2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu köylü vatandaşların geçim kaynağı oldu

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu, köylü vatandaşlar için ek gelir kapısı. Çayından marmelatına kadar bir çok çeşidi yapılan kuşburnunun ihtiva ettiği bir çok vitamin ve mineralle pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Özelikle kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan kuşburnunun faydaları gözden mide ve sindirim sitemi rahatsızlıklarına, gribal hastalıklardan kansere kadar iyi geldiği ifade ediliyor.

DHA22 Eylül 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu köylü vatandaşların geçim kaynağı oldu
Her yerde rahatlıkla bulunan kuşburnunun toplanması oldukça zahmetli. Bıçak kadar keskin çengelli dikenleri arasından tek tek toplanıyor. Özellikle kış ayları için serilip güneşte kurutuluyor. Pazarlarda tezgahtaki yerini alan kuşburnu, kilosu bir buçuk ile 2 liradan satılıyor.
İlçede her yıl bu mevsimde kuşburnu toplayarak evinin mutfak ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Mümine Karadağ, "Eşimle birlikte her yıl toplayıp pazarda satıyoruz. Bunun yanı sıra alıç, dağ armudu da satarak evimizin bir takım ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kuşburnu toplaması çok zahmetli bir iş. Eşim kuşburnunun dalını tutar ve çeker bende toplarım. Sonra temiz bezin üzerine dökerek güneşte kuruturum. Yaşını da kaynatırım, kurusunu ise çay yaparım. Yaptığım çayı da komşularımızla birlikte şifa niyetine afiyetle içeriz." dedi.Diğer vatandaşlarda aynı ifadeleri kullanarak kuşburnu toplamasının zor ve meşakketli olduğunu kaydetti.