25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ethem Sancak: Asyatik bir medya kuracağız

24 TV'de Ersoy Dede'ye konuk olan ES Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, medya yatırımlarıyla ilgili önemli tüyolar verdi. Sancak, Asyatik bir bakış açısıyla yayın yapacak bir medya oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

star.com.tr-Özel27 Ağustos 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ethem Sancak: Asyatik bir medya kuracağız

ES Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, 24 TV'de Ersoy Dede'nin sunduğu Bıçak Sırtı programında, medya yatırımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Sancak, Asya'ya hitap eden, Asya halklarını ayağa kaldırmayı amaçlayan, Asyatik bakış açısıyla yayın yapacak bir medya oluşturmayı hedeflediklerini anlattı, "500 yıldır bizi bir mengene gibi sıkan batılı medyanın bu coğrafya üzerindeki tesirini kırmamız lazım" ifadelerini kullandı. 

Ethem Sancak şöyle konuştu: 

Medyada hedefimiz şu. Çeşitli vesilelerle anlatmıştım daha önce de. Bu millet ayağa kalkıyor ve beraberinde bütün İslam dünyasını ayağa kaldırıyor ve bütün mazlum Asya milletleriyle işbirliği yaparak Asya'nın ayağa kalkmasına vesile oluyor.

Bunu başarabilmemiz için 500 yıldır bizi bir mengene gibi sıkan batılı medyanın bu coğrafya üzerindeki tesirini kırmamız lazım. Bunun için de biz bu işe soyunduk. Bunu başarabilir miyiz? Valla biz bu uğurda gidiyoruz. Topal karıncanın İbrahim Ethem'e söylediği gibi, biz bu yolda yürüyeceğiz.

ASYATİK BİR BAKIŞ AÇISIYLA ASYATİK BİR MEDYA ORTAYA KOYACAĞIZ

Amacımız, çok sesli, çok kültürlü ve haberi eğmeden bükmeden ve Asyatik bir bakış açısıyla veren bir medya ortaya koymak. Asyatik bir bakış açısı, Asya milletlerinin çıkarlarını temsil eden bakış açısıdır. Bu bakış açısı bugün yoksa, hiç olmayacak anlamına gelmez. Olacak.

OSMANLI İMPARATORLUĞU DA ASYATİKTİ

Tarihe baktığımız zaman olmuş bunlar. Sayısız örnekleri var. Osmanlı İmparatorluğu bir Asyatik imparatorluktu. Her ne kadar kimisi karakterini bozmak için "aslında Avrupalı bir imparatorluktu" dese de, değil. Köken itibariyle Asya milletlerinin menfaatlerini temsil eden ve tabi o gün mazlum Avrupa halklarını da safına çeken muazzam bir organizasyondu.

GÜNEŞ YİNE DOĞUDAN DOĞACAK

Buna benzer tarihimizde Asya'nın ayağa kalktığı dönemler olmuştur. Boşuna söylenmemiş "güneş doğudan doğar". Bakma son 500 yıldır batıdan doğuyor güneş ama bu geçici. Yine güneş doğudan doğacaktır, doğmaya devam edecektir. Bunun çok belirtisi var.

BURADA ÖNDERLİK YİNE ANADOLU'DA YAŞAYAN TÜRKLERE DÜŞECEK

Burada da bunlara önderlik etmek, bin yıllık geçmişte olduğu gibi yine bu coğrafyada yaşayan bu milletin unsurlarına düşer. Anadolu'da yaşayan Türklere düşer. Türkler kendilerine benzeyen Asyatik 72 milletle yine işbirliği yapacaklar ve bu makus talihi yenecekler.

Biz gözümüzü Asya'ya dikeceğiz. Ve bu millete kendine gelmesi ve ayağa kalkması için yalnız olmadığını anlatan şarkılarla, türkülerle, haberlerle kültürle hizmet edeceğiz. Bizim perspektifimiz bu. Çok global bir tarif oldu ama zamanımız olsaydı, her marka bazında da hangi kurumumuzun hangi okuyucu kitlesini hedef alacağını, hangi meselelere yaklaşacağını anlatabilirdim. Bunların hepsini belirledik. Bu uğurda hazırlanıyoruz, çabalarımız var. Uğraşlarımız var. Yaklaşımımız bu.

