26 Haziran 2025 Perşembe / 1 Muharrem 1447

Görevden uzaklaştırmak, açığa almak ne demektir?

Görevden uzaklaştırmak veya açığa almak tabirlerini FETÖ operasyonlarıyla sıklıkla duymaktayız. Memurlar için taşıdığı anlam, kanundaki yeri neye tekabül etmektedir. Görevden uzaklaştırmak nedir?

12 Ağustos 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Görevden uzaklaştırmak, açığa almak ne demektir?

Görevden uzaklaştırma, açığa alma işlemlerinin çok yoğun yaşandığı bugünlerde, kişiler açığa alınarak nasıl bir sürecin içine giriyor? 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’cülerin her türlü pozisyondan temizlenmesini ön gören çalışmalar yapılmakta. Devlet memurları ise çok hassas bir süzgeçten geçirilmektedir. Paralel Devlet Yapılanması’nın her türlü terörist temsilcisinden temizlenmesi için alınan tedbirlerden biri de görevden uzaklaştırma – açığa alma.

 

Görevden uzaklaştırma özellikle memur hakkında nihai karar verilmemişse ve suçlu olup olmadığı bilinmiyorsa, soruşturma sürecinde devletin ve şahsın zarar görmemesi adına tercih edilen en orta yoldur. Peki, görevden uzaklaştırılan memur için her şey bitmiş midir, ya da süreç nasıl işlemektedir?

 

AÇIĞA ALMAK NE DEMEKTİR?

 

Açığa alma kavramı, memurlar kanununda ilgili madde ile belirtilmiştir. Görevden uzaklaştırma belirlenen bir süre dâhilinde memurun işinden uzaklaştırması anlamına gelir. Ancak bu uzaklaştırma tamamıyla görevden el çekme değildir.

 

Görevden uzaklaştırma 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137.maddesine açıklanmıştır:

 

"Madde 137 - Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir."

Bununla anlaşılıyor ki memur bu madde ile memurluktan atılmaz sadece belirlenen süre dâhilinde (soruşturma tamamlana kadar) görev yapamayacaktır.

 

Soruşturma sürecinin mümkün olduğunca kısa tutulup sonuçlandırılması kanun ve hakkaniyetin gereğidir.

 

Açığa alınan (görevden uzaklaştırılan) personele bu süre içerisinde maaşının 2/3 ü ödenecektir. Soruşturma sonucunda ya da mahkeme kararı ile aklandıkları takdirde görevlerine dönebilecekleri gibi maaşlarından alamadıkları 1/3 lük kısımları da alabileceklerdir.

ÖNERİLEN VİDEO

AK Parti'den Babalar Günü'ne özel video

Kapat
Video yükleniyor...