25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Erdoğan'dan Ekmeleddin İhsanoğlu'na: Bunlar monşer...

Erzurum'da halka seslenen Başbakan Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun sözlerine de tepki gösterdi.

6 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan'dan Ekmeleddin İhsanoğlu'na: Bunlar monşer...

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halkın cumhurbaşkanını seçimle belirlemesi için yaptıkları düzenlemeye muhalefet partilerinin karşı çıktığını anımsatarak "Ey CHP, ey MHP, ey HDP yav siz şimdi hangi yüzle halkın karşısına gelip de inanmadığınız halkımızdan adayınız için oy isteyeceksiniz. Bunlar halka inanmıyor, halka güvenmiyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası dolayısıyla Erzurum'da, İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde, halka hitap etti.

Sözlerine, kendisini karşılayan Erzurumlulara teşekkür ederek başlayan Erdoğan, "Var olasın Dadaş, çok hayırlar göresin Dadaş, Allah sizlerden hepinizden razı olsun. Rabbim bu mübarek ayda, ramazanışerifte tuttuğunuz oruçları, yaptığınız ibadetleri inşallah kabul etsin. Ramazanışerif, ülkemiz, milletimiz için tüm İslam coğrafyası ve insanlık için inşallah hayırlara vesile olsun" diye konuştu.

Erdoğan, 3,5 ay önce de yerel seçimler dolayısıyla 21 Mart'ta, Erzurum miting için geldiklerini anımsatarak, şunları kaydetti: "Erzurum'da muhteşem bir miting, muazzam bir buluşma gerçekleştirdik. Erzurum, o gün iradesine sahip çıkacağın gösterdi. Erzurum, bütün saldırılar karışsında dimdik duracağını gösterdi. 21 Mart'ta yaptığımız mitingde, ne dedim? 'Dadaş, sen burada olduğun müddetçe biiznillah bu ülkeye hiçbir şey olmaz. Dadaş, sen böyle yiğit, böyle mert, böyle yürekli durduğun müddetçe namahrem eli bu ülkeye uzanamaz.' Erzurum'da yer Allahuekber, Erzurum'da gök Alluekber'dir, Erzurum'da dağ Allahuekber'dir. İşte 21 Mart'ta bu meydanda Erzurum, 'Allahuekber' dedi. Sonra da gitti 30 Mart'ta son sözünü sandıkta söyledi. Erzurum, kendisine yakışanı yaptı. Erzurum kendisinden bekleneni yaptı, yüzde 59 oy oranıyla rekor seviyede oy oranıyla iradesine, ülkesine milletine sahip çıktı. 30 Mart'ta verdiğiniz o büyük destekten dolayı bütün Erzuruma teşekkür ediyorum."

-"Çok anlamlı bir ders verdiniz"-

"30 Mart'ta sadece bizlere destek vermekle kalmadınız, siz sandıkta ilgili yerlere çok anlamlı bir ders verdiniz" ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti: "Milli irade hırsızlarına ders verdiniz, ülkemize ihanet eden şebekelere ders verdiniz. İhanet şebekeleriyle iş tutan CHP, MHP'ye, burada çok büyük bir ders verdiniz. Her birinizden Allah razı olsun. Bir kez daha Erzurum'u yürekten kutluyorum."

-"Vekiller değil asıllar seçecek"-

Başbakan Erdoğan, şimdi yeni bir seçime hazırlandıklarını, 10 Ağustos'ta bir kez daha sandık başına gideceklerini belirterek "Cumhuriyet tarihinde ilk kez halk cumhurbaşkanını doğrudan seçecek. Burada aracılar olmayacak. Vekiller olmayacak. Vekiller değil asıllar seçecek. Böyle dedik, Anayasayı değiştirdik ve ve işte 10 Ağustos'ta ilk kez bu seçimi gerçekleştireceğiz" dedi.

