16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Hukukçulardan HSYK hakkında suç duyurusu

Hukukçular Birliği Vakfı, sürmekte olan soruşturma ve davalar hakkında açıklama yapan HSYK hakkında suç duyurusunda bulundu.

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Hukukçulardan HSYK hakkında suç duyurusu

Hukukçular Birliği Vakfı, HSYK'nın sürmekte olan soruşturma ve davalar hakkında açıklama yapmasının yargıya müdahale anlamına geldiğini savunarak, 'HSYK'nın açıklaması Anayasa'nın 138. Maddesinin açık ihlalidir. Yapılan suçtur ve HSYK hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Hukukçular Birliği Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yolsuzluk ve rüşvet suçları hakkında sürmekte olan soruşturmalarda yapılan hukuk ihlalleri karşısında HSYK'nın konuşmadığı, Adli Kolluk Yönetmeliği'nin değiştirilmesi konusunda basın açıklaması yaptığı, bildiri yayımladığı hatırlatıldı.

Paralel devlet söylemlerinin Cumhurbaşkanı tarafından da dile getirildiği bir ortamda adli kolluk yönetmeliğinin değiştirilmesinin, taraflar arasında meşru devletle, gayri meşru devlet arasındaki mücadelenin sonucu olduğu iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Hukuk meşruiyetin yanındadır. Kaldı ki bu yönetmelik dava konusu yapılmış, varsa hukuka aykırılığı, mahkeme (Danıştay) tespit edecektir. HSYK'nın idare ve yürütme organının tasarruflarını denetleme yetkisi yoktur. Yetki idari yargıdadır. Hatta HSYK'nın tayin, terfi gibi bir takım yetkileri nedeniyle sürmekte olan soruşturma ve davalar hakkında açıklama yapması, yargıya müdahale anlamına gelmektedir.

HSYK'nın açıklaması, Anayasa'nın 138'inci Maddesinin açık ihlalidir. Burada 'hiçbir organ, makam, merci ve kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz' denilmektedir. Bu amir hükümde istisna yoktur. Herkesten önce HSYK'yı bağlar. Yapılan suçtur ve HSYK hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.'