4 Temmuz 2025 Cuma / 9 Muharrem 1447

Darbe girişimi davasının savcısı İrfan Fidan kimdir?

İrfan Fidan İstanbul’un yeni başsavcısı oldu. Daha önce ele aldığı kritik dosyalarla bilinen İrfan Fidan, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu başsavcı vekili olarak görev yapıyordu. Peki İstanbul’un yeni başsavcısı ve 15 Temmuz darbe girişimi davasının savcısı İrfan Fidan kimdir?

26 Temmuz 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Darbe girişimi davasının savcısı İrfan Fidan kimdir?

İstanbul'daki '15 Temmuz darbe girişimi’ davasının başındaki isim olarak bilinen İrfan Fidan, yarın saat 14:00’te Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda devir teslim görevini alacak. Yeni İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, daha önce Selam Tevhid Kumpası ve MİT TIR’ları davalarının da iddianamelerini hazırlamıştı. İrfan Fidan, darbe girişimi davasının savcısı olacak.

 

Darbe girişimi davasının savcısı İrfan Fidan kimdir?
 

 

 

 

 

 

 


17-25 Aralık sürecinde terör savcısı olarak görev yapan İrfan Fidan, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmalar yürüttü. "Selâm-Tevhid'de kumpas soruşturması" kapsamında Fethullah Gülen ve polisler hakkında dava açtı. Fidan, HSYK kararnamesi ile Ocak 2015'te Başsavcı vekilliği görevine getirildi. Soruşturmalara devam eden Fidan, MİT tırlarının durdurulması, gazeteciler Can Dündar-Erdem Gül davası, "Balyoz'da kumpas" iddialarına ilişkin soruşturmaları yürüttü. 2016 Ocak ayında ise Terörden Sorumlu Başsavcı Vekilliği'ne atandı. Yaklaşık 7 aydır İstanbul'daki Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturan Bürosu'nun soruşturmalarından sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapıyordu.

 

Darbe Girişimi davası nasıl olacak?

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, 16 general ve bir amiral, subay, polis, öğretmen ve asker ile askeri-sivil hakim savcıların da aralarında bulunduğu 2 bin 139 kişiyle ilgili, yeniden ifade alınması işlemi başlattı. Bu kapsamda Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan şüphelilerin ifadesinin alınması için görevlendirilen 25 savcının, dün ifadeleri almaya başladığı ve şu ana kadar 200 tutuklunun ifadesinin alındığı kaydedildi. Savcıların özellikle erlerin kapsamlı ifadesine başvurduğu ve onların anlattıklarından yola çıkarak, darbe girişimine katılanlar ile halka veya polise ateş açanların, bu emirleri verenlerin tespit edilebilmesini sağlamaya çalıştığı dile getirildi.

Başsavcılık, sözleşmeli er projesi ile ilgili de çalışma yürütüyor. Sözleşmeli er alımlarıyla, FETÖ yanlısı birçok kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) sokulmuş olabileceği ihtimali üzerinde duran savcılık, bu yönde bir araştırma da gerçekleştiriyor. Başsavcılık, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili diğer soruşturmalarını da titizlikle yürütüyor. Merkez Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 8'i merkez valisi 12 kişi hakkında gözaltı kararı veren savcılık talimatını işleme koyan İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin, Mutlu'nun da yer aldığı 10 kişiyi gözaltına aldığı ve gözaltı işlemlerinin sürdüğü kaydedildi. Evlerinde arama yapılan bu kişiler arasında 3 kaymakam ve bir vali yardımcısı bulunuyor.

 

 

 

Darbe girişimi gününden sonra İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün gözaltı kararı çıkarılan valilerle ilgili uzaklaştırma kararı verdiği ve soruşturmanın da bu kararın verilmesinin ardından başlatıldığı kaydedildi. Bu kişilerle ilgili soruşturma da diğer soruşturmalarda olduğu gibi, "Anayasal düzeni, TBMM'yi ve hükümeti yıkmaya teşebbüs ile FETÖ/PDY üyeliği" suçlamalarına ilişkin yürütülüyor. Başsavcılığın, darbe girişiminin medya ayağına ilişkin soruşturmasında ise haklarında gözaltı kararı verilen 42 gazeteciden 8'i gözaltına alındı. 11 şüphelinin yurtdışına kaçtığının tespit edildiği soruşturmada, diğer şüphelilere ulaşılmaya çalışıldığı bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve CHP Milletvekili Dursun Çiçek'in sanık olarak yargılanmasına neden olan, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasına konu olan raporu düzenledikleri iddia edilen Jandarma ve Emniyet Kriminal Daire Başkanlıkları'na yönelik de bir soruşturma yürütüyor. Bu kapsamda, MİT tırlarının yasa dışı bir şekilde durdurulması davasında tutuklu olan Albay Burhanettin Cihangiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 9 askeri ve emniyet kriminal personel hakkında gözaltı kararı çıkartıldığı öğrenildi. Bu arada, Türk Telekom şirketinin üst düzey yöneticisi olduğu belirlenen 3 yöneticisi ile Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki 92 kişiyle ilgili de gözaltı kararı verildiği kaydedildi.

Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İstanbul Avrupa yakasındaki tüm soruşturmaların Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yer alan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde yürütüleceği de öğrenildi.

 

ÖNERİLEN VİDEO

Kepçenin temas ettiği binanın çökme anı kamerada

Kapat
Video yükleniyor...