26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Barzani’den MİT’e Kobani teşekkürü

MİT’e Kobani’ye geçişte rol aldığı için teşekkür eden Barzani: ‘Kobani için ne yaptın?’ sorusuna cevap olarak ‘Peşmergelerimi gönderdim ve Kürt halkını DAEŞ teröründen kurtardım’ diyebilecek bir durumum oldu.

Star - Ankara11 Aralık 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Barzani’den MİT’e Kobani teşekkürü

Türkiye ziyareti kapsamında MİT’e “teşekkür ziyareti” gerçekleştiren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Peşmergenin Kobani’ye geçişinde üstlendikleri rolden dolayı Ankara’ya teşekkürlerini sundu.  Barzani’nin, MİT ziyaretinde özetle, “MİT organize etti, bu benim için özel bir anlam ifade ediyordu. Tarih önünde, torunlarıma ve halkıma karşı ‘Kobani için ne yaptın?’ sorusuna cevap olarak ‘Peşmergelerimi gönderdim ve Kürt halkını DAEŞ teröründen kurtardım’ diyebilecek bir durumum oldu” dedi.

HDP’YE BARIŞ UYARISI

Ankara’daki  temaslarını sürdüren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, HDP ile görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, “Onlara da barış diyeceğiz” diye konuştu. Barzani dün Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile görüştü. Rudaw’ın haberine göre görüşme sonrasında soruları yanıtlayan Barzani, DAEŞ’le mücadele Türkiye ile işbirliği konusunda anlaştıklarını ifade ederek temasların yapıcı ve olumlu geçtiğini belirtti. Görüşmelerde “Çözüm Süreci”nin de gündeme geldiğini belirten Barzani, “Araya bazı engeller girmişti. Bunların neler olduğunu burada söylemek istemiyorum. Ancak sürecin devam ettirilmesi için ne kadar imkan olduğunu konuştuk” dedi. Barzani, HDP heyeti ile yapacağı görüşmede konunun ele alınacağını belirterek, “Onlara da ‘barış’ diyeceğiz. Bundan başka bir alternatifi düşünmemeleri gerektiğini ifade edeceğiz” diye konuştu.

6 KONU MASADA

Teşekkür ziyareti spontane olarak DAEŞ konusunu da gündeme getirdi. Barzani Irak’taki DAEŞ hareketliği, Türk yetkililer ise Suriye’deki durumuyla ilgili süreçle ilgili bilgilendirme yaptı. Konuyla ilgili nasıl bir konsept geliştirileceği enine boyuna masaya yatırıldı. Görüşmelerde özellikle 6 başlık öne çıktı. Buna göre Rusya ile DAEŞ ilişkisi. DAEŞ’in Irak’taki varlığı. DAEŞ tekrar Erbil’e yönelibilir mi? Şengal Bölgelerinde hareketlilik olabilir mi? Yabancı savaşçı konusu ve öngörülebilecek hareketlilikler ele alındı. Ayrıca Türk askerinin eğitim varlığı üzerinden Musul krizi masada konuşuldu. İran’ın, DAEŞ ile mücadeleyi Irak ordusu ve Şii milisler üzerinden götürmesi, Sunni Arap, Kürt ve Türkmenlere verilen eğitimden duyduğu rahatsızlık da ele alındı.

KİRLİ SAVAŞ

Barzani’nin ziyareti PKK’ya yakın internet siteleri ile diğer Kürt gruplar arasında sanal polemiklere konu oldu. Kürt siteleri özellikle Kürt Bayrağı’nın temsilinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Nasname internet sitesinde yer alan bir haber yorumda, “Kuşkusuz ki Başkan Berzanî’nin ziyaretinde basına yansımayan konular da ele alınacak. Aldığımız duyumlara göre, PKK’nın amaçsız ve kirli savaşının sona ermesi yönünde de girişimler olacak” denildi. Aynı haberde “Bu girişimlerden HDP içindeki Kürdler taraf ve memnun olurken, Kemalistler fazlasıyla tedirgin. Çünkü amaçsız savaş sona ererse (en azından silahlar susarsa) Kemalist vampirler kandan beslenemeyecek ve Kürd gençlerinin kanından iktidar kavgasını sürdüremeyecek” değerlendirmesi dikkat çekti.

Fidan ve Sinirlioğlu Bağdat’ta

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere Irak’ın başkenti Bağdat’a gitti. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Bağdat’a giden Fidan ve Sinirlioğlu’nu Irak Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Halil el-Musevi karşıladı. Karşılamada Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı da hazır bulundu. Fidan ve Sinirlioğlu’nun Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ve Başbakan Haydar el-İbadi ile görüştüken sonra Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi ile de görüşmesi bekleniyor.

KÜRTLER ARASI DAYANIŞMA GÖRÜŞÜLDÜ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Ankara’daki temasları çerçevesinde HDP heyeti ile 1.5 saatlik görüşme yaptı. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, HDP MYK üyesi Nazmi Gür ve Ahmet Türk’ün katıldığı görüşmenin ardından yapılan açıklamada, “Bölgede yaşanan gelişmeler, Suriye’deki durum, IŞİD tehdidi, Kürtler arası dayanışma ve işbirliği konuları değerlendirildi” denildi.  HDP heyetinde Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın olmaması dikkat çekti.

BAYRAK MESAJI

Ankara’yı ziyaret  eden Barzani’ye Türkiye’nin samimi yaklaşımı dikkat çekti. Türkiye en net mesajını Başbakanlık düzeyinde yapılan kabulde verdi. İlk defa Kürdistan Bayrağı’na yer verilmesi Ankara’nın “Irak Kürt Bölgesel hükümeti başkanı olarak Barzani’yi muhatap alıyoruz” şeklinde yorumlandı.