19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bakan'dan EYT açıklaması geldi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT için Bakan Zehra Selçuk'tan son dakika açıklaması geldi.

18 Ocak 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bakan'dan EYT açıklaması geldi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt  Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın gündemlerinde olmadığını söyledi. Selçuk ayrıca dosya bazında artık bin liranın altında emekli aylığı kalmayacağını, Şubat ayında aylıklara yansıyacağını belirtti.

Bakan Selçuk'un açıklamalarından başlıklar şöyle:

2018 yılında İŞKUR bir rekora imza attı, 1 milyon 250 bin istihdama aracılık etti. Hemodiyaliz hastalarına desteği yüzde 19 oranında arttırdık.

Gelecek hafta şehit yakını, gazi ve gazi yakını atamalarını gerçekleştireceğiz. RTÜK Başkanımızla aile ve çocuk dostu yayınlar hakkında konuştuk. Aile ve çocuk konusunda çok fazla yayın olmadığını görüyoruz. Çeşitli teşvik mekanizmaları kurarak bunları arttıracağız.

3600 ek gösterge çalışmalarımız Devlet Personel Başkanlığı ve Bakanlıklarımızla devam ediyor. Dosya bazında artık bin liranın altında emekli aylığı kalmayacak. Şubat ayında aylıklara yansıyacak. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme gündemimizde yok şu anda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır" dedi. 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda yaşanan son gelişmeleri aktardı. TBMM'de yaptığı konuşmada EYT konusuna da değinen Bakan Selçuk, gündemimizde olmadığını açıkladı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Meclis'ten gelecek düzenlemeyi beklerken, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sigortalılık başlangıcı olanlardan bazıları 65 yaşından önce emekli olamayacaklar. 65 yaşında emeklilik uygulaması onlar için resmen hayata geçecek.

Yüz binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren EYT ya da tam haliyle emeklilikte yaşa takılanlar konusu, aralık ayında da en çok araştırılanlar arasında yer aldı. Gündemden düşmeyen EYT hakkında son gelişmeler, bu kapsamda beklenti içinde olan vatandaşlarca araştırılıyor.

Prim gün süresini doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getirmedikleri için SGK'dan emekli aylığı alamayan pek çok vatandaş, kamuoyunda EYT olarak ifade ediliyor. Kendi aralarında dernekleşen EYT'li vatandaşlar, bu hususta gündem oluşturmak adına toplantılar yapmaya devam ediyor. EYT amacıyla şimdilik bir çalışma başlatılmamasına rağmen Emeklilikte Yaşa Takılanlar Meclis'ten düzenlemeyi bekliyor. Bu gündemdeki konumunu korurken 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sigortalılık başlangıcı olanlardan birtakım ları 65 yaşından önce emekli olamayacaklar.

BAKAN ZEHRA SELÇUK'TAN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 'emeklilikte yaşa takınlar'la ilgili bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını söyledi. Selçuk, bir kavram karmaşası olduğunu, yaş sınırının emekli olabilmek için gerekli şartlar arasında yer aldığını dile getirdi.


Meclis'te konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "EYT ile ilgili bir kavram karmaşası var, yaş sınırının emekli olabilmek için gerekli şartlar arasında yer alıyor" dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulunda, bakanlıklarının 2019 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk burada EYT konusu hakkında da açıklama yaptı. Emeklilikte yaşa takılmanın yanlış bir kavramsallaştırma olduğunu çünkü emekliliğin olmazsa olmazının belirli bir yaşı tamamlama olduğunu dile getiren Selçuk, "Dünyada emeklilik için bir yaş sınırı mevcut." dedi.

Genel Kurulda soru cevap kısmına geçilince Çalışma Bakanı ısrarlı EYT sorularına cevap verdi. "Emeklilikte yaşa takılanlarda yanlış algılama var". diyen Bakan Selçuk, "EYT yanlış bir kavramdır, Emeklilikte yaş olmazsa olmaz bir kavramdır. Yaş şartı emeklilikte 1999 yılında geldi. Bunu da AK Parti getirmedi. " ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Selçuk, EYT konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın gerekli açıklamayı yaptığını, erken emekliliğin gündemlerinde olmadığını söyledi ve "Emeklilikte yaşa takılanlar… “Bu konuyu hiç konuşmuyor.” deniyor, bu konuda zaten Cumhurbaşkanımız gündemimizde olmadığını belirtti ama öncelikle ben de konuşmuş olmak adına, sorunuzu cevaplamış olmak adına şunu söylemek isterim: Burada bir yanlış algılama var, emeklilikte yaşa takılma yanlış bir kavramsallaştırma çünkü emekliliğin temel şartlarından biri ve olmazsa olmazı belirli bir yaşı tamamlamak. Bütün dünyada emeklilik için de bir yaş sınırı mevcut. İlk defa Türkiye’de 1992’de yaş şartı kaldırıldı ama sistem de çökme noktasına geldi ve 1999 yılında bu yaş şartı tekrar getirildi. “1999” diyorum yani bu yaş şartını getiren de AK PARTİ hükûmetleri değil. Ak Parti Milletvekilleri seçim bölgelerinde bu mağduriyetle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.