16 Temmuz 2025 Çarşamba / 21 Muharrem 1447

Emekli Orgeneral Teoman Koman sırlarıyla öldü

28 Şubat Davası sanığı eski Jandarma Komutanı emekli orgeneral Teoman Koman 77 yaşında yaşamını yitirdi. Teoman Koman 28 Şubat soruşturması sırasında en çok konuşulan ve tartışılan isimler arasında yeralmıştı..

KEMAL GÜMÜŞ 14 Aralık 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Emekli Orgeneral Teoman Koman sırlarıyla öldü
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Hastanesi'nde bir süredir tedavi gören 28 Şubat davası sanığı, Jandarma eski Genel Komutanı ve MİT eski Müsteşarı emekli Orgeneral Toman Koman, dün 77 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye'nin kara kutusu olarak bilinen isimlerin başında gelen Koman'ın hem Jandarma Genel Komutanlığı hem de MİT Müsteşarlığı döneminde pek çok suikastın yaşandı. JİTEM'e atfedilen olayların da kendi döneminde zirve yaptığı Koman, emekli olduktan sonraki İnterbank'ın hortulmanmasyıla da tartışma konusu olan isimlerdendi.

28 Şubat Davası sanığı eski Jandarma Komutanı ve eski MİT Müsteşarı emekli orgeneral Teoman Koman 77 yaşında İstanbul'da tedavi gördüğü GATA'da yaşamını yitirdi. Teoman Koman, 28 Mayıs 2012'de'de 28 Şubat soruşturması kapsmında gözaltına alındı. Hakim, yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle Koman'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi ancak savcı bu karar karşı çıktı. Daha sonra tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne konulan Koman, sağlık sorunları gerekçesiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 Eylül 2013'de tahliye edilmişti.

GERİDE BİRÇOK CEVAP ARAYAN SORULAR BIRAKTI
Koman, İstanbul'da GATA'da tedavi görüyordu ve bir süredir de uyutuluyordu. 29 Ağustos 1988 ile 27 Ağustos 1992 tarihleri arasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı da yapan Koman, 1995 ile 1997 yılları arasında Jandarma Genel Komutanı olarak görev yapmıştı. Adı JİTEM ve faili meçhuller, ERGENEKON ile ilişkilieri, ezan yasağı, ve 28 Şubat'ın hukukssuz uygulamalı ile İnterbank hortumlamalası gibi bir çok önemli konularla anılan Koman geride cevap arayan bir çok karanlık soru bıraktı.

MERHUM ADNANA MENDERES'E TOKAT ATTIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ
28 Şubat Operasyonu’nun 5. dalgasında gözaltına alınan dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman, hakkında ilginç iddialar ortaya atıldı. Yassıada’da kaldığı dönemde Merhum Başbakan Adnan Menderes’in başına nöbetçi dikilen ‘Üstteğmen Koman’, Menderes’e tokat atan isimlerden birisi olarak gösterildi.

SUSURLUK KOMİSYONUNA İFADE ÇAĞRILDI, MECLİSE REST ÇEKMİŞTİ
29 Ağustos 1988 ile 27 Ağustos 1992 tarihleri arasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı da yapan Teoman Koman, Susurluk olaylarının yaşandığı dönemde yeniden Türkiye’nin gündemine oturdu. Kendisini dinlenmek üzere çağıran TBMM Susurluk Komisyonu’na “Onlar kim oluyor da beni ifadeye çağırıyor. Hiç kimseye ifade vermem…' cevabıyla tartışma yarattı.

DÖNEMİNDE ÜÇ BÜYÜK SUİKAST
Koman'ın MİT Müsteşarlığı döneminde Türkiye'yi sarsan Siyaset Bilimci Bahriye Üçok, Gazeteci Çetin Emeç ile Hukukçu Muammer Aksoy suikasta uğradı.

JİTEM VE CİNAYETLERİNDE HEP ONUN ADI ANILDI
JİTEM ve faili meçhul cinayetler davalarında da hep onun adı anıldı. 2012'de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında tutuklu sanıklardan Veli Küçük ve Doğu Perinçek'in savunma tanığı olarak gösterdikleri Teoman Koman, mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin soruları üzerine, JİTEM diye bir birim duyduğunu ancak böyle bir birim olmadığını iddi etmişti. Koman, "Jandarma İstihbarat kurumu olarak kurulmuş. Daha sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görev yapan bazı insanlar, JİTEM ismini kullanmışlar. Ancak böyle resmi bir birim yoktur. Bunu duyunca bir takım insanların illegal amaçları için bu ismi kullandıkları yönünde bir emir yayınlandı. Ben de kendi dönemimde yasakladım" demişti.

