19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Diyarbakır Cezaevi müze olursa toplumsal barışa katkı sağlar

Milli Savunma Bakanlığı, 100 bin imzayla barış ve kardeşlik sembolü olarak insan hakları müzesi yapılması istenen Diyarbakır Cezaevi’ne vize verdi. Bakanlık, cezaevinin müze olmasının toplumsal barışa katkı sağlayacağını bildirdi.

NEVİN BİLGİN ANKARA30 Temmuz 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Diyarbakır Cezaevi müze olursa toplumsal barışa katkı sağlar

PKK’nın  ortaya çıkış nedenleri arasında gösterilen Diyarbakır Cezaevi, barış ve kardeşlik sembolü olarak insan hakları müzesi yapılacak. Meclis Dilekçe Komisyonu’na verilen yüz bin imzalı müze yapılması talebine Mili Savunma Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı, “Toplumsal barışa katkı sağlar” denerek olumlu cevap verdi. Dilekçe Komisyonu’nun görüş sorduğu Milli Savunma Bakanlığı’nın cevabi yazısında,  1980-1988 tarihleri arasında faaliyet gösteren 7’nci Kolordu Komutanlığı ve Sıkıyönetim Özel Askeri Ceza ve Tutukevi Müdürlüğü adı altında faaliyet gösteren Diyarbakır Cezaevi’nin 1988 yılından sonra Adalet Bakanlığı’nın sorumluluğuna devredildiği belirtildi ve Adalet Bakanlığı’nın görüşünün esas olacağı ifade edildi.

Özel müze için destek veririz

Yazıda, “12 Eylül 1980 askeri darbe rejimi tarafından Sıkıyönetim Özel Askeri Ceza ve Tutukevi olarak kullanılan Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde yaşanan insanlık dışı muameleler insanlık hafızasında önemli izler bırakmış bir yapıt olduğu kanısı toplum tarafından paylaşılmaktadır. Ülkemizde bir daha bu tür acıların yaşanmaması açısından söz konusu Cezaevinin sembolik anlamda da olsa Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde olduğu gibi müzeye dönüştürülmesinin yararlı olacağı, toplumsal barışa katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan cevabi yazıda ise Diyarbakır ‘da Türkiye’nin en büyük müze komplekslerinden birinin yapımı çalışmalarının sonuçlanma aşamasına geldiği ifade edildi. Diyarbakır Cezaevi’nin bakanlığa bağlı bir müze olmasına gerek olmadığı ancak özel müze yapılabileceği,. her türlü  ilmi ve teknik yardımda bulunulabilineceği ifade edildi.