8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Dev kütle Türkiye'ye doğru ilerliyor! Uyarı üzerine uyarı yapıldı

Avrupa Uzay Ajansı, Akdeniz Havzasını etkisi altına alacak olan dev toz kütlesinin Türkiye'ye doğru ilerlediğini duyurdu. Öte yandan Meteoroloji 3'üncü Bölge Genel Müdürlüğü ise yurdun iç kesimlerinde yarın ve 18 Nisan'da Afrika üzerinden toz taşınımı beklendiği uyarısı yapıldı.

15 Nisan 2022 Cuma 23:27 - Güncelleme:
Dev kütle Türkiye'ye doğru ilerliyor! Uyarı üzerine uyarı yapıldı

Avrupa Uzay Ajansı, Akdeniz Havzasında bulunan ülkeler için uyarıda bulundu. Dev toz kütlesinin Akdeniz havzasına doğru ilerlediğini açıklayan Ajans, kütlenin birkaç gün boyunca Türkiye'de etkili olacağını duyurdu.

Avrupa Uzay Ajansı'nın Kopernik Programı kapsamında Akdeniz Havzası'nda Sahra Tozu fırtınası bekleniyor. Çöl tozu fırtınasının Türkiye'de etkili olacağı ve hayatı olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. 15 - 18 Nisan tahminlerine göre toz İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs yönünde hareket edecek Sahra Tozu fırtınasının Türkiye'nin güneyinde de etkili olması bekleniyor.

ÇAMUR YAĞMA RİSKİ VAR

Geçtiğimiz haftalarda fırtına ve toz taşınımı 5 ili etkisi altına almıştı. Sahra Çölü'nden Türkiye'ye yola çıkan dev toz bulutunun beklenen yağmurla birlikte tekrardan araçların üzerinde çamur olabileceği uyarısı yapıldı.

BUZLANMA VE DON UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Artvin ve Tokat çevreleri ile Sivas'ın kuzey kesimlerinin yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunmaktadır. İç ve doğu kesimlerde bu sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don ile birlikte yer yer sis ve pus olayı bekleniyor.

PAZAR GÜN İÇİN DİKKAT

Meteoroloji Pazar günü yurdun batı kesimini etkisine alacak olan yağışların İstanbul dahil birçok kenti olumsuz etkileyeceği açıkladı. Çarşamba gününe kadar sağanak ve yağışlı havaların devam etmesi bekleniyor.

4 İL İÇİN 'TOZ TAŞINIMI' UYARISI

Meteoroloji 3'üncü Bölge Müdürlüğü'nce Eskişehir, Bursa, Kütahya ve Bilecik'te yarın ve 18 Nisan'da Afrika üzerinden toz taşınımı beklendiği uyarısı yapıldı.

Meteoroloji 3'üncü Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "17 Nisan Pazar günü Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik'te Afrika üzerinden toz taşınımı beklenmektedir. 18 Nisan Pazartesi günü ise Eskişehir ve Kütahya il genelinde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esecek rüzgarla birlikte yer yer toz savrulması da beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, yağış alan bölgelerde çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

Hava sıcaklıkları: Kuzey ve iç kesimlerde 2 ila 5 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı ve yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.