10 Şubat MEB Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2018 Direksiyon sınavı tarihleri! Ehliyet sınav sonuçları sorgulamak isteyen sürücü adaylarının gözü kulağı MEB son dakika açıklamalarına çevrildi. meb.gov.tr adresinden açıklaması yapılacak ehliyet sınav sonuçları için geri sayım sürüyor. Ehliyet sınav soruları ve cevapları sınav tarihinden 2 gün sonra 13 Şubat Salı günü ‘http://odsgm.meb.gov.tr/’ sayfası üzerinden yayımlandı. Sürücü adayları, ilgili linke tıklayarak netlerini hesap ederek bir tahmin yürütebiliyor. Ehliyet sınavında toplam 50 soru bulunur. 100 tam puan üzerinden değerlendirilen sınavda her bir sorunun değeri 2 puandır. Adayların başarılı sayılabilmesi için en az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puana ulaşması gerekir. En az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. İşte merak edilen 10 Şubat MEB Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2018 Direksiyon sınavı tarihleri! detayları haberimizde...
EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
10 Şubat 2018 tarihinde yapılan ehliyet sınav sonucunun açıklanma tarihi de belli oldu. MEB tarafından yapılan açıklamaya göre ehliyet sınav sonucu 22 Şubat tarihinde belli olacak. Ehliyet sınav sonucu MEB üzerinden öğrenilebilecek. 10 Şubat tarihinde yapılan ehliyet sınav sonucundan 70 ve üzeri alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak.
EHLİYET SINAV SORU CEVAPLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde ehliyet sınav soruları ve cevaplarını yayımladı. Ehliyet sınav soruları ve cevapları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ODSGM) resmi internet adresinden duyuruldu.
EHLİYET SINAVINI KAZANDIKTAN SONRA..
Ehliyet sınavını kazandıktan sonra ehliyet belgesi almak için yapmanız gerekenleri aşama aşama aşağıda anlattık. Ehliyet sınavını ve diresksiyon sınavını kazanan bir aday artık ehliyet almaya hak kazanmış demektir. Ancak üst başlıklarda ifade ettiğimiz gibi sertifika ehliyet yerine geçmez. Diğer gerekli evrakları tamamlayarak ehliyet almanız gereklidir.
EHLİYET RANDEVUNUZU ALINIZ: Ehliyet sınavını kazanmanızın açıklanmasının hemen ardından ehliyet randevunuzu almanızı öneririm.
Ehliyet randevu almak için sertifikanızı beklemenize gerek yoktur. Ancak randevu tarihinde başvuru yaparken sertifikanızın kesinlikle yanınızda bulunması gereklidir.
Ehliyet randevuları hemen hemen Ülkemizin birçok yerinde oldukça yoğun olup, önümüzde ki iki ayın randevuları hep doludur. Bunun için gerekirse direksiyon sınavına girmeden önce dahi randevunuzu alabilirsiniz. Ancak sınavı kazanamadığınız zaman hemen randevunuzu iptal ettiriniz.
EHLİYET SERTİFİKANIZI TESLİM ALIN: Sınavı kazandıktan sonra sürücü kursunuzun hazırlayacağı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından imza edilecek olan sürücü sertifikanız ile sürücü dosyanızı muhakkak kursunuzdan teslim alınız.
Ehliyet sertifikalarının İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde ki imza sürecinde bekleme süresine bağlı olarak maksimum 2 hafta içinde çıkmaktadır. Dolayısı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde ki imza sürecini hızlandırabilirseniz eğer çok daha erken çıkabileceğini unutmayınız.
EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELERİ HAZIRLAYIN: İlk adımda randevunuzu almanız gerektiğini belirtmiştik. Randevu tarihinde ehliyet başvurusu yapmaya giderken ehliyet için gerekli belgeleri hazırlamanız gereklidir.
Sürücü Kursundan Alacağınız Sürücü Dosyası
Sürücü Kursundan Alacağınız Ehliyet Sertifikası (Sürücü Olur Sertifikası)
Kimlik Belgeniz (Nüfus cüzdanı yada T.C.Kimlik Kartı, Pasaport yada Avukatlık Kimliğinden birisi )
Sağlık Raporu (Sürücü Sağlık Raporu)
Harç Makbuzları
2 adet fotoğraf (5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf)
Kan Grubunu belirtir belge (Belge alamayanlar yazılı beyan da verebilir)
EHLİYET HARÇ ÜCRETLERİNİ YATIRINIZ: Ehliyet almak için her ehliyet sınıfı için farklı olarak belirlenen harç ücretini, ehliyet kart bedelini ve polis vakfı ücretini yatırınız. Bu ücretleri başvuru esnasında yatıramazsınız. Muhakkak başvuru tarihinden öce yatırarak harç makbuzlarınızı hazır ediniz.