PERSONELE NAMAZ KILMAYI YASAKLATMIŞTI
Koman, 15 Şubat 1996 tarihli 'ezan' genelgesiyle TSK’da görev yapan ‘sivil’ ve ‘rütbeli’ personele ‘namaz’ kılmayı yasaklattığı haberleriyle de gündeme geldi. 28 Şubat döneminde aktif görev alan dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman tarafından yayınlanan 2052-10-96 nolu genelgede, askeri birliklerde bulunan camilerin yerine yenilerinin açılmaması emrediliyordu. İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı başlıklı, 15 Şubat 1996 tarihli genelgenin müşterek hususlar konulu bölümünde şu ifadeler yer aldı:

KIŞLA CAMİ VE MESCİTLERİNDE EZAN OKUNMAYACAK
"Din ve inanç hürriyettir, ibadet bir ihtiyaç olmakla birlikte devlet mevzuatı resmi dairelerde cami ve mescit açılmasına cevaz vermemektedir. Mescitlere rütbeli personel ile sivil memur ve işçiler girmeyecek, bunlar dinimizin hoşgörüsüne sığınarak ibadetlerini evlerinde ve sivil kıyafetle olmak kaydıyla herkese açık camilerde yapacaklardır. Ancak gerek kışla gerekse dışarıda yapılacak ibadetlerde mesai saatlerine riayet esas alınacaktır. Kışla mescitlerinde ve camilerde ezan okunmayacak, bunun için askeri maksatla verilmiş ses kayıt cihazları kullanılmayacak, mevcutlar sökülerek yerlerinde kullanılacak, ezan dışarıdaki camilerden dinlenecek veya saatlere göre ibadet başlayacaktır.

ESKİ TÜRKÇE YAZILAR KALDIRILACAK
Mescit ve camilerde bulunan ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na mahsus imamların resmi kıyafetleri kullanılmayacak, imamlık görevi yapan kişiler normal er kıyafeti ile bu görevi yürüteceklerdir. Cami ve mescitlerde duvarlarda manası bilinmeyen eski Türkçe yazılar kaldırılacak, rahle, tesbih, takke gibi TSK Kıyafet Kararnamesi'ne uygun olmayan malzeme kullanılmayacaktır. Emrin bölük seviyesine kadar yayınlanması ve denetleme emirleri dosyasında muhafazasının tespit edilen hususlar için kontrol formu yapılarak eksiklerin kısa zamanda tamamlanmasını rica ederim. Teoman Koman Orgeneral Genel Komutan."

YÖNETİCİLİK YAPTIĞI BANKA HORTUMLANMIŞTI
Emekliliği döneminde İnterbank’ta yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev aldı. Banka hakkında açılan davada yurtdışına kaçırıldığı iddian edilen 1 milyar dolarile ilişkisi olduğu öne sürüldü. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 28 Şubat'ta hortumlanan bankalarda görev yapan askerlerin de karıştığı zararları Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonuna bildirdi. TMSF'nin komisyona gönderdiği raporda; İnterbank davasında Teoman Koman hakkında İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesinde mali sorumluluk davasının açıldığı belirtildi. Koman hakkında açılan davada banka nezdinde tespit edilen 57 milyon 296 bin 756 Dolar ve 1 milyar 383 milyon 495 bin 980 lira mali sorumluluk davası açıldığı, davanın bilirkişi incelemesinin sürdüğü kaydedildi.

HASTALIĞI GEREKÇESİYLE CEZAEVİNDEN KURTULMUŞTU
28 Şubat Davası'na bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Eylül 2013 tarihinde emekli Orgeneral Teoman Koman'ın sağlık durumu nedeniyle tahliyesine karar vermişti.

TEOMAN KOMAN KİMDİR...
Teoman Koman, 1956 yılında Harp Okulu'ndan Asteğmen olarak mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra 1981'de Tuğgeneralliğe terfi etti. 1981-1985 yılları arasında Tuğgeneral, 1985-1989 yılları arasında Tümgeneral olarak görev yaptı ve 29.08.1988 tarihinde Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı görevine getirildi.

MİT Müsteşarı olarak görevde bulunduğu 1989 yılında Korgeneral oldu, 27.08.1992 tarihine kadar bu görevi sürdürdü. Daha sonra Kolordu Komutanı olarak Gelibolu'ya tayin edildi. 1993 yılında Orgeneralliğe yükselerek 3. Ordu Komutanlığı'na getirildi.1995 yılında Jandarma Genel Komutanı olarak atandı ve 1997 yılında bu görevden emekli oldu.