24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Davulla zurnayla operasyon olmaz

Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli’nin ‘Kuzey Irak bağımsızlık referandumunun savaş sebebi sayılması’ çağrısına karşı çıkarak “Savaş devletler arasında olur” dedi. Yıldırım, Afrin’e operasyon tartışmalarıyla ilgili de “Operasyon davul zurnayla yapılmaz” diye konuştu.

MELİK YİĞİTEL26 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Davulla zurnayla operasyon olmaz

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli›nin Kuzey Irak›ta yapılacak bağımsızlık referandumunun savaş sebebi sayılmasına dair açıklamasına destek vermedi. Yıldırım, “Savaş devletle devlet arasında olur. Burada Irak›ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz” dedi. Yıldırım, Vietnam dönüşü uçakta kendisini takip eden gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldırım, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin referandum kararıyla ilgili olarak Türkiye’nin duruşunun çok net olduğunu ifade etti. Yıldırım, “Başından beri bunun yanlış bir adım olacağını söyledik. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bölgede zaten yeterince sorun var. Bunları çözmeden yeni bir sorun alanı oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Behemehal bu karar iptal edilmeli. Irak merkezi yönetimi istemiyor, İran, Türkiye istemiyor. ABD istemiyoruz diyor. Avrupa ülkeleri ‘zamansız’ diyor. Bunları dikkate aldığımızda bu konuda Kuzey Irak yönetiminin ısrar etmesinin bir anlamı yok” diye konuştu.

SAVAŞ ÜLKELERLE OLUR

Yıldırım, Devlet Bahçeli’nin referandumun savaş sebebi sayılması konusundaki açıklamasının hatırlatılması üzerine “Savaş kiminle kimin arasında olur? Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik haklarımıza karşı hareket içinde olursa bizim için savaş sebebidir. Ama burada Irak’ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz” dedi.

S400’LERDE İMZA TAMAM

Başbakan Yıldırım, Suriye sınırından Türkiye’ye yönelik terör tehdidi olduğunu belirterek, güvenli bölgeler oluşturmak amacıyla Fırat Kalkanı Harekatı başlatıldığını hatırlattı. Yıldırım, “Sınırlarımız boyunca her yer için mümkündür. Durup dururken bir yere saldıracak değiliz, ancak şartlar gerektirirse, can ve mal emniyeti tehdit altında olursa, hükümranlık haklarımıza zarar veren gelişme olursa misliyle karşılık veririz. Detaylar uygulamayla ilgilidir. Bir yere operasyon davulla zurnayla yapılmaz. Taktik hazırlığı ve planlama süreci olur. Şartların oluşması olur. Uluslararası istişareleri olur. Başka ülkenin topraklarına girmenin uluslararası, istişareleri, hukuki zemini olması ve meşru mazeretinin olması lazım” diye konuştu. Yıldırım, “Rusya ile S-400 füze savunma sistemleri için imza atıldı mı” sorusuna “Evet anlaşmaya varıldı” cevabını verdi. Başbakan Yıldırım özetle şunları söyledi:

ABD MECBURİYETTEN DİYOR: Amaç Suriye’nin tekrar barış içinde yoluna devam etmesi, ülke içindeki bütün unsurların içinde olacağı bir devlet olarak yoluna devam etmesi. Bizim de hedefimiz bu. Yoksa biz keyfimizden mi operasyon yapacağız. Kendi ülkemizin can mal güvenliği için bu tedbirleri almak zorundayız. Sahadaki ülkelerle mutabakat sağlayarak çatışma riskinden uzak olmamız lazım. Amerika Savunma Bakanı Türkiye’ye geldi, Cumhurbaşkanımızla görüştü. Bizim oradaki hassasiyetlerimiz tekrar paylaşıldı. ABD bizim YPG ile PYD ile işbirliğimiz bir seçim değil mecburiyet diyor. DEAŞ’ı temizlemek için işbirliği yapacağız ondan sonra devam etmeyeceğiz diyorlar. Öyle mi olacak bilmiyoruz.

