyecek. Bunun için gerekli önlemler alındı.

REHABİLİTASYON: Silahları bırakıp dönenlerin rehabilitasyonu ve toplumsal hayata uyumu için her ayrıntı düşünüldü. Bu konuda yeni yasal düzenlemeler gündeme gelebilir.

İMRALI ZİYARETLERİ: İmralı’ya gidecek heyetin ziyareti, hava şartları nedeniyle sekteye uğramıştı. Helikopter ve kosterle transfer konusunda yaşanabilecek sorunların aşılması için önlem alındı. Ziyaretlerin sağlıklı yapılabilmesi için her türlü imkân sağlanacak.

HEYETİN YAPISI: İmralı heyetine yeni isimlerin eklenebileceği, heyetten bazı isimlerin de çıkarılabileceği belirtiliyor. Her ne kadar “sekretarya” sözcüğüne karşı bir reaksiyon olsa da İmralı’ya yeni mahkûmların transferi konusunda da esnek model uygulanacak. Bu konuda da herhangi bir sorun bulunmuyor.

YASAL DÜZENLEME: Sürecin sağlıklı ilerlemesi durumunda hükümet gerekli yasal düzenlemeler için kararlı ancak bu düzenlemeler toplumun genelini rahatsız etmeyecek düzlemde ilerleyecek. Bir kesim için özel bir düzenleme yapılıyormuş gibi bir algıya yol açılmayacak. (Habertürk)