İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Lale Salonu'nda Vali Davut Gül'ün başkanlığında yapılan toplantıya vali yardımcıları Hasan Gözen, Cengiz Karabulut ve Nail Anlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Remzi Albayrak, Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır Aslıyürek'in yanı sıra üniversite temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve başkan vekilleri, il müdürleri, meslek odaları yetkilileri, gıda mühendisliği alanında uzman akademisyenler katıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Vali Gül, son günlerde yaşanan gıda zehirlenmesi vakalarına dikkati çekerek, "4 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Benzer olayların tekrar yaşanmaması için buradayız." ifadelerini kullandı.
İstanbul'da gıda güvenliği alanında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Gül, şunları kaydetti:
"2025 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 10 ayda 196 bin denetim yapıldı. Personelin eğitimi, işletme sahiplerinin eğitimi ve vatandaşlarımızın duyarlılığı bu işin temelini oluşturuyor. Sağlık ve gıda güvenliği de güvenlik kavramının ayrılmaz bir parçasıdır. Mevcut mevzuatı kesintisiz uygulamak zorundayız. Vatandaşımızı ilgilendiren tüm alanlarda toleransımız sıfırdır."
Vali Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da önemle vurguladığı karekod uygulamasıyla, işletmelerin en son ne zaman denetlendiğine dair bilgilere vatandaşların kolaylıkla ulaşabileceğini hatırlattı.
Toplantıda alınan kararlardan bazıları şöyle:
"İstanbul'da sokak satıcılarına ve işletme sahiplerine yapılan denetimler artırılacak. Gıda satışı yapan işletmelerden istenen 'satılan numunelerin 72 saat korunması' şartı titizlikle uygulanacak. Gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerde bulunması gereken soğuk zincirde aksaklıklara, yerel yönetim ve denetim ekipleri kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek. İl genelinde gıda denetim komisyonları kurularak, 24 saat usulüne göre gıda denetimleri gerçekleştirilecek. İşletme sahipleri ve çalışanlar, gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerine tabi tutulacak. Standartlara uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak."
Tüm işletmelerde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapılması ve tüm kayıtların 30 gün süreyle muhafaza edilmesi zorunluluğu getirilen toplantıda ayrıca, "İlaçlama hizmeti veren firmalar, denetime tabi tutularak, standartlara uymadığı tespit edilenler hakkında idari ve adli işlem başlatılacaktır. Denetimler sırasında bozuk ya da son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satışını yaptığı tespit edilen işletmeler hakkında idari işlemin yanı sıra savcılıklara suç duyurusunda da bulunulacaktır." kararları alındı.
Öte yandan valiliğin açıklamasında, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2025 yılında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin veriler de paylaşıldı.
Buna göre, 135 bin 778 gıda işletmesinde 196 bin 504 denetim yapıldı ve 8 bin 199 işletmeye idari ceza uygulandı, toplam 506 milyon 457 bin 754 lira para cezası kesildi.
Denetimler sonucunda 79 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, 237 işletme faaliyetten men edildi ve 6 bin 745 adet numune alındı.