2007'de 10. Cumhurbaşkanının görev süresi dolduğu dönemde cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül'ü belirlediklerini ve o dönemde karşılaştıkları engelleri anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Bir hukuk cinayeti işlediler. Kim yaptı bunu? CHP, CHP'nin yandaşı emekli hukukçular yaptı. Bazı yüksek mahkemeler bu hukuk cinayetine maalesef destek verdi. Bize, yani AK Parti'ye cumhurbaşkanı seçtirmek istemediler. Önce genel seçim kararı aldık, 'madem siz bize cumhurbaşkanı seçtirmiyorsunuz biz de halka gideriz' dedik. 22 Temmuz'da halkımız bize yüzde 47 oy oranıyla destek verdi. Aynı anda Anayasa'yı değiştirmek için adımlarımızı attık, ne dedik? 'Bırakın cumhurbaşkanını halk seçsin' dedik. Cumhurbaşkanı 5 yıllık dönem için seçilsin dedik, iki dönem yapmak mümkün olsun, dedik. Bu değişikliği yaptık ama Çankaya'dan veto yedik. Bir kez daha aynı değişikliği yaptık. Bu sefer Çankaya halk oylamasına götürmek zorunda kaldı. Halka gittik, halka sorduk, 'cumhurbaşkanını halk seçsin mi seçmesin mi' dedik. Siz yüzde 69 oy oranıyla 'evet' cumhurbaşkanını evet halk seçsin' dediniz."

"Şimdi kardeşlerim, ben bir şeyi merak ediyorum: Ey CHP, ey MHP, ey HDP yav siz şimdi hangi yüzle halkın karşısına gelip de inanmadığınız halkımızdan adayınız için oy isteyeceksiniz. Bunlar, halka inanmıyor, halka güvenmiyor" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Halkı halka aldattılar her zaman. Fakat biz mutluyuz. Niye? Halkımızla yola çıktık, halkımızla yürüdük ve halkımızla yürüyoruz. Onlar millete efendilik yapmak istediler, biz ise yola çıktığımızda gün ne dedik? 'Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik' dedik. İşte o büyük değişiklik, 10 Ağustos'ta şimdi tecelli edecek. 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanını sizler seçeceksiniz. Hiçbir baskı altında kalmadan hür iradenizle devletin zirvesinde kimin olacağını sizler belirleyeceksiniz. Bugüne kadar Türkiye'de 11 cumhurbaşkanı görev yaptı. İnanın birkaç istisna dışında cumhurbaşkanlığı seçimi her seferinde büyük hadise oldu, büyük mesele oldu. Türkiye gereksiz gerilimlerin içine sürüklendi, ekonomi etkilendi, toplumsal barış bozuldu, demokrasi çok ağır yaralar aldı. Biz buna son verdik. Hiçbir tartışmaya, gerilime mahal vermeden, milletimiz sandığa gidecek, tercihini yapacak, oyunu kullanacak ve 12. Cumhurbaşkanını inşallah milletim seçecek." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "CHP, MHP, Pensilvanya ihanet şebekesi, oyuncak halinde beraber oldular ve bir vagon gibi CHP'nin peşine takıldılar gidiyorlar. Kendi iradeleri yok, kendi siyaseti yok, kendi adayları yok. MHP'ye talimat veriyorlar, 'aday bu olacak, siyasetimiz bu olacak, sloganımız şu olacak, müttefiklerimiz bu olacak'. Bu şekilde emir veriyorlar. Onlar da ikilemeden bu emirleri yerine getiriyorlar" dedi.

Erdoğan, "Sizin ferasetinize, sizin basiretinize güveniyoruz. Siz ne derseniz en güzeli odur. Siz neyi tercih ederseniz en iyisi odur. Çünkü siz bin yıllardır devam eden bir yürüyüşün ve o kutlu yürüyüşün yolcularısınız varislerisiniz. Sizler tarihi bin yıllar öncesine dayanan bir milletin büyük ve zengin bir medeniyetin mensuplarısınız. Anadolu ve Trakya her meseleyi vicdan terazisinde tartacak, her meselede hakkın yanında duracak eşsiz bir birikime sahiptir. İyiyle kötüyü en doğru şekilde sizler birbirinden ayırırsınız" diye konuştu.

Milletin ferasetine, basiretine yıllar boyu inanılmadığını, itimat edilmediğini, "millet seçemez, millet anlamaz, millet beceremez, başaramaz, devlet idaresinden, siyasetten millet anlamaz, bunlara aklı ermez" denildiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Merhum Adnan Menderes işte bu zihniyete isyan ederek iş başına geldi. Milletin sevgilisi oldu. Merhum Turgut Özal, milleti tahkir eden bu zihniyete karşı geldi, milletin sevgilisi oldu. Millet neyi seçtiyse bu CHP bu darbeci zihniyet onun karşısında oldu. Millet neyi sevdiyse neyi beğendiyse Bu CHP bu darbeci zihniyet onun karşısında oldu. 2007 yılında bizim cumhurbaşkanımızı engellemek isteyen kim? CHP ve yandaşları... Biz cumhurbaşkanını halk seçsin dediğimizde buna itiraz eden kim? CHP ve yandaşları. Şu anda darbeleri, vesayeti savunan kim? CHP ve yandaşları... Bu CHP cumhurbaşkanını Meclis'in seçmesini engelledi, halkın seçmesine 'hayır' dedi. Şimdi utanmadan sıkılmadan halkın karşısına çıkıyor ve halktan oy istiyor."

