27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Dışişleri'nden BMGK'nın Gazze kararı hakkında açıklama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, BM Güvenlik Konseyi'nin kararını olumlu bir adım olarak gördüklerini ve İsrail'in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesini temenni ettiklerini belirtti.

AHMET AKIN25 Mart 2024 Pazartesi 19:00 - Güncelleme:
Dışişleri'nden BMGK'nın Gazze kararı hakkında açıklama

Keçeli, BMGK'de kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan 2728 (2024) sayılı karar hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.

"OLUMLU BİR ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ"

Sözcü Keçeli, "BM Güvenlik Konseyi'nin, ramazan ayı boyunca Gazze'de acil ateşkes ilan edilmesini ve ayrıca Gazze'ye insani erişim sağlanmasını talep eden kararını olumlu bir adım olarak görüyoruz. Temennimiz, İsrail'in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesidir." ifadelerini kullandı.

Keçeli, Gazze'deki insani felaketin sona ermesi ve İsrail-Filistin meselesine kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için uluslararası kamuoyunu İsrail'e karşı ortak bir tutum takınmaya çağırdı.

BMGK'de yapılan oylamada, Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazanda acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edilmişti.

15 üyeli BMGK'de geçici üyeler Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylanmıştı. Tasarı, 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edilmiş, ABD çekimser oy kullanmıştı.

ABD çekimser kaldı! Gazze'de ateşkes tasarısı kabul edildi