Hızır orucu nedir? Hızır orucu rüyası görmek isteyen birçok vatandaş, hızır hangi gün nasıl tutulur sorularına yanıt arıyor. Nuh Peygamber’in gemisi fırtınaya tutulmuş, halk feryat edip Yetiş ya Hızır, Bizi Kurtar diyerek dua etmişler. Allah tarafından duaları kabul olunur ve fırtına diner. İşte o zaman yüce Allah’a şükür orucu olarak 3 gün oruç adanmışlar. Bu oruç o günden, bu güne kadar önemini hiç kaybetmeden tutula gelmiştir ki, yüce Allah insanların dar günlerinde yardımcısı ve gözcüsü olsun. Hızır orucu eski (Rumi) takvime göre 31 Ocak-2 Şubat arası 3 gün tutulurdu. Peki 2018 hızır orucu hangi gün tutulacak? Hızır Orucu” günleri hakkında 2 farklı görüş var. Bazı yörelere 9, 10 ve 11 Şubat, bazı yörelerde de 13, 14, 15 Şubat tarihlerinde üçer gün tutulan Hızır Orucu, bazı yörelerde ise yedi gün tutulur. Bu nedenle hızır orucuna yönelik kesin bir tarih vermek oldukça zor.
HIZIR ORUCU NASIL TUTULUR?
Hızır orucu, Hızır ayı da denilen bir zaman da kışın bazı yöredeki aleviler ocak sonu şubat başlarında üç gün tutulur. Tokat civarında ise 7 gün tutulur. Genellikle Hızır orucu tutarken Anadolu'nun küçük yerleşim yerlerinde insanlar yan yana gelirler ve sazlar çalarak Hızır la ilgili menkıbeler söylerler. Bu dönemde tıpkı bayramlardaki gibi, akraba ziyaretleri yapılır ve küsler barıştırılır.
Hızır orucuna akşam niyet edilir ve sahur etmeden ertesi gün akşam vaktine kadar oruç tutulur. Orucun üçüncü günü Buğday taneleri ocakta kavrularak, taş değirmende öğütülür. El değirmeni ile öğütülen bu buğday unu, irmik iriliğinde olur. Bu unu eledikten sonra bir araya toplayarak, bir tepsiye veya temiz bir bez parçasının üzerine dökülür ve hiç dokunmadan bir gece bekletilir. Genç kızlar, genç erkekler ve ev halkı, niyet tutarak uyurlar. Sabah kalktıklarında eğer unun üzerinde, izler varsa, Hızır'ın uğradığına inanılır ve dua edilir. Kendi aralarında ''gavut'' adını verdikleri bu unu akşam pişirilip, içine tere yağı dökülerek yenir. Ev, ev dolaşarak, lokma, lokma bütün komşulara dağıtılarak ve dua edilerek yenir. Daha sonra Cem yapan aileler, Pirini çağırır ve kurbanını keser. Maddi durumu kurban kesmeye yetmeyen ailelerde Cem yapabilir.
Alevi köylerinde Hızır Cem'i yaygındır. Neredeyse bütün köydeki hane halkı Cem yapar. Hızır Cem'i yapmaya herkes banyosunu yapıp temiz ve yeni kıyafetlerini giyerek gelirler. Cem de fazla kalamayacak olanlar Cem'e katılmaz veya götürülmez. Ayrıca Cem'e katılan kadınlar süs ve ziynet eşyası takmazlar, Hakkın huzuruna son derece sade ve temiz giderler.
HIZIR ORUCU DUASI
Oruca başlarken edilen niyet duası:
"Niyet ettim Allah rızası, Peygamber himmeti, Velayet şefaati için Hızır orucunu tutmaya. Allah kabul eylesin."
Sonlandırırken ise oruç açma gülbangı okunur:
"Bismişah... Allah Allah
Yaradan Allah, Nübüvvet-i Muhammed, Velayet-i Ali aşkına, dertlerimize derman, hastalarımıza şifa, dilden dileklerimiz, gönülden muratlarımız için, dara, zora yetişen Hızır için, Hızır orucunu açmaya.
Gerçeğe Hû! Eyvallah, Allah Allah..."
HZ. HIZIR İNANCI NEDİR?
Tasavvufçulara göre Hz. Musa zahir ilmini, Hz. Hızır da Batın ilmini (Hakikat) temsil eder. Dört kapının son halkası hakikattir. Hz. Hızır Allah tarafından sunulup, kalbe yerleştirilen Ledün İlmini Hz. Musa’ya vermekle ona mürşitlik etmiştir.
Ledün İlmi: Tanrısal gizleri ve gerçekleri kavramaya çalıştığı bilgidir.
Hz. Musa, peygamber olmasına rağmen, Allah dostu olan bir kul olan Hızır’ın bildiklerini bilmiyordu. Burada ilmi sınırsız olduğu, bilinmeyen çok şeyin varlığı ispatlanıyor.
HIZIR ORUCU RÜYASI NASIL GÖRÜLÜR?
3 gün boyunca normal oruç tutulur, ancak hiç bir zaman su içilmez. Meşrubatı aşırıya kaçırmadan içilebilir. Kimseye söylenmemesi durumunda daha iyi olduğu söyleniyor. 3. günün sonunda su içmeden yatarken niyet edilip yatılırsa rüyada size biri su verecek. İşte o su veren kişi sizin evleneceğiniz kişidir.