TRAFİK TESCİL ŞUBEYE BAŞVURUNUZU YAPINIZ: Yukarıda saydığımız gerekli bütün evrakları tamamladıktan ve harç ücretlerini yatırdıktan sonra randevu tarihinde randevu aldığınız Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir. Trafik Tescil Şubede başvurunuz alındıktan sonra 2 hafta içinde ehliyet belgeniz ibraz etmiş olduğunuz adresinize gönderilecektir.
DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN?
10 Şubat 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
20 Mayıs 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
29 Temmuz 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
07 Ekim 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
23 Aralık 2018 Ehliyet Sınavı (Cumartesi saat 14:00'da)
Direksiyon sınavları için genelde ise tam bir tarih açıklanmıyor. Ancak genelde direksiyon sınavları ehliyet sınavları açıklandıktan 2 ila 5 hafta arasında bir süre içerisinde gerçekleştiriliyor. Bu tarihleri de en net, ehliyet sınavı ve direksiyon sınavı için gittiğiniz kurslar biliyor. Bu anlamda zaten bir kursa gidiyorsanız, tarihi kurslar planlayacağı için fazla endişelenmeniz gerekmiyor.
DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?
Ehliyet sınavında en az 70 puan alanlar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak, atacın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sorulara yeterli cevaplar veremeyenler başarısız sayılırlar. Sürüş aşamasına geçildiğinde, adayın aynaları kontrol etmesinden emniyet kemerini takmasına direksiyon hakimiyetini sağlamasından hız kurallarına uymasına kadar pek çok noktaya dikkat edilir ve puan verilir. Adayın sürüş esnasında yapacağı her hata puanının düşmesine neden olur.
Sınavda adayın aracı düzgün şekilde hareket ettirmesi, dönüş kurallarına uyması, emniyet kemerini takması gibi durumlar artı puan getirir. Adayın hız kurallarını ihlal etmesi, araç ile geri geri gidememesi gibi durumlar da puanının düşmesine neden olur.
Direksiyon sınavının süresi ortalama olarak 35 dakikadır. Her adayın sınavından sonra, 5 dakika ara verilir. Sınavın sonuçları da sınav komisyonu tarafından genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır ve adaylara ilan edilir.
“M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sınıfı direksiyon sınavında adaylar, kask, dizlik, yelek takarak akan trafikte yapılan davranışlar, araç bilgisi sorgulama, kalkış esnasında motoru stop ettirme ve ayakları toplarken dengeyi sağlayamama, konilere çarpma ve ayak çalıklarının açık unutularak yere değmesi, düşme ve ani fren reaksiyonları sınav gözetmeni tarafından dikkat edilecek hususlar arasında yer alacak.
“B”, “C1”, “C”, “D1”, “D”, “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E”, “DE” ve “F” sınıfı için direksiyon sınavına giren adayların, emniyetli ve rahat kalkış yapma, kalkış ve duruşlarda (sağa-sola) sinyal verme, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanma, araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak edemeyerek aracı stop ettirme, araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı gibi davranışları gözlemlenecek.
Geri geri park etme: “B”, “C1”, “C”, “D1” ve “D” sertifika sınıfı araçlarda, park edecek aracın bir buçuk katı uzunluğundaki (farklı uzunluklardaki HB/SEDAN araçlar için ayrı ayrı) ve aracın genişliğinden 50 cm fazla olan iki araç arasına veya yüksekliği en az 100 cm olan konilerin arasındaki yatay ve dikey çizgilerle belirlenen alana tek hamlede girip, bu alan içinde en fazla iki hamle yaparak aracı kaldırıma veya konilere çarpmadan kaldırıma paralel ve kaldırım ile araç arasındaki mesafenin 50 cm den fazla olmayacak şekilde EK-5 şemaya göre park yapmayı, “BE”, “C1E”, “CE”, “DE” ve “D1E” sertifika sınıfı araçlarda geri geri park etme işlemleri ise araca römork takılı olarak EK-6 şemada belirtildiği gibi park yapmalarını sağlayan davranışlar göz önünde bulunduracak.
EHLİYET SINAV SONUCUNA NASIL İTİRAZ EDİLİR?
İtirazlar, soru ve cevap anahtarlarının http://www.meb.gov.tr ve http://www.odsgm.gov.tr internet adreslerinden yayımlanmasından itibaren 5(beş) takvim günü, sonuçların aynı internet adresinde yayımlanmasından itibaren de 5 (beş) takvim günü içinde dilekçeyle ÖDSGM’ye yapılacaktır.
Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi ve sınav adının teorik olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.
Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu onaylanmayan ya da yanlış yatırılan ücretlere dair kursiyerlere ücret iadesi yapılacaktır. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizin yapılacaktır.
Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.
Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.