26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Hazırlıklar tamamladı! Ukrayna'daki Türk vatandaşları dönüş yapıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan tahliye sürecinin başladığını söylemişti. Hazıklıklar tamamlandı, Türk vatandaşları Kiev, Odessa ve bir çok noktadan otobüslere tahliye ediliyor.

AA26 Şubat 2022 Cumartesi 01:03 - Güncelleme:
Hazırlıklar tamamladı! Ukrayna'daki Türk vatandaşları dönüş yapıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Ukrayna'da bulunan Türk vatandaşları kara yoluyla Polonya ve Romanya'ya tahliye ediliyor.

Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin Bakan Çavuşoğlu, "Tahliyeler başladı. 12 Şubat'tan itibaren vatandaşlarımıza yaptığımız uyarılar çerçevesinde yaklaşık 5 bin vatandaşımız zaten ülkemize dönmüştü. Özellikle 12 ve 22 Şubat'ta yaptığımız duyurulardan sonra." dedi.

Çavuşoğlu, kalan vatandaşların Türkiye'ye getirilmesi konusunda dün ortamı görmek istediklerini belirterek, "Bugün kara yoluyla vatandaşlarımızı taşıma kararı aldık. Hazırlıklarımız zaten daha önceden yapılmıştı. Aynı zamanda vatandaşlarımıza tek tek telefonla da ulaşıyoruz. Toplamda 20 bin civarında vatandaşımız vardı Ukrayna'da, 16 bin civarında vatandaşımıza tek tek ulaştık." diye konuştu.

ODESSA'DAN TAHLİYELER BAŞLADI

Odessa'dan otobüslerle tahliyesine başlanan Türk vatandaşlarından Mustafa Deligöz, "Romanya'ya geçeceğiz. Şu anda 3 otobüs var ancak 6 otobüs olacağı söyleniyor." dedi.

Deligöz, AA muhabirine, Odessa'da gemi makine mühendisliği öğrencisi olduğunu, 3 yıldır Ukrayna'da bulunduğunu anlattı.

Konsolosluktan arandıklarını ve otobüslerle tahliye edileceklerinin söylendiğini anlatan Deligöz, "Romanya'ya geçeceğiz. Şu anda 3 otobüs var ancak 6 otobüs olacağı söyleniyor. Yolculuğumuz 400-450 kilometre ancak yaklaşık 15 saat olacakmış. Çünkü sınır kapısında kuyruklar varmış." diye konuştu.

Deligöz, yolda mola verip vermeyeceklerini bilmediklerini, Romanya'ya ulaştıktan sonra Türkiye geleceklerini kaydetti.

JİTOMİR BÖLGESİNE ULAŞILDI

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Kiev'den otobüslerle tahliyesine başlanan Türk vatandaşlarından Sakaryalı iş insanı Asım Kayan, 3 otobüs yola çıktıklarını ve şu anda Jitomir bölgesine ulaştıklarını söyledi.

Ukrayna'da işletmeleri bulunan Sakaryalı iş insanı Asım Kayan, Jitomir'den AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğinin olayların gelişmeye başladığı ilk andan itibaren öncelikle Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının sağlıklı bir şekilde muhafaza ve sonrasından da tahliye edilebilmesiyle ilgili teyakkuzda bulunduğunu vurguladı.

"FÜZELERİN ATILDIĞINI GÖRDÜK"

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Odessa'dan otobüslerle tahliyesine başlanan Türk vatandaşlarından üniversite öğrencisi Seher Güneş, "6 araçla çıktık. Evden çıkarken füzelerin atıldığını gördük." dedi.

Mimarlık öğrencisi olan Güneş, memleketi Bursa'nın İnegöl ilçesinin Belediye Başkanı Alper Taban'la yaptığı görüntülü telefon görüşmesinde, tahliye süreçleriyle ilgili gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Romanya'ya yola çıkmadan önce konsolosluk önünde sayım yapıldığını ve aileleriyle iletişime geçildiğini anlatan Güneş, "6 araçla çıktık. Evden çıkarken de füzelerin atıldığını gördük. Buradan Romanya'ya geçeceğiz." diye konuştu.

Endişe yaşadıklarını anlatan Güneş, yaklaşık 280 kişinin şu anda otobüslerde olduğunu öğrendiklerini belirterek, "5 saatlik bir yol mesafesi ama trafik yoğunluğuyla 15 saati bulabilir denildi." ifadesini kullandı.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da Güneş'e yaşanan sürecin kolay olmadığını aktararak, " Sabır ve sükunetle transferleriniz yapılacak. Ben de ilgili noktalarla iletişime geçerek sizlere bilgiler aktarmaya çalışacağım. Acil bir ihtiyacınız olursa arayabilirsiniz, iletişime geçebilirsiniz." diye konuştu.