19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Hayrünnisa Gül'e ''Şehit Benazir Butto Mükemmeliyet Ödülü''

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'e, Pakistan'ın Sind Eyalet Hükümet Kadını Geliştirme Sosyal Güvenlik ve Özel Eğitim Bakanlığı tarafından 'Şehit Benazir Butto Mükemmeliyet Ödülü' verildi.

31 Aralık 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Hayrünnisa Gül'e ''Şehit Benazir Butto Mükemmeliyet Ödülü''
Pakistan'da 1988 tarihinde yapılan genel seçimleri kazanarak ilk kez bir Müslüman ülkede kadın başbakan olan Butto, bombalı saldırı sonucu hayatını kaybedişinin altıncı yılında ülkede düzenlenen törenlerle anıldı. 
 
Anma etkinlikleri kapsamında Sind Eyaleti'nin Larkana kentinde yapılan törende, Sind Eyalet hükümet Kadını Geliştirme, Sosyal Güvenlik ve Özel Eğitim Bakanlığı tarafından "Şehit Benazir Butto Mükemmeliyet Ödülleri" de verildi.
 
Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, sağlık ve eğitim alanındaki katkılarından dolayı "Şehit Benazir Butto Mükemmeliyet Ödülü"ne layık görüldü. Hayrünnisa Gül'ün ödülü, törende Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Babür Girgin'e teslim edildi. Ödülü törende Butto'nun eşi, eski Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tevdi etti.
 
Ödül, "Türkiye ve Pakistan'ın dost ve kardeş halkları arasındaki dayanışmanın somut örneklerinden biri" olarak değerlendiriliyor. 
 
Pakistan'da iki kez başbakanlık koltuğuna oturan Butto, 1953 yılında doğmuştu. Harvard ve Oxford üniversitelerindeki eğitiminin ardından Pakistan'a dönen Butto, babasının izinden giderek siyasete atılmış, 1988 yılındaki seçimleri kazanarak ilk kez başbakan olmuştu. 
 
Daha sonra sürgüne gitmek zorunda kalan ve 1999-2007 yılları arasında yurt dışında yaşayan Butto, 2007 yılında yapılan seçimlere katılmak üzere Pakistan'a geri dönmüştü. Başkanlığını yaptığı Pakistan Halk Partisi'nin seçim mitinglerine katılmaya başlayan Butto, Ravalpindi'de katıldığı seçim mitinginden ayrılırken bombalı saldırıda, 54 yaşında hayatını kaybetmişti.