19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

DEAŞ’lı yabancı teröristlere ‘acil seyahat belgeli’ deport

İçişleri Bakanlığı ülkeleri tarafından kabul edilmeyen DEAŞ’lı teröristlere yeni iade formülü buldu. Uçuş izni verilmeyenler ‘Acil Seyahat Belgesi’ ile sınır dışı edilecek.

MELİK YİĞİTEL / ANKARA 12 Kasım 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
DEAŞ’lı yabancı teröristlere ‘acil seyahat belgeli’ deport

Türkiye, yabancı teröristlerin uyruğu bulunduğu ülkelere iadesine başladı. Geri Gönderme Merkezi’nde işlemleri tamamlanan biri ABD’li, diğeri Danimarkalı iki terörist Türkiye’den deport (sınır dışı) edildi. İşlemleri son aşamada olan Alman uyruklu 7 terörist ise 14 Kasım’da sınır dışı edilecek. Türkiye’de yakalanan DEAŞ’lı yabancı teröristlerin ağırlıklı olarak Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika uyruklu olduğu öğrenildi. 

ÜÇ KATEGORİ BELİRLENDİ  

Türkiye’deki ülkesine iade edilmeyi DEAŞ’lı terörist sayısının 2 bin 339 olduğu öğrenildi. Bunlardan 880’i, Geri Gönderme Merkezi’nde tutulanlar, 270’i Barış Pınarı Harekâtı’nda yakalananlar, bin 189’u ise Türkiye’nin değişik cezaevlerindeki tutuklu teröristler. DEAŞ’lıların iadesi üç kategoride yapılacak. Önce Geri Gönderme Merkezi’ndekiler, daha sonra Barış Pınarı Harekatı’nda yakalananlar, son olarak da cezaevindekiler iade edilecek. 

YENİ FORMÜL BULUNDU  

İade işleminde DEAŞ’lı teröristlerin için vatandaşı olduğu ülkelerle temas kurularak seyahat için uçuş izni istenecek. Ancak ülkelerin bazıları vatandaşı olan DEAŞ’lı teröristleri almak istemediğini duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı, ülkeleri tarafından kabul edilmeyen teröristler için ‘Acil Seyahat Belgesi’ formülünü devreye sokacak. Ülkesi tarafından istenmeyen yabancı DEAŞ’lı terörist, adına düzenlenecek ‘Acil Seyahat Belgesi’ ile polis eşliğinde uçağa bindirilip, zorla gönderecek. Bu durumda ülkelerin o teröristi alamama gibi seçeneği olamayacak. 

İLK SUÇ ÜLKELERİNDE  

Güvenlik kaynakları iadesi yapılacak DEAŞ’lı teröristlerin örgütle ilk teması ülkelerindeyken kurup, ilk suçu kendi topraklarında işlediğine dikkati çekti.  Öte yandan DEAŞ’lı teröristlerin büyük çoğunluğunun Avrupa ülkelerindeki saldırılarla bağlantısı da tespit edildi. İçişleri Bakanlığı Acil Seyahat Belgesi’ne bu notları da ekleyecek. 

EL-KAİDE DE VAR 

Ülkelerine iade edilecek teröristler arasında sadece DEAŞ’lılar bulunmuyor. El- Kaide bağlantılı teröristler de aynı yöntemle iade edilecek. İade edilecek El-Kaide’li terörist sayısının da 311 olduğu öğrenildi. Türkiye’de yakalanan bu teröristlerin tamamı, çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. El-Kaide’liler arasında da ağırlığı Avrupa ülkelerinin vatandaşları oluşturuyor.

ABD'Lİ TERÖRİST TAMPON BÖLGEDE KALDI

Türki Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de sürdürdüğü Barış Pınarı Harekatı’nda yakaladığı ABD uyruklu DEAŞ’lı terörist, Edirne’nin Pazarkule Sınır Kapısı’ndan sınır dışı edildi. Ancak Pazarkule’nin karşısında bulunan Kastanies Sınır Kapısı’ndaki Yunanlı görevliler, ABD’li teröristi kabul etmeyip geri gönderdi. ABD uyruklu DEAŞ’lı Türkiye de kabul etmeyince iki ülke arasındaki tampon bölgede beklemeye başladı.