15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Görmez: Hicret bir kaçış değildir

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Hicret'in yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Hicret'in maddi zorluk ve zorlamalar karşısında bir kaçış olmadığını İslam'ı öğretmek, öğrenmek, yaşamak ve yaşatmak için yeni imkan ve zemin arayışı olduğunu bildirdi.

AA14 Kasım 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Görmez: Hicret bir kaçış değildir
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Görmez Hicret'in yıl dönümü ve Muharrem ayı nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajında, İslam aleminin 15 Kasım Perşembe akşamı Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye Hicret'inin 1434. yıl dönümünü ve Muharrem ayının ilk gününü idrak edeceğini ifade eden Görmez, 'Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hazreti Ömer'in halifeliği döneminde Hicret'in gerçekleştiği gün, Hazreti Ali'nin teklifiyle hicri takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam aleminde 1 Muharrem Hicri Takvim'in başlangıcı olarak kabul görmüştür' ifadelerini kullandı.

İslam'ın yayılmaya başladığı Mekke döneminde Hazreti Muhammed'in ve ilk müslümanların baskı ve işkencelere hedef olduklarını belirten Görmez, sosyal ekonomik ve kültürel ambargoya maruz kalan müslümanların önce Habeşistan'a, sonra da Medine'ye hicret ettiklerini kaydetti.

Görmez, mesajında şu görüşlere yer verdi:

'Müslümanlar için bir milat olan Hicret, Allah'a ve O'nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi, hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur. Hicret, Allah rızası için, anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsü, yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun adıdır.

Hicret, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, dostluk ve kardeşliğin ifadesidir. Kardeşine kucak açarak onunla evini, iş yerini, yiyeceğini ve varlığını paylaşmanın, kardeşini himaye etme ve sahiplenmenin adıdır. Hicret, asla maddi zorluklar ve zorlamalar karşısında bir kaçış değil, aksine İslam'ı öğrenmek, öğretmek, yaşamak ve yaşatmak için yeni imkan ve zemin arayışıdır.'

-'Aslında Hicret, bir anlamda medeniyete hicrettir'-

Hazreti Muhammed'in kin nefret ve intikam toplumundan bir sevgi ve merhamet toplumu meydana getirdiğini vurgulayan Görmez, şöyle devam etti:

'Aslında Hicret, bir anlamda medeniyete hicrettir. Zira Peygamber efendimizin hicretiyle Yesrib, Medine'ye dönüştü. Medine de medeniyet üretti. Katı kalpli insanlardan, can taşıyan her varlığa, hatta eşyaya dahi şefkat ve merhametle muamele edecek bir toplum oluşturdu. Hem maddi hem manevi açıdan arındırdı onları. Çıkarcılığı, çapulculuğu ve fırsatçılığı revaçta olan bir topluma, kendisi için istediğini, kardeşi için de istemeyi, diğerkamlığı ve kardeşliği öğretti. Komşusu aç iken tok gezilemeyeceğini gösterdi. Dürüstlüğü, güvenilirliği, aldatmamayı, helal kazancı, alın terini, hak ve hukuku, hakkaniyeti, eşitlik ve adaleti öğretti. İyiliği, güzelliği, hayrı, ahlakı, samimiyeti, olgunluğu, takvayı gösterdi. İnsanlara hizmette, emanet ve mesuliyet bilincini, liyakati getirdi. İffetli ve ahlaklı bir toplum kurdu. İlim ve hikmete, hak ve hakikate, bilgi ve öğrenmeye aşık örnek bir nesil yetiştirdi. Fakirler, sahipsiz olmadıklarını, güçsüzler kimsesiz kalmadıklarını hep ondan, onun uygulamalarından öğrendi. Kısacası onlara temiz bir toplumun nasıl oluşması gerektiğini göstererek insan onurunu, insanca yaşamı, Müslümanlığı ve medeniyeti gösterdi.'

-'Geçici olan bu dünyadan, ebedi olan gerçek aleme doğru göç etmekteyiz'-

'Bugün bizim için de bir hicret söz konusudur' ifadelerini kullanan Görmez, söz konusu Hicret'in göç edecek yer ve yurt aramak değil, her durumda daha iyinin, daha güzelin peşinde koşmak ve İslam'ı daha bir samimiyet içinde yaşamaya çalışmak olduğunu kaydetti. Görmez, 'Hicret işte bu yolculuğun adıdır. Hazreti İbrahim'in dediği gibi, hepimiz Rabbimize Hicret etmekteyiz. Geçici olan bu dünyadan, ebedi olan gerçek aleme doğru göç etmekteyiz. Buradaki Hicret, Sevgili Peygamberimizin bir hadislerinde buyurduğu gibi, Allah'ın yasaklarını terk etmektir. Ne mutlu Hicret edenlere. Ne mutlu yüreklerinde Hicret ruhunu taşıyanlara' değerlendirmesinde bulunarak, İslam aleminin yeni Hicri yılını tebrik etti.