ABD İLE SORUN OLUR: (iki ülke karşı karşıya gelebilir mi?) İki NATO ülkesinden bahsediyoruz, olmamalı, olması için de bir sebep yok. PYD-YPG konusunda bize söylediklerinin dışında bir tutum alırlarsa tabii ki sorun olur.

RUSYA İLE DAHA NET İŞBİRLİĞİMİZ VAR: Rusya ile daha net işbirliğimiz var, İran ile kısmen devam ediyor. Onun dışında Irak ile PKK ile mücadelede, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden alanı kullanıyoruz.

REJİMLE İLETİŞİM RUSYA ÜZERİNDEN: Rejim konusunda beklenti ve talepleri bize daha çok Rusya üzerinden mesajlar yoluyla aktarılıyor. Rusya hem kendi adına hem rejim adına konuşuyor. Biz, İran ve Rusya ile işbirliğinin amacı, DEAŞ’ı temizleme ve İdlib›de trajedilerin önüne geçmek, çatışmasızlık bölgesi oluşturmak. 2 milyon sivilin tehlikeye atılmaması. Radikal örgütlerin yeni bir sorun alanı oluşturmaması için çalışıyoruz.

İRAN İLE OPERASYON YOK: Bu konuda İran açıklama yaptı. ‹Biz PKK›nın topraklarımızda barınmasına kesinlikle izin vermeyiz› diyor. Kendi toprakları dışında müşterek operasyon için alınmış karar yok› dediler. Mutabakatımız özellikle PKK terörüne karşı birlikte mücadeledir. Bildiğiniz gibi PKK hem İran›da hem Irak›ta hem de kuzenleri vasıtasıyla Suriye›de faaliyette bulunuyor, başka isimler altında.

TSK’DA HER GÖREV ÖNEMLi VE ONURLUDUR

ATLET-İK: (Kılıçdaroğlu’nun tutuklanma iddiası) İstihareye mi yatmış, neye istinaden söylüyor. Gündemde kalmak için çıkarıyor. Atlet işinde de atletik (vurgulayarak söylüyor) olduğunu gördük. Atlet adalettir demiş Kılıçdaroğlu. Adaleti de iyice ucuzlattık, adaletle atletin ne ilgisi var.

ZEKAİ AKSAKALLI İSTİFA İDDİASI: İstifa da olur, emeklilikte olur. Atama ile verilen görevden hoşlanmayanlar da olur. Silahlı Kuvvetlerde her görev önemli ve onurludur. Zekai Aksakallı önceki görevlerinde olduğu gibi yeni görevini de en iyi şekilde yapacaktır.

KİMSE BİZİM ADIMIZA RACON KESMESİN: Sayın Cumhurbaşkanı iyi demiş. Doğru demiş. Kimse bizim adımıza racon kesmesin. Siyasetçi kendi sözünü söyler.

AB sözünü tutmalı

AB Komisyonunun Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, Oettinger, 2018*de AB Komisyonu bütçesinden mülteciler için  Türkiye’ye verilmek üzere 300 milyon avronun ayrıldığını belirterek,  geri kalan 2 milyar 700 milyon avronun da üye ülkelerce ödemesini istedi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in bu paranın verilmemesinin yollarını aradığı kaydedildi.     

Hedef sadece Türkiye değildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Astsubay ile Sahil Güvenlik sınıfı subay öğrencilerin diploma törenine katıldı. Burada konuşan Soylu, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin sadece Türkiye ilgili bir mesele olmadığını belirterek, “Onların hedefi, zulmün önündeki kapıyı kırmak ve bu coğrafyaya zulmü hakim kılmaktı. 15 Temmuz etrafımızdaki coğrafyayla ilgili bir meseledir, bu toprakların ayakta kalmaması, hür olmaması için gerçekleştirilen bir meseledir” dedi.