26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İBB Başkanı Kadir Topbaş: Etiler'deki polis arazisiyle ilgili henüz bir adım atılmadı

Etiler'deki polis okulu arazisinin bir şirkete verildiği iddialarına yanıt veren İBB Başkanı Kadir Topbaş, 'Arazinin tapuları Büyükşehir Belediyesi'nde, araziyle ilgili henüz adım atılmadı' dedi.

AA30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İBB Başkanı Kadir Topbaş: Etiler'deki polis arazisiyle ilgili henüz bir adım atılmadı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Etiler'deki Polis Okulu arazisine ilişkin, "Şu anda bizim Büyükşehir Belediyesi olarak henüz bir tasarrufumuz yok. Yani onu nasıl değerlendireceğimiz, belediye olarak nasıl bir ihaleye çıkacağımız, KİPTAŞ üzerinden mi değerlendireceğimiz konusunda netleşmiş değiliz" dedi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketler hakkındaki iddialar konusunda, belediyenin Saraçhane'deki binasında basın toplantısı düzenledi.



Etiler'deki Polis Okulu arazisinin belediyeye devredildikten sonra ihalesiz olarak KİPTAŞ'a devredildiğine ilişkin iddialar konusunda Topbaş, büyükşehir belediyesinin sadece İçişleri Bakanlığı ile değil bir çok kamu kurum ve kuruluşuyla paralel ve benzeri takas protokolleri veya değerleme adı altında paralel çalışmalara girdiğini dile getirdi.

Topbaş, okul arazisinin kent merkezinde kıymetli bir alan haline geldiği için İçişleri Bakanlığından gelen talep üzerine protokol yaptıklarını anlatarak, arazi değerlemesinin de Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti.

Özellikle emniyet teşkilatının başta lojman olmak üzere bazı
ihtiyaçlarını karşılamak adına kendilerinden bir çalışma istendiğini ifade eden Topbaş, şöyle devam etti:

"Çatalca'daki Polis Koleji'nden Yüksekova'daki lojmanlara kadar Türkiye'nin birçok yerin de ihtiyaçlarını giderme adına protokol yaptık. Bu protokol çerçevesinde mülkiyeti belediyemize geçti ve birinci etap olmak üzere KİPTAŞ'ın ürettiği ve genelde emniyet teşkilatımızın, İçişleri Bakanlığımızın, Adalet Bakanlığımızın da lojman ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığımız bir kurum olarak bize müracaatla bir bölümünün orada mevcut konutlardan vermek üzere bir ön anlaşma da yapıldı. Bu süreç devam etmektedir. Medyaya sızan ve iddialar üzerine söylenen bu arazinin nasıl değerlendirileceği... Birileri kendi aralarında birtakım organizasyonlar yapabilir, ilişkiler kurabilir, üzerinde gelecek adına birtakım hesaplar yapabilir, kendi aralarındaki birtakım konuşmalar da geçmiş olabilir. Şu anda bizim Büyükşehir Belediyesi olarak henüz bir tasarrufumuz yok. Yani onu nasıl değerlendireceğimiz, belediye olarak nasıl bir ihaleye çıkacağımızı, KİPTAŞ üzerinden mi değerlendireceğimiz konusunda netleşmiş değiliz. Kaldı ki kamu kuruluşu olarak zaten biz bunu ihale ile yapmak zorundayız. Başka türlü yapma imkanımız yok."

Arazinin tapularının belediyeye ait olduğunu söyleyen ve bu tapuları gösteren Topbaş, "Biz bunu değerlendirirken, kamu kaynaklarını nasıl hassasiyetle değerlendirdiysek, aynı şekilde İstanbul ve kent menfaati için değerlendireceğiz. Henüz bununla ilgili adımlar atılmadı. Şu anda üzerinde çalıştığımız bir şeyin medyaya yansımasına baktığımızda birileri birtakım kendilerince hesap yaptığından bahsediliyor ki bu bizim dışımızda. Sonuçta karar verici olarak belediyemiz, belediyemiz encümenin ve yetkili birimleri ve meclisimiz var. Bizim bireysel adım atmamız da mümkün değil" diye konuştu.



Topbaş, Mecidiyeköy-Mahmutbey-Bağcılar metro hattına ilişkin iddialar konusunda, "Eğer böyle birtakım iddialar, birtakım bulgular varsa zaten gereği yapılmalıydı, yapmalıydınız veya bununla ilgili suçüstü yapılması lazımdı. Bir taraftan şunu
düşünüyorum: Acaba bizim 400 kilometre raylı sistem hedefimizi engelleme çalışmaları mı var?" dedi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketler hakkındaki iddialarla ilgili belediyenin Saraçhane'deki binasında basın toplantısı düzenledi.

Mecidiyeköy-Mahmutbey-Bağcılar metro hattının ihalesine çıkıldığını ifade eden Topbaş, tamamen özkaynakla, 850 milyon lira civarında bir ihale ile süreçlerin tamamlandığını kaydetti.

