28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

EYT yasası TBMM'de ne zaman görüşülecek?

EYT yasası TBMM'de görüşülecek mi? Erken emeklilik şartları değişti mi? EYT'de son durum nedir?

7 Ocak 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
EYT yasası TBMM'de ne zaman görüşülecek?

Geçtiğimiz yıl bir kaç kez gündeme gelen EYT erken emeklilik yasası yapılan oylamalarla ret kararı verilmişti. 2019 yerel seçim öncesi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu gündemden düşmezken konu yeniden TBMM gündemine taşındı. Umudunu kaybetmeyen EYT’liler, haklarını aramaya devam ediyor. EYT konusunda geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını söylemişti. Bakan Selçuk, yaş sınırının emekli olabilmek için gerekli şartlar arasında yer aldığını ifade eden Selçuk, "Dünyada emeklilik için bir yaş sınırı mevcut." demişti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu özellikle 2018 yılında yapılan açıklamalar ve muhalefet partilerinin TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifleri ile yeniden alevlenmişti. 2019 yerel seçim öncesi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için erken emeklilik tekrar TBMM'de gündeme gelmesi bekleniyor. Alınan son dakika bilgisine göre kulislerde, 2 milyon civarındaki tüm EYT'lileri kapsayan genel bir düzenleme dışında ara formüllerin de gündeme gelebileceği konuşuluyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)'ye yönelik düzenlemede kademeli bir sistemin uygulanabileceği dillendiriliyor.

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayıp emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), işe başladıkları tarihteki kanun hükümlerine göre emeklilik haklarının iade edilmesi konusunda Meclis'ten haber beklemeye devam ediyor. İş hayatına yeni atılacak gençleri ise zor bir süreç bekliyor. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ilk defa işe girecek erkek çalışanların bazıları 65 yaşından önce emekli olamayacaklar. Prim gün süresini doldurmasına karşın yaş şartını sağlayamadığı için emekli olamayan yüz binlerce kişi, TBMM'de emekli olmalarını sağlayacak düzenlemenin hayata geçmesini bekliyor. Konuya dair yıllardır beklenti içinde olan vatandaşlar, son aylarda çalışmalarına hız verdi.

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT için erken emeklilik süreci TBMM'de bugün gündeme gelmedi. Şu anda hükümetin gündeminde de bu konu yok. 2019 yerel seçim öncesi sürpriz gelişmeler yaşanabilir. Konu ile ilgili hükümet kanadından gelen son açıklamalar ve yeni gelişmeleri bu haberimizde derledik.. İşte EYT ile ilgili yapılan son açıklamalar...

ÇALIŞMA BAKANI'NDAN SON  EYT AÇIKLAMASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "emeklilikte yaşa takınlarla" ilgili bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını söyledi. Selçuk, bir kavram karmaşası olduğunu, yaş sınırının emekli olabilmek için gerekli şartlar arasında yer aldığını dile getirdi. "Emeklilikte yaşa takılma"nın yanlış bir kavramsallaştırma olduğunu çünkü emekliliğin olmazsa olmazının belirli bir yaşı tamamlama olduğunu dile getiren Selçuk, "Dünyada emeklilik için bir yaş sınırı mevcut." demişti.


Genel Kurulda soru cevap kısmına geçilince Çalışma Bakanı ısrarlı EYT sorularına cevap verdi. "Emeklilikte yaşa takılanlarda yanlış algılama var". diyen Bakan Selçuk, "EYT yanlış bir kavramdır, Emeklilikte yaş olmazsa olmaz bir kavramdır. Yaş şartı emeklilikte 1999 yılında geldi. Bunu da AK Parti getirmedi. " ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Selçuk, EYT konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın gerekli açıklamayı yaptığını, erken emekliliğin gündemlerinde olmadığını söyledi ve "Emeklilikte yaşa takılanlar… “Bu konuyu hiç konuşmuyor.” deniyor, bu konuda zaten Cumhurbaşkanımız gündemimizde olmadığını belirtti ama öncelikle ben de konuşmuş olmak adına, sorunuzu cevaplamış olmak adına şunu söylemek isterim: Burada bir yanlış algılama var, emeklilikte yaşa takılma yanlış bir kavramsallaştırma çünkü emekliliğin temel şartlarından biri ve olmazsa olmazı belirli bir yaşı tamamlamak. Bütün dünyada emeklilik için de bir yaş sınırı mevcut. İlk defa Türkiye’de 1992’de yaş şartı kaldırıldı ama sistem de çökme noktasına geldi ve 1999 yılında bu yaş şartı tekrar getirildi. “1999” diyorum yani bu yaş şartını getiren de AK PARTİ hükûmetleri değil. Ak Parti Milletvekilleri seçim bölgelerinde bu mağduriyetle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili iktidar partisi ve MHP’nin kamuoyunda bir araştırma yaptığı konuşuluyor. Yaklaşan seçimlerde bir oy bir oydur diyen iktidar partisinin yetkilileri 5 milyon oyu çöpe atamayacaklarını düşünüyorlar. Yaklaşan yerel seçimlerde her an sürpriz olabilir." demişti.