2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Eczaneden ücretsiz maske nasıl alınır? Eczaneden maske almak için mesaj kodu nasıl alınır?

Eczaneden ücretsiz maske nasıl alınır? Eczanelerin ücretsiz maske dağıtacağı haberi sonrası vatandaşlar eczaneden ücretsiz maskenin nasıl alınacağını araştırmaya başladı. Ücretsiz maskeler cep telefonlarına mesaj ile gelen kodla alınabilecek. Peki eczaneden maske almak için mesaj kodu nasıl alınır? Eczaneden ücretsiz maske alımına ilişkin tüm merak edilenleri haberimizde derledik.

17 Nisan 2020 Cuma 16:22 - Güncelleme:
Eczaneden ücretsiz maske nasıl alınır? Eczaneden maske almak için mesaj kodu nasıl alınır?

Eczanelerde ücretsiz maske dağıtımı sürüyor. Türkiye'de maske satışı yasak, vatandaşlara ücretsiz temin ediliyor. Toplu ulaşım araçları, pazar yerleri, marketler gibi yerlerde maske kullanımının zorunlu hale getirilmesinin ardından ücretsiz dağıtılacağı maskeler eczanelerden alınabilecek. Ücretsiz maske kişi başına 5 adet olmak üzere her hafta verilecek. Telefonlara gelen mesaj kodu ile maskeler temin edebilecek. Eczaneden maske almak için kod nasıl alınır? İşte ücretsiz maske e-Devlet başvurusu ve SMS (mesaj) kodu detayları...

Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle vakaların her geçen gün artarken, Türkiye’de alınan önemlerden biri olan maske takma zorunluluğunun getirilmesiyle birlikte salgının yayılımının durdurulması hedefleniyor. Vatandaşlar eczanelerden ücretsiz maskelerini T.C. kimlik numaraları ve telefon numaralarını eczacıya vererek, telefonlarına gelen kod ile maskelerini temin edebilecek.

ÜCRETSİZ MASKE NASIL ALINIR?

Koronavirüs salgınına karşı tedbirler alınmaya devam ediliyor. Bu tedbirler kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirdiği uygulama ile 20-65 yaş arası vatandaşlara ücretsiz maske dağıtılması kararlaştırılmıştı.

Ücretsiz maske dağıtımı da bugün öğlen saatlerinde uygulamaya geçti. Ücretsiz maskelerini almak isteyen vatandaşların eczanelere gidip T.C. kimlik numaralarını ve cep telefon numaralarını sisteme kaydettirmeleri gerekiyor. Bu bilgileri veren vatandaş cep telefonlarına gelen doğrulama kodunun ardından ücretsiz maskelerini alacak.

ÜCRETSİZ MASKE E-DEVLET BAŞVURU SAYFASI

HER HAFTA 5'ER ADET MASKE

Her hafta 5 tane olmak üzere ücretsiz maske dağıtımı devam edecek.

E-DEVLET, PTT VE ECZANELER

E-Devlet üzerinden başvuru yaparak PTT aracılığı ile de maskelere ulaşılabiliyor. Ayrıca telefonlara gelen kod dışında akıllı uygulamalar üzerinden karekod oluşturup maske almak mümkün. Karekoda da onay gerekiyor. Eczacı 'Reçetem Bilgi Sistemi'nde maske butonunda onay görürse kişiye maskesini veriyor.

İLK ŞİFRELER 50-65 YAŞA

20-65 yaş arası tanımlandı; ancak dağıtımda 50-65 yaşa öncelik tanındı, şifreler bu yaş grubuna öncelikli olarak dağıtılıyor.

ENGELLİLERE ÖNCELİK

Öncelik engelli vatandaşlara tanındı. Daha sonra da başta KOAH olmak üzere diyabet, tansiyon hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlara öncelik tanındı.

Cep telefonu olmayanlar, herhangi bir eczaneye giderek TC kimlik numaralarını ve kodun kendilerine ulaşmasını sağlayacak bir cep telefonu numarasını vererek sisteme kayıtlarını yaptırabilirler.

PTT Kargo ve eczanelerin yanı sıra ülke genelindeki belediyeler de vatandaşa ücretsiz maske ulaştırıyor. Pazar girişleri, toplu taşıma durakları ve meydanlarda kurulan stantlardan maskeler dağıtılıyor. Bazı belediyeler de kapıya kadar gelerek maskeleri adrese teslim ediyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ücretsiz maskelerin eczanelerden temin edilmesi uygulaması kapsamında 20 ile 65 yaş arasındaki vatandaşların Sağlık Bakanlığınca telefonlarına SMS kodu ulaştırılmadan eczanelere başvurmamasını istedi.

"SMS KODU VE T.C. KİMLİK NUMARASI İLE MASKE ALINABİLECEK"

Çolak, 20 ile 65 yaş arasındaki vatandaşların, T.C. kimlik numarası ve telefonlarına Sağlık Bakanlığınca gönderilecek SMS koduyla eczanelerden maskelerini temin edebileceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk aşamada her kişi 5 adet maske alabilecek. Uygulamaya 10 Nisan'da Ankara ve İstanbul'da başlandı. Vatandaşlarımıza SMS kodları gelmeye başladı. Çok hızlı bir şekilde diğer illerde de uygulama yaygınlaştırılacak. Eczanelere maskeler, depolar ve ecza kooperatifleri aracılığıyla günde 10 kutu, yani 500 adet olarak ulaştırılacak. Eczanelere verilecek maske sayısı, üretim adedine göre Sağlık Bakanlığınca belirlenecek ve vatandaşa atılacak SMS ile eczanelere gönderilen maske sayısı orantılı olacak."

Çolak, eczanelerden maske temininde bulunacaklara da şu çağrıyı yaptı:

"Her şeyden önce telefonunuza mesaj gelmediyse maske talebinde bulunmak için eczanelerimize gelinmemeli. Eczanelerimizde olması gerekenden fazla kalabalığın olması, ilaç ve sağlık hizmetini aksatacak ve bulaş riskini artıracaktır. SMS koduyla birlikte eczanelerimize gelindiğinde ise sosyal mesafenin korunmasına ve içerideki kişi sayısına göre dışarıda beklemeye özen gösterilmelidir. Ve elbette koruyucu yöntemleri de unutmamak son derece önemli."