Topbaş, söz konusu ihaleye ilişkin söylentiler olduğunu dile
getirerek, "Tabii ki bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Eğer böyle birtakım iddialar, birtakım bulgular varsa zaten gereği yapılmalıydı, yapmalıydınız veya bununla ilgili suçüstü yapılması lazımdı. Bir taraftan şunu düşünüyorum: Acaba bizim 400 kilometre raylı sistem hedefimizi engelleme çalışmaları mı var? Onlarca, yüzlerce ihale yaparken, her biri üzerinden birileri bir çengel takmaya kalksa, birileri engellemeye kalksa biz bu kentteki hizmetleri nasıl gerçekleştiririz?" diye konuştu.

"İstanbullular'ın vefa duygusuna da güveniyorum"

Topbaş, toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Etiler'deki Polis Okulu arazisi için ne kadar fiyat biçildiğine ilişkin bir soru üzerine Topbaş, "Arazinin değeriyle ilgili daha önce TOKİ bir bedelle talepte
bulunmuş. TOKİ'nin talebinden sonra Milli Emlak burada değerleme yapmış. Tarafsız kurumlar tarafından belirlenen bir değer üzerine 430 milyon lira gibi bir rakamla bir mutabakata varılmış ve buna göre bir protokol yapılmış. Bu çalışmalar devam ediyor. Buna mahsup olmak üzere KİPTAŞ'tan bazı konutların lojman olarak verilmesine ilişkin çalışmaların yapıldığı bir noktaya geldi ve bitme aşamasında" diye konuştu.

Bakırköy'deki "Ağaoğlu 46" projesinin Büyükşehir Belediyesine müracaatından sonraki aşamaların basına yansıdığını dile getiren Topbaş, "Sizin izin vermediğiniz ama krizin Çevre Bakanlığı tarafından aşıldığı iddiaları doğru mu?" sorusuna da "Tarihi silueti etkileyici yapıları tekrar yaşatmamak adına yükseltiler noktasında çok ciddi bir hassasiyetimiz var. Burada belirlediğimiz bazı kotların geçilmemesi konusunda hassasiyetimiz var" karşılığını verdi.

"İstanbullular'dan bir dönem daha yetki istiyorum"

Kadir Topbaş, Mustafa Sarıgül'ün CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını şöyle değerlendirdi:

"Tüm siyasi partiler, hele İstanbul gibi Türkiye iktidarını
etkileyecek kadar önemli ama dünyayla da temas kuran bir kentte yönetimde bulunmak ister. Bütün partiler kendi iddialarını en iyi şekilde ortaya koyacak. Zannediyorum projeler de üretecekler, söyleyecekleri de vardır. Bizim de
yaptıklarımız ortada. İstanbul biliyor. Ben İstanbullular'dan bir dönem daha yetki istiyorum. Son dönem olarak istiyorum ve diyorum ki: Üçüncü dönemde de bize
destek verirseniz, bir kula nasip olmayan bir ayrıcalığı yaşamış olurum; bu, benim için bir mutluluktur. Çok daha fazla çalışarak 2019 hedeflerine İstanbul'u taşıyarak, İstanbul'daki sorunları tek tek çözeriz. Birileri farklı projeler, söylemler geliştirebilir ama biz iş, hizmet üretiyoruz. Yansıması ortada."

"Seçim nasıl geçecek? Kolaylıkla ipi göğüsleyecek misiniz?" sorularına Topbaş, "Sayın Kılıçdaroğlu ile bir seçim yaşadık, gördünüz. 3 tane dosya gösterildi, hep iddialar vardı ama hepsi sonuçsuz kaldı. İnanıyorum ki bu dönem
de gayet rahat... Çünkü yaptıklarımız var, alnımız açık başımız dik, başarılarımız, hedeflerimiz var, söyleyeceklerimiz var. Eserlerimizle konuşuyoruz. İstanbullular'ın vefa duygusuna da güveniyorum" yanıtını verdi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iç borcu bulunmadığını belirterek, "Dış borcumuz var. Bunlar da uzun vadeli metrolarla ilgili borçlardır. Biz, dış borçlanma limitimizin yüzde 40'ını borçlanmış durumdayız" dedi.

Haliç Metro Köprüsü'nün Şubat ayı içerisinde açılmasının planlandığını bildiren Topbaş, şu anda deneme sürüşlerinin yapıldığını söyledi.

Topbaş, Taksim Meydanı'nda yılbaşı kutlaması yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, "Yılbaşı kutlamalarıyla ilgili İstanbul'un değişik noktalarında ilçe belediyelerinin çalışmaları var. Bu konuda bizden müsaade
istedikleri ölçüde biz de destek verdik. Bağdat Caddesi'nde, Şişli'de, Beyoğlu'nda çalışmalar var. Taksim ve İstiklal Caddesi'nde Beyoğlu Güzelleştirme Derneği bir çalışma yapıyor. Bu alanlar büyükşehire ait olduğu için gösterdiğimiz müsamaha ve destekle bu çalışmayı yapıyorlar" diye konuştu.