Tekrar söylüyorum. Ben 30 yıl boyunca girişimcilik yaptım. Çok şükür kendimce bir varidat oluşturdum. Ve 2 sene önce ülkenin geleceğini ve Asya'nın geleceğini gördüğüm için de sosyal sorumluluğu olan bir iş adamı olarak, parayı da mezara götürmeyeceğime göre, mirasçılara da yedirmek istemediğime göre milli bir dava için harcamak için eski işlerin hepsini tasfiye ettim. İki işe yatırım yaptım. Biri medya, çünkü özgür, bağımsız ve milli çıkarları savunan bir medya lazım bu ülkeye. Ha bunu senden başka yapanlar da mı var? Varsa onlarla da birlik oluşturacağım. Onlarla da birleşeceğim. Küçük olsun benim olsun şeklinde bir zihniyet içinde değilim. Hiçbir işimde böyle olmadım.

TANZİMAT KAFASIYLA RUHUNU BATI'YA SATMIŞ HALDEKİ KÜLTÜRDEN KURTULMASI LAZIM BU ÜLKENİN

Bir büyük milli medya blokunun burada oluşması lazım. Ve 80 yıldır ruhunu tanzimat kafasıyla Batı'ya satmış haldeki kültürel iklimden kurtulması lazım bu ülkenin. Bu da medyayla olabilir. Daha ne kadar Survivorlarla, Batılı dizilerle bu milletin kafasını yıkayacağız ve "siz hep köleydiniz, köle doğdunuz, buna razı olun"a müsade edeceğiz?

MEDYA BİR AYAĞA KALKIŞTIR

Medya budur zaten. Medya bir ayağa kalkıştır. Bütün Asya'ya liderlik edecek bir müslüman ve Asyalı kuşak hedefliyoruz. Orada dini inançlarına, mezheplerine, etnik yapılarına bakmadan bütün mazlum milletlerinin sesi olmak. Türkiye'nin rolü bu. Tayyip Erdoğan da bunu yapıyor.

Niye "dünya 5'ten büyüktür" diyor? Müslümanlar 5'ten büyüktür demiyor. Dünya 5'ten büyüktür diyor. Bu dünyanın içinde, 5'in içinde yer almayan Japonya'sından, Hindistan'ına kadar hepsi var.

Bizim vizyonumuz bu. Buna ömrümüz yetecek mi? Hiç önemli değil. Biz bu yola çıktık, bu iş için uğraşacağız.

"BAK MAHMUD, NAR MEYVE VERDİ..."

Anlatırlar, vakti zamanında 2. Mahmud tebdili kıyafetle İstanbul'un çevresini dolaşıyormuş. Bir yere gelmiş, bir su arkında eğilip kalkan ve bir şeyler ekip biçen çok yaşlı, kamburu çıkmış bir vatandaş görmüş. Yanına yaklaşmış ve sormuş: Dede sen orada ne yapıyorsun, demiş. O da "kör müsün fidan dikiyorum" demiş. "Dede ne fidanı dikiyorsun" demiş. "Nar ağacı dikiyorum" demiş. "Ya dede senin bir ayağın çukurda, belli bir yaşa gelmişsin, nar da 15 yıl sonra meyve veriyor, daha erken meyve veren bir ağaç niye dikmiyorsun" demiş. Dede bir haykırışla demiş ki "biz kendimizi düşünmüyoruz ki. Böyle olsaydı, şu ormanı, şu ağaçları ekenler görmediklerini bile bile ekerler miydi. Biz aldık, geleceğe bırakacağız" demiş.

Bunun üzerine heyecanlanmış Mahmud, atının sırtındayken yaşlının önüne bir kese altın atmış. Tabi kesenin içindeki armadan, kesenin padişaha ait olduğunu bilen yaşlı adam, atını mahmuzlayıp giden Mahmud'un arkasından seslenmiş, keseyi saklayarak demiş ki "bak Mahmud, nar meyve verdi" demiş. 

Biz de bu uğurda koşacağız. Bu uğurda bu ülkeye, bu ülkenin geleceği için her şeyi göze alarak mücadele eden ülkenin büyüklerine hizmet etmek bizim de bu ülkenin vatandaşı olarak görevimiz. Her şeyimizi, canımızı, malımızı, her şeyimizi bu ülkenin geleceğine feda etmeyi göze almış serdengeçtileriz biz. Bizim rolümüz bu.

BU ÜLKE BU MELANETİ PÜSKÜRTECEK

Bu ülke bu melaneti püskürtecek. Bu ülke çok badire atlatmıştır. Bu ülkenin halkına milletine güvenmeliyiz. Esas olan odur. Allah'a da güvenip, ona sığınmalıyız. Takdir Allah'ındır.