25 Temmuz 2025 Cuma / 30 Muharrem 1447

İki ilimizde sel felaketi: Can kayıpları var

Muş ve Ordu'da şiddetli yağış sonrası sel felaketi yaşandı. Akıntıya kapılan iki kişi hayatını kaybetti.

AA7 Temmuz 2024 Pazar 19:27 - Güncelleme:
İki ilimizde sel felaketi: Can kayıpları var

Muş, Samsun, Ordu ve Erzurum'da etkili olan sağanak sonrası dereler taştı, yollarda su birikintileri oluştu.

ORDU'DA SELE KAPILAN KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Ordu'nun Çaybaşı ilçesinde, şiddetli yağış sonrası oluşan sele kapılan kadın hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, ilçede etkili olan şiddetli yağış sele dönüştü. Bu sırada ilçenin Çay Mahallesi'nde 83 yaşındaki Hatice Kocakoç, sele kapıldı.

Vatandaşların durumu fark etmesi üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Karakoç'un cesedi suya kapıldığı yerin 2 kilometre uzağında bulundu.

Öte yandan Ordu Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, bugün İkizce ilçesine metrekareye 186,7, Çaybaşı ilçesine 78,43, Ünye ilçesine ise 89,8 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Açıklamada, 112 Acil Çağrı Merkezine, 6 su baskını, 10 mahsur kalma ve 1 kayıp ihbarı yapıldığı aktarıldı.

Çaybaşı ilçesinde Hatice Kocakoç'un evinin önünden geçen menfeze düşerek sele kapıldığı ihbarının gelmesi üzerine ekiplerin yönlendirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"AFAD, itfaiye, jandarma, belediye ekipleri olay yerine intikal etmiştir. Kayıp şahsın cansız bedenine ulaşılmıştır. Ayrıca Ünye-İkizce karayolu heyelan nedeniyle kapanmış olup, yol açma çalışmaları Karayolları tarafından yürütülmektedir. Ulaşım tali yollardan sağlanmaktadır. Rusumat çalışmaları belediye ekipleri tarafından devam etmektedir. Yollarda, altyapı ve üstyapılarda hasarlar oluşmuştur. İlgili kurum ve kuruluşlar, yağışların ve sel sularının yol açtığı hasarları giderme çalışmalarını sürdürmektedir."

MUŞ'TA SELE KAPILAN GENÇ KIZ HAYATINI KAYBETTİ

Muş'un Malazgirt ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen selde akıntıya kapılan 22 yaşındaki genç kız hayatını kaybetti.

İlçede öğle saatlerinde başlayan sağanak sonrası dereler taştı, yollarda su birikintileri oluştu. Birçok ev ve tarım arazilerinin su altında kaldığı Bahçe köyünde, Nazar Karataş (22), meydana gelen selde akıntıya kapıldı.

Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne haber vermesi üzerine bölgeye AFAD ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışması sonucu genç kızın cesedi sudan çıkarıldı. Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram da köye giderek incelemelerde bulundu. Vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Bayram, zararların giderilmesi için ilgili birimlere talimat verdi.

ERZURUM'DA SEL ETKİLİ OLDU

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından yağış uyarısı yapılan Erzurum ve ilçelerinde öğleden sonra sağanak yağış etkili oldu. Kısa süreli dolu yağışının ardından sağanak hızını artırarak devam etti. Palandöken Dağı'nın arkasındaki Tekman ilçesinin kırsal Dalsöğüt Mahallesinde etkili olan sel nedeniyle bir köprü yıkıldı. Park halindeki iki araç sel sularına kapılarak sürüklendi. Evlerinde mahsur kalan 4 hasta ise AFAD ekiplerinin yardımıyla Erzurum'daki hastanelere götürüldü.

SAMSUN'DA SAĞANAK NEDENİYLE TARIM ARAZİLERİ SU ALTINDA KALDI, İŞ YERLERİNİ SU BASTI

İlçede öğle saatlerinden sonra etkili olan sağanak nedeniyle Bağsaray Mahallesi'nden geçen Kocaman Irmağı taştı, bölgedeki Evci ile Sakarlı ırmakları da debileri yükselerek taşma noktasına geldi.