-"Bunlar bu defa sandıkta bambaşka bir ders almalıdır"-

Miting alanındakilere "10 Ağustos'ta sandıkta bunlara gereken dersi vermeye var mıyız" diye seslenen Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal'in Kurtuluş mücadelesine Samsun'dan başladığını, Erzurum'dan önce Samsun'da bulunduğuna değinerek "Samsun'un sizlere selamı var. Samsun'dan Canik'e geçtim. Canik'te bir miting, selamları var. Tekkeköy'e geçtim. Oradan size çok çok selamları var" diye konuştu.

İstiklal mücadelesinin, istikbal mücadelesinin en önemli ayağı Erzurum'da olduklarını söyleyen Erdoğan, şunları belirtti: "Sizin tarihi misyonunuz ne emrediyorsa ben inanıyorum ki sizler 10 Ağustos'ta onu yapacaksınız. Bunlara prim vermeyeceksiniz. Bunlar bu defa sandıkta bambaşka bir ders almalıdır. Pensilvanya'ya da en güzel cevabı siz vereceksiniz. Beraber çalışıyorlar biliyorsunuz. Gerekli olan dersi alacaklar. Niye? Milli güvenliğimize ihanet edenlere bu sandık en güzel ders yeridir."

"CHP ve MHP arasında fark kaldı mı" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti: "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 1999-2002 arasında MHP'yi aldı. O dönemdeki ANAP ve DSP'nin oyuncağı haline getirdi. 5 yıllığına seçildi, duramadı 3,5 yıl sonunda kaçtı gitti. Sakarya depreminin altında kaldı, Gölcük depreminin altında kaldılar, Kocaeli depreminin altında kaldılar. Başaramadılar. Biz Bingöl depreminde Bingöl'ü yeniden kurduk, Simav depreminde Simav'ı yeniden kurduk, Van depreminde Van'ı yeniden kurduk. Niye? İnanıyorduk. Onun için üstündük ve bunu başardık. Bunlar bir irade koyamadılar. Ortaya bir siyaset koyamadılar. Bu MHP'nin başındaki zat, aynen CHP'nin başındaki zat gibi Erdoğan'a küfretmekle oy alacağını zannediyor. Ama bizlerden kötü söz sadır olmaz. Bizim lügatimizde bizim kitabımızda o yok. Onun için CHP'ye gönül verenlere de sesleniyorum, MHP'ye gönül verenlere de sesleniyorum: Sizler, 'kem söz sahibinindir', bunu biliyorsunuz. Bunların peşinde mi olacaksınız, yoksa bu ülkeye hizmet edenlerin peşinde mi olacaksınız?

CHP, MHP, Pensilvanya ihanet şebekesi, oyuncak halinde beraber oldular ve bir vagon gibi CHP'nin peşine takıldılar gidiyorlar. Kendi iradeleri yok, kendi siyaseti yok, kendi adayları yok. MHP'ye talimat veriyorlar, 'aday bu olacak, siyasetimiz bu olacak, sloganımız şu olacak, müttefiklerimiz bu olacak'. Bu şekilde emir veriyorlar. Onlar da ikilemeden bu emirleri yerine getiriyorlar.

Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. Bunlar belediye başkanlığımda İstanbul'da aynı şeyi yaptılar, Başbaban olduk aynı şeyi yaptılar. Ne oldu? Dadaşlar, biz bu yola kefenimizi giyerek çıktık. Bizler Selahaddin Eyyubiler, Tarık Bin Ziyadlar gibi bu yola çıktık. Biz heyecanımızı onlardan aldık, onların izinde bu yola böyle yürüyoruz, diğerleri gibi değil. Asla onlar gibi olmadık, olmayacağız. Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne Allah'ın izniyle çıkarıyoruz çıkaracağız."

Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye'de eğitimin çökmüş bir halde olduğunu, çalışmaya girişerek, derslik sayısını neredeyse 250 bine ulaştırdıklarını anlattı. Daha da devam edeceklerini söyleyen Erdoğan, şunları belirtti: "81 vilayette üniversitemiz var mı artık? Var. Harçlar kalktı mı? Kalktı. Burslar arttı mı? Arttı. Beslenme yardımı arttı mı? Arttı. Şimdi artık sınıflarda etkileşimli tahtaları yerleştiriyoruz, tablet bilgisayarları dağıtıyoruz. Modern dünya neye sahipse benim dadaşımın yavrusu da ona sahip olacak. Biz buna da 'hayır' dedik. Daha fazlası olacak. İnşallah şu anda önümüzde 10 milyon tablet bilgisayar ihalesi var. Bunu yapacağız. Artık tablet bilgisayarın girmediği ev kalmayacak."

Sağlıkta atılan adımlara da değinen Erdoğan, hastanelerin modern anlamda girmediği ilin kalmadığını, ilçelerdeki çalışmaların sürdüğünü, şehir hastanelerine başladıklarını, eğitim araştırma hastanelerinin devam ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, şunları kaydetti: "İlaç almak için ne çile çekiyordunuz değil mi? Alabiliyor muydunuz? Bu CHP'nin başındaki genel müdür, bir zamanlar SSK'nın genel müdürüydü. Onun genel müdürlüğünde bırakın ilaç almayı hastanelerde vatandaşımız rehine alınıyordu ve kuyrukta benim vatandaşım inim inim inletiliyordu. İlacın yarısını alıyorsun, yarısını alamıyorsun. Şimdi böyle bir dert var mı? Şimdi git istediğin eczaneden ilacını al. Değil mi? İnşallah şimdi şehir hastanelerimizi hızlı şekilde onları da bitireceğiz ve bu konuda Erzurum'un evladı Recep kardeşimin de çok büyük emekleri var. İnşallah şimdi onları da bitirdiğimizde artık Türkiye çok daha farklı bir konuma gelecek. Modern Türkiye böyle inşa edilecek. Bu kararlılık meselesidir. Bu inanç meselesidir. Fatih Sultan Mehmet'e karadan gemileri yürüten ruh neyse biz o ruhla yürüyoruz. Ecdadımız Fatih karadan yürüttü biz de denizin altından Marmaray'ı yürüttük, yürütüyoruz. Onlar bizim ilham kaynağımızdı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz istirahate çekilmiyoruz, biz mola vermiyoruz. Tam tersine biz millete hizmet için, Erzurum'a daha fazla hizmet, inşallah, getirebilmek için bir üst makama doğru ilerliyoruz" dedi,

İstanbul Boğazı'nda otomobillerin geçeceği iki katlı tünel yaptıklarını ve gelecek yıl açılışını gerçekleştireceklerini anlatan Erdoğan, 3. köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de yapımının devam ettiğini ve 4 gidiş, 4 geliş olacağını, ortasından da hızlı tren geçeceğini söyledi.

Erdoğan, "Biz buyuz. Bu aşk meselesi aşk, bu bir sevdadır, sevda. Ah benim kardeşlerim, dadaşlar, Ferhat olamazsanız dağları delemezsiniz. Biz Ferhat'ız, siz de Şirin, inşallah Ferhat Şirin'e kavuşacak, hiç endişeniz olmasın" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimine 34 gün kaldığını belirten Erdoğan, miting alanındakilere "Kapı kapı dolaşmaya var mıyız" diye seslendi. Alandakilerden olumlu yanıt alan Erdoğan, "İnşallah 10 Ağustos'ta saba yelinin o getirdiği ferahlık içerisinde akşam hep birlikte zaferi kutlarız" diye konuştu.

