19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gazeteci Selim Atalay terör saldırısının şifrelerini star.com.tr'ye değerlendirdi

Yeni Zelanda'da gerçekleşen menfur terör saldırısı sonrası gazeteci Selim Atalay star.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulunarak teröristin bu eylemle çok ağır ve ürkütü mesajlar verdiğini belirterek uyarıda bulundu, 'Bu katil kendi çapında 'deli' olabilir ancak yapmak istediği ve vermek istediği mesajlardan ilham alacak maalesef dünyada çok sayıda sapkın silahlı insan var. Bu mesajların bu silahlı insanları tetiklemesinden endişe ediliyor.'

star.com.tr15 Mart 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Gazeteci Selim Atalay Yeni Zelanda'da gerçekleşen terör saldırısı sonrası star.com.tr ve 24TV'ye, teröristin neden Yeni Zelanda'nın Christchurch kasabasını tercih ettiğini ve teröristin hani mesajları verdiğini değerlendirdi.
 
Christchurh kasabasının, "İsa Kilisesi" anlamına geldiğini belirten Atalay, "Bütün dünyaya ve bütün İslam dünyasına çok ağır ve ürkütücü mesajlar veriyor. Bu katil kendi çapında "deli" olabilir ancak yapmak istediği ve vermek istediği mesajlardan ilham alacak maalesef dünyada çok sayıda sapkın silahlı insan var. Bu mesajların bu silahlı insanları tetiklemesinden endişe ediliyor." ifadelerine yer verdi.
 
"SİLAH ÜZERİNDEN MESAJLAR VERDİ"
 
Teröristin cami katliamı öncesinde silahların üstüne bazı şeylerin yazıldığını ve silah üzerinden de mesajlar verdiğini belirten gazeteci Selim Atalay, "Kirilce ya da Ermenice yazabilen bir şahıstan bahsediyoruz. Ya da kime yazdırdıysa onun düşünülmesi gerekiyor."dedi. Aynı zamanda teröristin saldırıya gitmeden önce Sırp kasabı Karadzic'i anlatan ve Sırpları öven şarkıları dinlemesinin de teröristin "kimliğinin" ne olduğu açısından önemli olduğunu belirtti.
 
Katliamda kullanılan silahın ABD için bir mesaj anlamına geldiğini belirten ve bu konunun altını çizen Selim Atalay, "Bu silahla ABD'ye mesaj veriyor. ABD'deki saldırılarda çok kullanılan bir silahtır bu." dedi.
 
Teröristin iki yıl önce bu saldırıyı düzenleme fikrine vardığını belirten Atalay, " Terörist 3 ay önce Christchurch kasabasına saldırmayı uygun gördüğünü söylüyor. 10 km ötede başka bir camiye daha saldırı düzenlendi ve şuana kadar 4 kişi gözaltına alındı. Şahıslar aynı zamanda araçlarına bomba yükleyerek bir yerlede patlama yapmayı da düşünmüşler." dedi.
 
"BİLGİSAYAR OYNUNDA BİLE KARŞI TARAFTA SİLAH OLUR"
 
Saldırının gerçekleşme şeklinin bir bilgisayar oynu ile kıyaslanması hakkında konuşan Atalay, "Bilgisayar oyunlarında en azından karşı tarafta da bir silah olur. Video oyunlarında silahsız cami cemaatine saldırmak yoktur." ifadelerine yer verdi.
 
Gazeteci Selim Atalay teröristin konuşmaları hakkında yaptığı değerlendirme de ise, "Kendi kendine konuşurken "büyün şarjörleri kullanmadığım için pişmanım." diyor. "Çatışmanın ortasında şarjör düşürdüm" deyip kendi kendine söyleniyor. Hangi çatışmadan bahsediyoruz? Silahsız Müslümanların üstüne ateş açıyorsun." ifadelerine yer verdi.
 
NEDİR BU RUSYA BAĞLANTISI?
 
Cami katliamını gerçekleştiren teröristin yayımladığı sapkın mesajlar hakkında Rusya ve Erdoğan detaylarını vurgulayan gazeteci Selim Atalay, "Başkan Erdoğan'ı nitelerken "İslam dünyasının ve bölgenin lideri olarak" nitelendiriyor ve "Başkan Erdoğan'ın ölümünün Avrupa'daki Türkleri, Avrupa'dan çekilmeye zorlayayacak" diyor. Türkiye'nin bölgedeki ağırlığının böylece ortadan kalkacağını söylüyor. Buranın üzerinde düşünülmesi gerekiyor, "Başkan Erdoğan'ın Rusya'nın büyük bir karşıtı, hasmı olduğunu" belirtiyor ve "Bu sayede Rusya'nın önemli bir hasımdan kurtulacağını" ifade ediyor. Nedir bu Rusya bağlantısı?." sözlerine yer verdi.
 
"ORALARDA NELER OLDUĞUNU BİLEMİYORUZ"
 
Brenton Tarrant’ın spor salonunda eğitmenlik yapan biri olduğunu anlatan Selim Atalay, “Son birkaç yıl içerisinde çok kere ve fazla sürelerde yurt dışına çıkmış, nerede olduğu da bilinmiyor. Son üç senesi dünyayı gezerek geçmiş. Oralarda neler olduğunu bilemiyoruz.” diye konuştu.
 
"SAPIKÇA SÖYLEMLER OLABİLİR, AMA TEHLİKELİ BİR NOKTADAYIZ"
 
Katilin söylediklerini sapıkça olduğunu belirten Selim Atalay gelinen noktanın tehlikeli bir hale geldiğini belirterek, "Bunlar sapıkça düşünceler ancak maalesef bunlardan ilham alacak çok sayıda sapık var dünyada. Çok tehlikeli bir noktadayız." sözleriyle cümlelerini tamamladı.