Taşkın sonucu tarım arazileri su altında kaldı, arazide otlayan 8 büyükbaş hayvan da suya kapıldı. Hayvanlara, yapılan çalışma sonucu sürüklendikleri bölgede sağ olarak ulaşıldı. Terme Sanayi Sitesi'nde de taşkın nedeniyle su baskını yaşandı. Bölgede ekipler, iş makineleriyle çalışma başlattı.

DSİ Samsun Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik, AA muhabirine, bölgede etkili olan yağış nedeniyle yaşanacak olumsuzluklara karşı ekiplerinin çalışma başlattığını söyledi. Gece saatlerinden bu yana vatandaşları aşırı yağış nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyardıklarını belirten Çelik, AFAD, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Terme Belediyesi, Terme Kaymakamlığı ve jandarma ekiplerinin çalışma yürüttüğünü anlattı. Büyükbaş hayvanları suya kapılan Fatih Yazıcı ise hayvanlarının arazide otladığı sırada aşırı yağıştan dolayı ırmakların taştığını dile getirdi.

Evci Mahallesi Muhtarı Selahattin Gemrik, ağaçların ana köprüleri tıkadığını, bu nedenle su taşkınları yaşandığını belirtti. Salıpazarı ilçesinde de sağanak etkili oldu. Öğle saatlerinde başlayan şiddetli yağış, ilçe merkezinden geçen Terme Çayı'nın debisini yükseltti, cadde ve sokaklar ile iş yerlerini su bastı. Belediye ekipleri, iş makineleri ile taşkın yaşanan bölgede çalışma yürütüyor.

Yetkililer, sel ve su baskınlarına karşı vatandaşları dere kenarlarından uzak durmaları konusunda uyarıyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, yaptığı yazılı açıklamada, ilçede şiddetli yağışın bazı noktalarında su taşkınlarına neden olduğunu belirtti.

Tüm ekipleriyle seferber olduklarını vurgulayan Kul, "Yağış uyarısının ardından hazır bekleyen ekiplerimiz, su taşkınlarının meydana gelebileceği kot farkı sorunları oluşturan noktalara hızlıca müdahale ediyor. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli çalışmalar Büyükşehir Belediyesi, Terme Kaymakamlığı, AFAD, DSİ ve Belediyemiz koordinasyonunda devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Kul, Vali Orhan Tavlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın da bölgede incelemede bulunduğunu kaydetti. Salıpazarı Belediye Başkanı Refaettin Karaca da AA muhabirine, meteorolojinin yağış uyarısının ardından gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

Karaca, "Dünden beri sağanak yağışlarla Terme Çayı'nın debisinin yükseldiğini gördük. Vatandaşlarımızı uyarıyoruz, can ve mal kayıplarının önlenmesi için dere yataklarından uzak durmaları konusunda sürekli duyurular yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yüksek mahallelerden şiddetli yağıştan dolayı ihbarlar aldıklarını aktaran Karaca, "Çok şükür can kaybımız yok ancak köylerde mahsur kalan vatandaşlarımız var. Onları Büyükşehir Belediyemizin, ilçe belediyemizin araçları ve diğer araçlarımızla kurtarmaya çalışıyoruz. İlçemizin zarar görmemesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." açıklamasında bulundu.

Bağsaray Mahallesi Muhtarı Hüseyin Ertan, ilçede dünden bu yana etkili olan yağış sonrası öğleden sonra taşkın yaşandığını söyledi.

Vatandaşların aşırı yağış nedeniyle uyarıldığını anlatan Ertan, "Aniden bastıran yağmur sonrası çok yapacağımız bir şey yok. Şükür Allah'a can kaybımız yok ama mahallemizde tahmini 3 bin dönüm arazi su altında kaldı." dedi.

Devletin yaraları saracağına inandıklarını dile getiren Ertan, "Maddi hasar giderilecektir. Arımdere Köprüsü'nde suyun debisinin yüksek oluşundan dolayı küçük araçların ulaşımı zor ancak traktör ve kamyonlar geçebiliyor. O nedenle alternatif yolları tercih ediyoruz." diye konuştu.