-"Monşerlerin bu tür şeylerle işi olmaz"-

Seçilmiş bir cumhurbaşkanının Türkiye'nin büyümesine, kalkınmasına, ilerlemesine çok büyük katkı sağlayacağına vurgu yapan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir cumhurbaşkanı adayına soruyorlar, 'Siz yollarla ilgilenecek misiniz'. O aday da diyor ki: 'Ben cumhurbaşkanıyım, benim yollarla ne işim var'. Allah, Allah, cumhurbaşkanının yolla işi olmaz mı, metroyla işi olmaz mı, tünellerle, viyadüklerle işi olmaz mı? Bunlar monşer, monşerlerin bu tür şeylerle işi olmaz. Kardeşlerim biz hizmetkarız, bizim yollarla işimiz olacak. Cumhuriyet tarihinde, 79 senede 6 bin kilometre yol yapılmışken, 12 senede 17 bin kilometre yolu nasıl yaptıysak bundan sonra da bu yolların yapımına inşallah seçmeniz halinde cumhurbaşkanınız olarak da devam edeceğiz. Çünkü cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak bunları da takip edecek, bunları da koşturacak. İnşallah bunların da açılışlarında başbakanımızla bakanlarımızla bir arada olacağız, beraber olacağız, sorumluluğunu taşıyacağız. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, beraber olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız, cumhurbaşkanı bu."

-"Daha fazla hizmet, inşallah, getirebilmek için bir üst makama doğru ilerliyoruz"-

İstirahate çekilmediklerini, mola vermediklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: "Tam tersine biz millete hizmet için, Erzurum'a daha fazla hizmet, inşallah, getirebilmek için bir üst makama doğru ilerliyoruz. Türkiye'nin de Erzurum'un da her meselesi, değerli kardeşlerim, yeni dönemde bizim meselemiz olacak. Cumhurbaşkanı cumhurun yani halkın hizmetindedir. 12 yıl boyunca sizlere nasıl hizmet ettiysek aynı şekilde daha da fazlasıyla cumhurbaşkanlığı makamında da sizlere hizmet etmeyi inşallah sürdüreceğiz."

Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağının, parasının, pasaportunun itibarını artırdıklarını ve daha da artıracaklarını bildiren Erdoğan, AK Parti olarak son 12 yılda çok büyük eserler ve projeler kazandırdıklarını anlattı.

Erdoğan, Ovit Tüneli'nin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı tünellerinden biri olduğunu belirterek "Cumhurbaşkanı seçilsem de bu büyük projeyi adım adım takip edecek, tamamlanmasını temin edeceğim. İnşallah 2015 yılı sonunda açılışı da birlikte yapacağız" dedi.

Bir başka gurur projesinin de Kop Tüneli olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, tünelle Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Erzurum yolunu Karadeniz limanlarına bağladığını ve mevcut yolu 7 kilometre kısalttığını, tünelin 2015 yılında tamamlanacağını dile getirdi.

-"Erzurum'u hızlı tren ağına bağlayacağız"-

Erzurum'da 2002 sonuna kadar 49 kilometre bölünmüş yol bulunduğunu, kendilerinin 12 yılda 491 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını ifade eden Erdoğan, "Erzurum'u hızlı tren ağına bağlayacağız. Bu önemli projenin de her aşamada takipçisi olacağız. Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars hızlı trenin yapımına yakında Sivas'tan başlıyoruz" bilgisini paylaştı.

Erdoğan, Erzurum'a 12 yılda 11 milyar liralık destek ve yatırım yaptıklarını, ulaştırma ve haberleşmede 2,5 milyar, eğitimde 810 milyon, gençlik ve sporda 1 milyar yatırım gerçekleştirildiğini, Erzurum'u üniversiteler arası spor oyunlarının merkezi yaparak uluslararası bir organizasyonu Erzurum'a getirdiklerini anımsattı.

-"Erzurum makus talihini aştı"-

Aile ve sosyal politikalarda 835 milyon, sağlıkta 735 milyon, enerjide 718 milyon, orman ve su işlerinde 752 milyon yatırım yaptıklarını söyleyen Erdoğan, şunları belirtti: "12 yıl içinde Erzurum çok değişti, Erzurum makus talihini aştı, yeni umutlara doğru ilerlemeye başladı. Erzurum'a 12 yılda başbakanlık dönemimizde yaptıklarımızı saysak inanın saatler alır. Eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaştırmadan toplu konuta, tarımdan hayvancılığa, kültürden vakıflara kadar hemen her alanda Erzurum'a yatırımlarımız oldu. Burada size söz veriyorum, cumhurbaşkanlığı görevim boyunca Erzurum'daki tüm yatırımların, tüm hizmetlerin takipçisi olacağım. Hiçbir hizmet yarım kalmayacak, hiçbir yatırım, hiçbir proje, hiçbir eser atıl kalmayacak." Erzurum'daki mitingde, paralel yapıyla mücadelenin yeni dönemde daha güçlü bir şekilde devam edeceğini, söz konusu yapının ulusal güvenliği tehdit ettiğini sonuna kadar takipçileri olacaklarını belirten Erdoğan, "Paralel yapıya müsamaha yok. Siz bize yetki verdiniz. Biz de bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" diye konuştu.

