19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Suriye'nin İdlib kenti nerede yer alıyor? Haritada İdlib nerede?

Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan gelişmeler sonrasında İdlib hakkında araştırmalar hız kazandı. Haritada İdlib nerede? Suriye'nin İdlib kenti nerede yer alıyor? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. İdlib, Suriye'nin 14 vilayetinden biridir. Suriye'nin kuzeybatısında Türkiye sınırında yer almaktadır. Halep'e 60 km uzaklıktadır.Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu vardır. Bu nedenle Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir. İşte İdlib haritası...

29 Şubat 2020 Cumartesi 07:21 - Güncelleme:
Suriye'nin İdlib kenti nerede yer alıyor? Haritada İdlib nerede?

Haritada İdlib nerede? Suriye'nin İdlib kenti nerede yer alıyor? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarınca, İdlib'deki operasyonlarda 17 günde bin 709 rejim unsuru, 55 tank, 3 helikopter, 18 zırhlı araç, 29 obüs etkisiz hale getirildi. Bölgede rejim unsurlarına düzenlenen saldırılar devam ediyor. Yaşanan son gelişmeler ile birlikte İdlib hakkında araştırmalar da hız kazandı. 

HARİTADA İDLİB NEREDE?

İdlib veya İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir.

Halep'e 60 km uzaklıktadır.Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu vardır. Bu nedenle Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir.

Oldukça eski bir yerleşim alanı olan şehir yakınlarında pek çok eski şehir kalıntısı vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgede önemli bir merkezdi.

Şehrin ekonomisi tarıma dayanır ve Suriye'nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Özellikle de zeytin üretimi yapılmaktadır. İdlib zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezidir. Diğer başlıca ürünlerinde badem, susam, incir, üzüm ve domates içerir. 1995 yılında çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardı.

STRATEJİK ÖNEMİ NEDİR?

Suriye'de 7 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın "kördüğümü" olarak adlandırılan İdlib konumu itibariyle birçok açıdan önem teşkil ediyor.

Kentten geçen M5 otoyolu, Türkiye, Suriye ve Ürdün'ü birbirine bağlıyor. Suriye içinde ise Akdeniz'e çıkış kapısı niteliğindeki İdlib, Lazkiye, Hama ve Halep illerine komşu.

Rusya'ya ait Hmeymim Üssü'nün de bulunduğu Esed rejiminin "kalbi/kalesi" Lazkiye'ye komşu olması, İdlib'in stratejik değerini artırıyor.

Suriye'nin en büyük insani yardım giriş kapısı konumunda da olan İdlib'deki Babülhava Sınır Kapısı'ndan ayda ortalama bin 500 civarı insani yardım tırı geçiyor. Bunun yanı sıra Babülhava'dan ayda 4 bin 500 tır civarı da ticari mal girişi oluyor.