19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Erken Emeklilik EYT Müjdesi Gelidimi! Resmi Gazete'de Yayınlandı mı?

EYT - Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar için emeklilik yasası çıktı mı? sorusu cevap buluyor. Erken yaşta çalşma hayatına atılan ve bu nedenle erkenden primi dolan kişiler ister istemez yaşı beklemek zorunda kalıyorlar.

29 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Erken Emeklilik EYT Müjdesi Gelidimi! Resmi Gazete'de Yayınlandı mı?
SGK prim borçlarını elden ödemek isteyen veya SGK prim gün sayısını doldurup yaşı bekleyen kişiler ise erken emeklilikte yaşa takılmış oluyorlar. 
 
Torba yasadan sonra SGK'nın yayımladığı genelgede annelere 4 önemli emeklilik müjdesi çıktı. Çalışanlara erken emeklilik müjdesi EYT erken emeklilik şartları nasıl ne zaman başvuru yapılacak. Bu avantajları kullanan kadın çalışanlar erken emekli olabilecek.
 
Türkiye'de 800 bin vatandaş 5400 SGK Primini dolduduğu halde erken emeklilikte yaşa takıldıkları için mağdur durumda. Türkiye'de sürekli gündemde olan erken emeklilik meselesinde son durum bu kişiler tarafından merak ediliyor.
 
SGK'nın son yayımladığı 2014-32 sayılı genelge ile de bu uygulamaların ayrıntıları netleşti. Annelere bu konuda dört ayrı imkan getirildi. Bunları kısaca hatırlatalım.
 
1- ENGELLİ ÇOCUK İNDİRİMİ
 
Birbaşkasının bakımına muhtaç derecede malul ve engelli çocuğu olan kadınlar için erken emeklilik imkanı var. Bu durumdaki kadınlar için 1 Ekim 2008'den itibaren prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş sınırlarından indiriliyor. Bunun için SSK, Bağ- Kur, tarım SSK, tarım Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kanunlarına tabi çalışanlar yararlanıyor. Ayrıca çalışmadığı halde isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin de bu hakkı bulunuyor. Buradaki dikkat edilecek nokta ise 1 Ekim 2008'den sonrası çalışmaların geçerli olması. Bunun için en yakın SGK'ya müracaat ederek çocukların malullük, durumunun tespit edilmesi gerekiyor. Ayrıca evlat edinilen çocuklar için de bu durum geçerli oluyor.
 
2- STAJ BAŞLANGICI GEÇERLİ
 
Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda geçen süreler dikkate alınmıyor. Ama doğum borçlanmasında bu süreler geçerli. Bu yüzden anneler eğer staj başladığı tarihten sonra doğum yapmışlarsa bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanarak 2 bin 160 gün kazanıyor. Bu süreler prim gün sayısına eklenerek belli şartlarda 6 yıl erken emeklilik imkanı sağlanıyor.
 
3- EVLATLIK AVANTAJI
 
Doğumborçlanması hakkı sadece biyolojik annelere değil evlat edinen annelere de sağlandı. Böylece kadın sigortalılar 2 yaşını geçmemiş evlat edindikleri çocukları için doğum borçlanması yapabilecek. Diğer yandan doğum yaptıktan sonra çocuğunu evlatlık veren anne de doğum borçlanması hakkına sahip olacak. Evlat veren annenin borçlanma süresi 6 ay olacak. Borçlanma evlat edinilen tarihten başlıyor.
 
4- HERKES EŞİT
 
Torbayasa öncesinde annelerin doğum borçlanmasında bir sınır ve haksızlık bulunuyordu. Bu konuda gerek bu köşede gerekse aHaber'deki programımızda bu haksızlığı defalarca dile getirip takipçisi olduk. Sonunda haksızlık giderildi ve sadece SSK'lılara ait olan doğum borçlanması hakkı hem memur hem de esnaf (Bağ-Kur'lu) annelere de tanındı. Üstelik 2 olan borçlanma sınırı 3 çocuğa çıkartıldı.
 
SGK NORMAL EMEKLİ OLMA ŞARTLARI
 
SGK şartlarından yaş haddiyle emekli olma koşulları şöyle:
 
Sigorta başlangıç tarihi, prim sayısı ve kişinin belli bir yaşı tamamlaması. Bu üç koşul bir araya geldiğinde emekli olabilirsiniz.
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 5060 arasında değişen yaşı doldurduğunda yaştan emekli olabilir.
8 Eylül 19991 Mayıs 2008 arası sigortalı olanlar 25 yıl sigorta, 4500 gün prim ve kadın ise 58, erkek ise 60 yaş şartını birlikte sağladıkları tarihte emekli olabiliyor.
1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı olanlar ise primini 1 Ocak 2036’ya kadar 5400 güne tamamlaması şartıyla, 63 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabiliyor. 5400 gün koşulu da bir kademeye tabi ve 4600 günden başlayan kademe her yıl için 100 gün artışla 5400 günde sabitleniyor. Bu yolla SSK ve Bağ-Kur sigortalıları aynı prim gününe tabi tutuluyor.