Erzurum adını lekelemeye çalışan Pensilvanya'ya gereken dersin Erzurumlular tarafından 30 Mart'ta verildiğini ifade eden Erdoğan, kendilerinin de gereğini yaptığını, yapmayı da sürdüreceklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, çözüm ve kardeşlik sürecinin aynı kararlılıkla devam edeceğini söyleyen şunları kaydetti: "Şimdi yeni bir yasal düzenleme yapıyoruz. Tahriklere, sabotajlara karşı çok dikkatli olun. Bayrağımız, ortak değerlerimiz üzerinden tahrik ve sabotajlar yapmak istiyorlar. Hem MHP hem HDP tahriklerden, sabotajlardan, gerilimlerden besleniyorlar. Bu tuzaklara düşmeyeceğiz. Bunların tahriklerine aldanmayacağız. İnşallah çözüm sürecini ilerleteceğiz. Bu kardeşiniz, Türk'ü de, Kürt'ü de, Laz'ı da Çerkez'i de, Gürcü'yü de, Boşnak'ı da, Roman'ı da Allah için seviyor. Çünkü biz, yaratılanı Yaradan'dan ötürü severiz. Ayrım yapamayız.

Şu anda Erzurum'da bazı kardeşlerim Kürtçülüğe, bazı kardeşlerim Türkçülüğe aldanıyor. Bizde Türk, Kürt yok. Bizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var. Kürtçülük yapmayalım, Türkçülük de yapmayalım. Bunlar ayrımcılıktır. Birbirimizi sadece Allah için sevelim.

Onun için biz yola çıkarken ne dedik? Tek millet dedik. Tek millet, 77 milyon tek millet. İki, tek bayrak dedik. Bu bayrak. İkinci bir bayrağı asla kabul etmiyoruz. Tek bayrağımız var. Rengi şehidimizin kanı. Hilal, bağımsızlığımızın ifadesi. Yıldız, şehidimizin simgesi. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır."

-"Hak her zaman tecelli eder"-

Başbakan Erdoğan, HDP kongrelerinde Türk bayrağı asılmasından kaçınıldığını kaydederek "Erzurum'daki bazı kardeşlerime seslenmek istiyorum: Bu kongrelerde bayrağımızı oraya asmaktan kaçınanların peşinde olmayın. Biz bu bayrakla büyüdük. Bu bayrakla bu günlere geldik" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Türkiye'nin başbakanı olarak din, inanç ve medeniyetinin emri gereği Türk'ü de Kürt'ü de bir ve kardeş gördüğünü dile getirdi.

81 ilin tamamında üniversite bulunduğunu bildiren Başbakan Erdoğan, hiçbir ayrım yapmadıklarını ifade etti. Hakkari'ye de havaalanı yaptıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Kardeşlerim, salonlardan salonlara değil, şantiyelerden şantiyelere koşan bir cumhurbaşkanı göreceksiniz. Hak için, halk için, Hakk'a ve halka hizmet için çalışan, didinen bir cumhurbaşkanı göreceksiniz. Çünkü bizim kutlu davamızın adı hizmet davasıdır. Ama Pensilvanya'nın anladığı manada hizmet değil. Halka hizmet, Hakk'a hizmettir. Bu anlamda.".

Kutlu yolculuklarının hizmet yolculuğu olduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İster belediye başkanı, ister bakan, ister başbakan, ister cumhurbaşkanı ol. İşte bak daha önce Recep kardeşimizle burada bir hizmet verildi. Şimdi Efkan kardeşimiz de bir bakanlık hizmeti veriyor. Milletvekili arkadaşlarımızla beraber bu yürütülüyor. Yıllar yılı siyasette beraber olduğumuz Mehmet Sekmen kardeşimizi bu seçimde buraya gönderdik ve şimdi büyükşehir belediye başkanımız olarak o da size hizmet veriyor. Çünkü Erzurum'u farklı bir şekilde değiştireceğiz. Erzurum, doğunun incisi olacak. Farklı bir şekilde olacak. Bizim için makamların, koltukların, unvanların anlamı yok.

