25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Dünyanın en gelişmiş İHA'sını Türkler yaptı

Kale-Baykar ortaklığı İnsansız Hava Aracı Sistemleri (İHA) teknolojisinde büyük bir başarıya imza attı. Dünyanın en gelişmiş İHA'sı TSK'nın hizmetine sunuldu.

STARGAZETE.COM8 Mayıs 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Dünyanın en gelişmiş İHA'sını Türkler yaptı

Kale-Baykar ortaklığı İnsansız Hava Aracı Sistemleri (İHA) teknolojisinde milli ve özgün çözümler üretme yolunda önemli adımlar atıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile yapılan sözleşmeyle 2012 Ocak içerisinde başlayan Bayraktar Taktik İHA Sistemi Geliştirme projesi kapsamında ilk otomatik uçuş testleri başarılı bir şekilde tamamlandı. Keşan Askeri Havalimanı’nda gerçekleştirilen uçuş testinde hava aracı 18,750 feet irtifaya çıktı. Taksi, kalkış, seyrüsefer ve inişini tamamen otomatik bir şekilde gerçekleştirdi.

Milli ve Özgün Tasarım
SSM tarafından belirlenen özgün geliştirme modeline uygun olarak Bayraktar İHA tamamen milli tasarıma sahip olacak şekilde geliştirildi. Baykar Ar-Ge ekibi tarafından 2 yıllık yoğun bir çalışma sonucunda Hava Aracı ve Yer Kontrol sistemleri içerisinde yer alan elektronik ve yazılım sistemlerinin tamamı askeri ve sivil standartlarda Türk Mühendisler tarafından ilk tasarlandı. Sözkonusu kritik alt sistem bileşenleri arasında uçuş kontrol sistemleri, görev bilgisayarı, ataletsel seyrüsefer, güç sistemleri, servo aktüatör sistemleri vb. yer almakta.

%93 Yurtiçi Katma Değer
Proje kapsamında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından %90 olarak belirlenen Sanayi Katılım değeri kriteri başarılı bir şekilde sağlanılarak %93 gibi yüksek bir yurtiçi katma değer oranı sağlandı.

Dünyada Eşi Yok
Bayraktar İHA için özel olarak tasarlanan 3 yedekli uçuş kontrol sistemi taktik iha sistemlerinde dünya klasmanında bu uçuşlar ile ilk kez denenmiş oldu. Türkiye’nin İsrail’den tedarik ettiği Heron’larda bile iki yedekli sistem bulunmakta.

"Bütün sistemleri milli"
STAR'ın konuştuğu Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar proje ile ilgili olarak: “Amacımız İnsansız Hava Araçları teknolojisinde ülkemizi dünyada ilk sıraya yükseltmek. Yakın gelecekte İHA’lar sivil hava sahasında yerlerini alacak. Bu proje kapsamında geliştirdiğimiz teknolojiler ve sonuçları bunun temel taşları arasında yer alıyor. Yüksek tempoda çalışan genç mühendis ve teknisyen ekibimizle en temel kritik bileşenlerden en detay bileşene kadar birçok sistem geliştirildi. %93 gibi yurtiçi katma değer oranı yakalandı. İlk Otomatik Uçuş Testlerinde başarılı sonuçlar alınması ülkemiz havacılığı açısından tarihi bir sonuçtur. Özellikle bizim ölçeğimizdeki özel sektör Ar-Ge firmalarının sonuç alması ve devamı için iyi değil en iyisini ortaya koymamız gerekiyor. Geliştirdiğimiz sistemde şu an için dünyadaki en ileri teknoloji düzeyinde. Sistemi ve uçuşları izlemek bunu anlamak için yeterli. Silahlı Kuvvetler envanterine girmesi sonucunda elde edilecek tecrübeler ile çok daha iyi noktalara ulaşacağımıza inanıyorum.“

18,000 Feet İrtifa ve 20 Saat Uçuş Süresi
Bayraktar İHA 18,000 feet görev irtifası ve 20 saat uçuş süresine sahip olacak şekilde tasarlandı. 650 kg kalkış ağırlığına sahip sistem dışarıdan radar desteği olmaksızın olmaksızın tam otomatik iniş ve kalkış gerçekleştirebiliyor. Bayraktar İHA yeni nesil uçaklarda yoğun olarak kullanılan ve Türkiye’de üretilen karbon fiber kompozit malzeme kullanılarak üretildi. Yine özgün olarak geliştirilip üretimi tamamlanan Nato şartlarına uyumlu Yer Kontrol İstasyonu 150 km. menzilden İHA’yı komuta, kontrol ve izleme işlemlerini gerçekleştiriyor.

2014 İçinde TSK’ya Teslimat
Gelişmiş versiyon olan ve başarıyla uçan Bayraktar İHA'nın uçuş testlerini tamamlamasının ardından Kale-Baykar TSK'ya 2014 yıl sonuna kadar 12 Bayraktar İHA sistemi girecek.

Prototipi 2009'da uçmuştu
Taktik İHA Projesi’nin ilk fazı SSM tarafından özgün yurtiçi geliştirme ve yerli rekabet modeline uygun olarak 2007 yılında başlatıldı. Kale-Baykar tarafından geliştirilen ilk prototip sistemler 2009 yılında Sinop Havalimanı’nda resmi heyet huzurunda başarılı uçuş performansı sergiledi. 2010 Ocak ayında gerçekleşen Savunma Sanayi İcra Kurulu Kararı ile nihai üretim ve geliştirme aşaması için sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alınmasını müteakiben projenin son fazı 2012 Ocak ayında başladı.