29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

FETÖ'den Türk-Rus ilişkilerine kurşun

Moskova’da bugün yapılacak İran’ın da dahil olduğu üçlü zirve öncesi FETÖ’cü karanlık eller bir kez daha sahneye çıktı. Örgütün tetikçisi sözde polis Rus Büyükelçi Karlov’u öldürdü.

20 Aralık 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
FETÖ'den Türk-Rus ilişkilerine kurşun

24 Kasım 2015’te Rus uçağını düşürerek iki ülke ilişkilerini bozan ve 15 Temmuz’da kalkıştığı darbe ile de amacana ulaşamayan Fetullahçı Terör Örgütü, bir alçaklığa daha imza attı. Polis kılığındaki FETÖ’cü terörist  Mevlüt Mert Altıntaş, Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki sergi açılışında Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a suikast düzenledi. “Suriye’nin intikamı alınacak” diyerek kürsüde konuşan Büyükelçi’ye ateş eden saldırgan, daha sonra binanın ikinci katına çıktı. 

ÖZEL HAREKATLA ÇATIŞTI

Burada Özel Harekat Polisleri ile 15 dakika çatışan FETÖ’cü hain ölü ele geçirildi. Saldırganın öldürülmesinden sonra ağır yaralı olan Büyükelçi Karlov, olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Ancak Karlov yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Saldırıda 3 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Yaralılar arasında durumu ağır olan olmadığı öğrenildi.

BAKAN SOYLU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da incelemelerde bulunmak üzere olay yerine gitti. Başbakan Binali Yıldırım da olayla ilgili Soylu’dan bilgi aldı. Bakan Soylu, Rusya Büyükelçisi’ne suikast düzenleyen şahsın Mevlüt Mert Altıntaş’ın adlı çevik kuvvet polisi olduğunu açıkladı. Bakan Soylu’nun açıklamaları şu şekilde: 

1994 AYDIN DOĞUMLU

Saat 19.05 sularında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” adlı fotoğraf sergisinde Rusya Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov, konuşması esnasında silahlı bir saldırıya uğramıştır. Kaldırıldığı Güven Hastanesinde saat 19.53’te hayati bulgularının olmadığı tespit edilmesine rağmen hemen yapılan canlandırma müdahalesine cevap alınamamış ve kıymetli dostumuz, Sayın Büyükelçimiz hayatını kaybetmiştir. Saldırgan 24 Haziran 1994, Aydın Söke doğumlu. Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı, Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu, İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu mezunu ve 2,5 yıldır Ankara Çevik Şube Müdürlüğünde görev yapıyordu. 

Polisin içinde kripto hain

15 Temmuz’da milletin iradesine el koymak isteyen FETÖ terör örgütü, hain darbe girişiminden sonra FETÖ üyelerine yönelik geniş çapta operasyonlar başlatıldı ve devlet birimlerinde FETÖ temizliği yapıldı. FETÖ ile ilişkisi olan asker ve polislerin görevden uzaklaştırılmasına rağmen, bazı örgüt üyeleri kendini gizlemeyi başardı. Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov’u dün gece öldüren Çevik Kuvvet Polisi Mevlüt Mert Altıntaş’ın da FETÖ’cü olduğu ortaya çıktı. 

SORUŞTURULUYORDU

Yapılan araştırmalarda Altıntaş’ın FETÖ’ye ait Aydın Söke Körfez Dershanesine gittiği belirlendi. Öte yandan Suikastçı Altıntaş hakkında FETÖ’den incelemeye tabi tutulduğu ve FETÖ şüphesi üzerine soruşturulduğu iddia ediliyor. 2011 KPSS sorularının çalınmasıile ilgili soruşturmada açığa alınan Altıntaş’ın daha sonra göreve iade edildiği öğrenildi.

SOL EL DETAYI

Terör uzmanlarının dikkat çektiği bir diğer nokta ise suikastçı Altıntaş’ın tekbir getirirken sol elini kaldırması. Uzmanlar radikal hiçbir örgüt mensubunun tekbir getirirken sol elini kaldırmayacağını belirtiyor. Mevlüt Mert Altıntaş’ın annesi, babası ve kız kardeşi, Aydın’ın Söke ilçesinde gözaltına alındı. Saldırganın Ankara’daki ev arkadaşı olan polis memuru da gözaltında.

Dugin haklı çıktı

Rus siyaset bilimci Aleksander Dugin bir kaç hafta önce Ankara’ya yaptığı ziyarette küresel güçlerin Türkiye’nin güçlenmesine, komşularıyla ilişkilerine karşı operasyon yaptığını söylemişti. Uçak krizi’nin de Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef aldığını, Türkiye’nin Avrasya seçeneğini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu vurgulayan Dugin “Durmayacaklar” diye konuşmuştu.

ÜÇLÜ ZİRVE İPTAL EDİLMEDİ

Saldırının bugün Moskova’da Türkiye, Rusya ve İran arasında yapılacak Suriye konulu kritik toplantı öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da saldırı haberini Moskova yolunda aldı. Bir Rus parlamenter ise Moskova’daki üçlü zirvenin iptal edilmeyeceğini söyledi.

Lanetlİyor kınıyorum

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Bu saldırı sadece Andrey Karlov’u hedef almamıştır, saldırı Rusya’yı hedef almıştır, Türkiye’yi hedef almıştır ve Rusya-Türkiye ilişkilerini hedef almıştır” dedi. Çavuşoğlu şunları söyle di: Ankara-Moskova uçuşumuzun sonuna doğru öğrendik, gerçekten şok oldum. Her şeyden önce bu saldırıyı en şiddetli bir şekilde lanetliyoruz, kınıyoruz. Türk halkı gerçekleri görüyor, aynı şekil de gerek Rusya Federasyonu yönetimi ve Rus halkı da bu saldırının amacının ne olduğunu çok iyi görüyor. Bu tür alçak saldırılar bizim ilişkilerimizi bozamaz. 

Sasyal medyada ‘Organize’ oldular 

Saldırgan adına alçak suikasten hemen sonra devreye sokulan facebook hesabı, saldırının organize bir iş olduğu ihtimalini güçlendirdi. Hesabın profilindeprofilinde, Mevlüt Mert Altıntaş’ın tetiği çekerken görülen fotoğrafı yer aldı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu terör eylemi Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik bir provokasyondur