Hak her zaman tecelli eder. Sonunda gideceğimiz yer neresi, toprak. Oradan geldik, oraya gideceğiz. Oraya giderken musallada hoca efendi cumhurbaşkanı niyetine demeyecek, başbakan niyetine demeyecek, bakan niyetine demeyecek, milyarder, trilyoner niyetine demeyecek, er kişi niyetine diyecek, hatun kişi niyetine diyecek. Alıp götürecekler mezara, 2-2,5 metreküplük bir çukura koyacaklar. Yakınların bile ayrılır gider. Eğer vefası varsa arada sırada bir kabir ziyareti veya evinden sana hediyesini gönderir. Kardeşlerim, mesele ne? Baki kalan bu kubbede hoş bir sadaymış meğer. O hoş sada nedir, hizmettir. Bunu yapacağız. Beraber yapacağız."

-"Türkiye'de bir ilk yaşanacak"-

Davalarının vatana hizmet davası, yolculuklarının vatana hizmet yolculuğu olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Onun için ne diyoruz? Milli irade, milli güç, hedef 2023" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşması şöyle devam etti:"Tayyip Erdoğan için İstanbul neyse Erzurum da odur. İzmir neyse Van da odur. Kardeşlerim, ayrımcılık yok. Sinop neyse Hatay da odur. Biz buyuz. Onun için 81 vilayetin tamamında varız. Kardeşlerim, dördüncüsü neydi Rabia'nın, tek devlet. İkinci bir devlet yok. Demek ki tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Rabia. Esma'yı hatırlıyorsunuz değil mi? Unutmayın. Biz demokrasi mücadelesini de böyle veriyoruz, böyle vereceğiz.

Kardeşlerim, 10 Ağustos'ta Türkiye'de bir ilk yaşanacak. 10 Ağustos'ta sandıklarda adeta tarih yazılacak. Her birinizin sandığa gitmesini, bu büyük, bu tarihi olaya şahitlik etmenizi, yeni Türkiye'nin kuruluşunda sizin de mührünüzü basmanızı istiyorum. İnanın yarın çocuklarınıza, yarın gelecek nesillere, torunlarınıza anlatacak bir hikayeniz, bir hatıranız olacak. Türkiye'de ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerine gittim, oy kullandım, yeni Türkiye'nin inşasına ben de katkıda bulundum diyeceksiniz. Onun için herkesin sandık başına gitmesini, oyunu kullanmasını, sandıklara sahip çıkmasını özellikle rica ediyorum. Allah bizi hak yolundan ayırmasın. Allah bizleri hizmete, özellikle millete hizmet yolundan ayırmasın. Allah bizi utandırmasın, mahcup etmesin. 10 Ağustos yeni Türkiye yolunda, büyük Türküye yolunda inşallah milat olsun. Unutmayın bize Allah yeter, bize millet yeter, bize Türkiye yeter."

Konuşmasının sonunda mitinge katılanlarla "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısını söyleyen Erdoğan, vatandaşların ramazanının mübarek olmasını dileyerek "Allah bizleri bu günlere kavuşturdu, inşallah bayrama da kavuştursun. İnşallah Suriye'deki, Mısır'daki, Irak'taki, Myanmar'daki kardeşlerime de Rabbim bayramı bayram gibi yaşama fırsatını lütfetsin" dedi.

-Mitingden notlar:

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, havalimanından miting alanına giderken, güzergahta ciritçiler tarafından karşılandı. Atlı ciritçileri selamlayan Erdoğan, daha sonra miting alanına geçti. Başbakan Erdoğan, konuşmasından önce eşi Emine Erdoğan ile platforma çıkarak vatandaşları selamladı. Başbakan Erdoğan'ın 45 dakika süren konuşması sık sık, "Erzurum seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesildi. Miting alanında, "Aziziye Tabyalarında Başlayan İstiklal Mücadelesi, İstikbalde Seninle Şahlanacak Uzun Adam", "Cumhur, Başkanını Seçecek", "Muhtar Bile Olamaz Demişlerdi O Şimdi Cumhurun Başkanı", "Milli İrade Milli Güç Hedef 2023", "Vatan Bir Bayrak Bir, Millet Bir, Hedef 2053" ve Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanacağı logonun da yer aldığı "Dev Ülke Büyük Türkiye" yazılı pankartlar asıldı.

 

Mitinge, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum milletvekilleri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.