27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Ek tercihler ne zaman başlıyor? 2019 ek yerleştirme kontenjanları açıklandı mı?

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2019-2020 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacak. Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2019-YKS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2019- YKS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturuyor. 2019 ek yerleştirme kontenjanları belli mi? Ek yerleştirme taban puanları açıklandı mı? gibi soruların yanıtlarını sizler için cevapladık. İşte YKS ek yerleştirme işlemleri hakkında tüm detaylar...

4 Eylül 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ek tercihler ne zaman başlıyor? 2019 ek yerleştirme kontenjanları açıklandı mı?
2019 ek yerleştirme kontenjanları belli mi? Ek yerleştirme taban puanları açıklandı mı? gibi soruların yanıtları tüm üniversite hayali kuran öğrenciler tarafından merak ediliyor.  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme tercih tarihlerini açıkladı. Adaylar, ek yerleştirme için tercihlerini 5-11 Eylül tarihlerinde, ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan ek yerleştirme kılavuzuna göre TC kimlik numarası ve şifresi ile internet üzerinden gerçekleştirebilecekler. 2019 ek yerleştirme işlemi hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. 
 
2019 EK YERLEŞTİRME KONTENJANLARI BELLİ Mİ? 
Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2019-YKS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2019- YKS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturmaktadır.
 
 

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

2019-YKS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların 2019-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekmektedir. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24'ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabileceklerdir.
 
Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu ve 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacaktır. Bu kılavuzlarda yer alan bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adaylar, adı geçen kılavuzları yeniden incelemelidir.
 
EK YERLEŞTİRME TABAN PUANLARI AÇIKLANDI MI?
Ek yerleştirme işlemleri, 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2019-YKS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen kurallar doğrultusunda yapılacaktır.
 
Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Ön Lisans Programları ve Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları'na ait en küçük YKS puanları da açıklandı. 
 
 

YKS EK YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

 
EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?
Yerleştirmede adaylar, yükseköğretim programlarına, ilgili yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Tablo 6A ve 6B ortaöğretimdeki alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen lisans programlarını; Tablo 6C ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların ek puanları ile yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir. Adayların ek puanlarıyla yerleştirilecekleri yükseköğretim programları öğrenebilmeleri için Tablo 6A, 6B.1 ve 6C’de kendi alanlarını bulmaları ve bu alanların altındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri gerekmektedir. Ek yerleştirme işlemine alınan tüm adayların sonuçları http://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacaktır. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.
 
EK YERLEŞTİRME KAYITLARI NE ZAMAN YAPILIR?
Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 23-27 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 23-25 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt tarihleri, adayların internette yayımlanan yerleştirme sonuçları sayfasında da yer alacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer almaktadır.