27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Elmalılı Hamdi Yazır Okan Bayülgen’in dedesi mi?

FETÖ operasyonları çerçevesinde, Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kuran mealinde değişiklik yapıldığı ortaya çıktı. Habertürk yazarı Murat Bardakçı’nın konu ile ilgili Okan Bayülgen’e çağrı yapması herkesin aklına aynı soruyu getirdi: Elmalılı Hamdi Yazır Okan Bayülgen’in neyi oluyor?

27 Ağustos 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Elmalılı Hamdi Yazır Okan Bayülgen’in dedesi mi?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’ye karşı yapılan operasyonlar her alanda hızla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde eski FETÖ’cü Zaman Gazetesi’nin hediye olarak dağıttığı Elmalılı Hamdi Yazır’ın  “Hak Dini Kur'an Dili” isimli tefsiri ile ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıkmıştı.“ Bugünün Türkçesi'ne nakledilmiş olarak”  basılan tefsirde Kur’an’ın 16. Suresi olan Nahl'in 43. âyetinde tahrif yapılmış olduğu görüldü. Bu da büyük bir tartışmaya yol açtı.

 

Habertürk yazarı Murat Bardakçı “  Ayetin Diyanet Vakfı'nın yayınladığı meâlde, “Senden önce de kendilerine vahyettiğimiz kişilerden başkasını peygamber olarak göndermedik. Eğer bilmiyorsanız, bilenlere sorun” şeklinde verildiğini belirten Bardakçı, ""Elmalılı'nın 'sadeleştirilmiş' metninde ise, karşımıza birdenbire 'Tevrat ve İncil âlimleri' çıkıyor; meâl '(Ey Peygamber!) Senden önce de, kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden başkasını peygamber olarak göndermedik. Eğer bunu bilmiyorsanız Tevrat ve İncil âlimlerine sorun' hâlini alıyor. Yani, âyette geçen ve bildiğim kadarıyla tek bir kişinin dışında tefsir âlimlerinin tamamının 'bilenler' diye çevirdikleri 'ehle'z-zikri' ifadesi, Elmalılı Hamdi Efendi'nin ağzından 'Tevrat ve İncil âlimleri' yapılıveriyor! Elmalılı ise asla böyle bir şey demiyor ve aynı âyet, 'Hak Dini Kur'an Dili'nin geçenlerde tıpkıbasımı yapılan orijinal elyazmasında “Senden evvel de resul olarak başka değil, ancak kendilerine vahy veriyor idiğimiz erler göndermişizdir, ehl-i zikre sorun bilmiyorsanız” şeklinde geçiyor…” dedi ve Elmalılı Hamdi Yazır’ın varislerine seslenmiş ve konu ile ilgili çalışma yapmaları gerektiğini belirtmişti. Varisleri içinde ise Okan Bayülgen’in altını çizmişti.

 

 

 

ELMALILI HAMDİ YAZIR OKAN BAYÜLGEN’İN DEDESİ Mİ?

 

 

Elmalılı Hamdi Yazır’ın Okan Bayülgen’in dedesi olduğunu ifade eden Murat Bardakçı gibi yıllardır herkes aralarındaki akrabalık ilişkisini biliyor. Ancak daha önce Okan Bayülgen ile ilgili çıkan haberler ve kendisinin röportajında durum daha farklı görünüyor. Yıllar önce İzzet Çapa ile Okan Bayülgen arasındaki röportajda bu konu şöyle konuşulmuştu:

 

“İzzet Çapa:Bak hikayenin burasını biliyorum. Kuran-ı Kerim tefsiri ile ünlü Elmalılı Hamdi Yazır'ın kızı, yani deden.

Okan Bayülgen: Hayır direkt dedem değil, Elmalılı Hamdi Yazır ile sadece kan bağı var aramızda. Bunu sağda solda konuşup, röportajlarda anlatıp ortaya çıkarmaktan hoşlanmıyorum aslında...”

 

Anne babası boşanmış bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bayülgen'in öz babası, Albay Hamid Bey'in oğlu, hukuk ve gazetecilik eğitimi sırasında sınıflarını birincilikle bitiren Ümit Bayülgen. Bayülgen'in öz dedesi olan Hamdi Üge ise aldığı ceza davalarıyla ünlenen meşhur bir avukat. Beş evlilik yapan Hamdi Bey evliliklerinden birini de Türkiye'nin ilk kadın ceza avukatı Rahime Hanım'la gerçekleştirir. Rahime Hanım, yaptığı Kuran'ı Kerim tefsiriyle tanınan Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın ailesine mensuptur. Bayülgen, ‘‘Biz Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın torunlarıyız. O aile büyük ailedir’’ diyor.