24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İİT'ye 2 milyon dolar bağışlıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, 'Türkiye olarak İslam İşbirliği Teşkilatı'na 2 milyon dolar bağış yapacağız' dedi.

15 Nisan 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İİT'ye 2 milyon dolar bağışlıyoruz
İslam İşbirliği Teşkilatı İstanbul zirvesinin kapanış oturumu bugün yapıldı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak biz 2 milyon dolarlık bir katkıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'na böyle bir bağışta bulunacağız. Bunun 1,8 milyon doları Genel Sekreterliğe, 100 bin doları İnsan Hakları Komisyonuna, 100 bin doları İslami Dayanışma Fonuna olmak üzere teşkilata, toplam 2 milyon dolar gönüllü katkı taahhüdümüzü açıklıyoruz" dedi.
 
Erdoğan, daha sonra "Burada açıklamayı uygun gören ülke varsa işaret buyurmaları halinde kendilerinden bunu duymak isteriz" diye konuştu. 
 
Sırasıyla söz alan Suudi Arabistan, Endonezya ve Kuveyt Temsilcileri ikili görüşmelerde bunu açıklamak istediklerini belirtti. Bağış açıklayan başka ülke olmadı.
 
ERDOĞAN, AİDAT ÖDEYENLERİ AÇIKLADI
 
Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim değerlerimizde, bizim inancımızda nafile olan ibadetler gizlidir. Ama farz olan açıktır. Ki diğerlerini de teşvik etsin. Şimdi burada atılan bir adım var. Bu adımda da bizler bu bütçeyi güçlü kılabilme noktasında atım atmalıyız. Ya bu bağış sistemi ortadan kalkabilir. Aidat sistemiyle bu iş yürütülebilir. 56 üye ülkeden ben şu anda borcu olmayan ülkeleri okumak isterim. Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Endonezya, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Fas, Umman, Katar, Tunus, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri...Toplam 20 ülke" dedi.
Listeyi okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece 20 üye ülkenin borcu olmadığını söyledi. Erdoğan, "Diğer üye ülkelerin aidatları ödeme noktasında bir sıkıntı olduğu görülüyor. Genel Sekreterliğe ödenmesi gereken rakam 160 milyon dolar.

160 milyon doların olmadığı bir bütçeyi düşünün. Bu bütçeyle ne denli aktif olabilirsiniz? Ben bunu takdirlerinize sunuyorum. Görünen o ki başka açıklamak isteyen ülke yok" diye konuştu. 
 
Erdoğan konuşmasında bugün burada "1,7 milyar Müslümanı temsil eden liderler olarak üç günlük çalışma kapsamında bir araya geldik. İki gün boyunca Müslümanların ve insanlığın hayrına neler yapabileceğimiz müreffeh bir dünya inşa edeceğimiz konusunda fikir teatisinde bulunduk.
Kabul ettiğimiz Filistin kararı Filistinli kardeşlerimizin gösterdiği onurlu direnişe verdiğimiz desteğin en üst düzeyde ispatıdır" dedi.