28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Hız radarlarının yerini tweetle bildirdiler

Bir sosyal paylaşım sitesindeki 'twitter.com/izmirdecevirme' hesabında her gün onlarca kişi, can ve mal kaybını önlemek için devriye gezen trafik radarlarının yerini, twitterle birbirine haber veriyor.

12 Eylül 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Hız radarlarının yerini tweetle bildirdiler
Kısa sürede 19 bin 323 takipçiye ulaşan hesaba, bugüne kadar 10 bin 422 kişi tweet atarak 'Dikkat radar var' uyarısında bulundu. Bununla da yetinmeyerek, radarların fotoğraflarını çekip nerede ne kadar hızla gidilmesi konusunda da öneriler yapıldı. Atılan tweetlerden bazıları 'Urla Meslek Lisesi önü federaller pusuda', 'Ödemiş'e varmadan radar çevirmesi trafik bölgede', 'Altınyol Alsancak yönü beyaz megane', 'Swissotel kahve dünyası tarafı bayan federaller park cezası kesiyor' şeklinde.

Bu tür internet sitelerinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından tespit edilmesi ve kapatılması gerektiğini belirten Emniyet yetkilileri şunları kaydediyor: "Hız sınırını aşan birçok araç, belli bir noktadan sonra direksiyon hakimiyetini kaybediyor. Bu durum ise maddi veya ölümcül kazalara neden oluyor. Bu tür olayların önüne geçmek için trafik polisleri rutin kontroller yapıyor. Kanunda da belirtildiği gibi bu kontrollerin yapıldığı radar tabelalarıyla açıklanıyor ancak bazı şoförler, kurallara uymak yerine bu tarz uygulamaların içine girebiliyor. Burada yapılması gereken, BTK tarafından bu tarz paylaşım sitelerinin tespit edilmesi ve kapatılmasıdır, çünkü insan hayatı her şeyin üstündedir."

Siteye kayıtlı olan ancak isminin açıklanmasını istemeyen İzmirli bir vatandaş ise "İşlerim gereği çok seyahat yapıyorum. Bu seyahatler esnasında birçok zaman adeta zamanla yarışıyorum. Birçok yerde istemeden de olsa hız sınırını aşıyorum. Bu durum ise ceza olarak karşıma çıkıyor. Ceza miktarları da yüksek olunca can yakıyor. Bir gün arkadaşlar arasında konuşurken böyle bir site olduğunu söylediler. Ben de kayıt yaptırdım, hattâ birkaç fotoğraf ve paylaşımda da bulundum." dedi.

Yapılanları doğru bulmayan Recep Akdemir isimli şoför ise "Bence son derece yanlış, çünkü kurallar, hepimizin daha güzel bir hayat yaşamamız için var, ancak birçok sürücü, kural tanımaz bir anlayışla araç sürüyor. Bu durum ise adeta kazalara davetiye çıkarıyor. Bir defa ceza yese belki bu kadar hızlı gitmeyecek. Bence burada yapılan işlem, iyilikten çok kötülüktür, çünkü burada yazan birisi, belki de bir gün hızlı gitmenin bedelini canıyla ödeyecek ya da birilerinin canıyla ödemesine vesile olacaktır. Paylaşanlar da en az o kişi kadar sorumlu olacaktır." şeklinde konuştu.