Bu ayki sayısını Rusya-Türkiye ilişkilerine ayıran Konsül dergisine konuşan Ortaylı, Rusya'nın kendisi için, "En önemli komşu, ırkdaş ve dindaşlarımızın yaşadığı kültürel birlikteliğimiz olan dost ülke" çağrışımı yaptığını söyledi. Rusya'yı çok erken yaşlarda öğrendiğini ve görmeden tanıdığını söyleyen Ortaylı, "Rusya, kendimi evimde gibi hissettiğim, bildiğim memleket ve bildiğim insanlar." dedi.
İki ülke arasında 300 bin ortak ailenin bulunduğunu ifade eden Ortaylı, bu evliliklerden, ortak kültüre sahip bir milyon çocuğun olduğunu söyledi. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin sürekli geliştiğini ifade eden ünlü tarihçi, "1989'da Rusça bilen parmakla gösterilirdi. Şimdi, Türkiye'de Rusça bilenlerin ve Rusya'daki Türkologların sayısı hayli fazla. Hükümetler bu realiteyi görmek zorunda." ifadelerini kullandı.
"KİMSE, İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SAVAŞLARI TEKRARLAMASIN"
İki ülke arasında ebedi dostluktan başka bir yolun olmadığını vurgulayan Ortaylı, "Kimse tarihteki otuz küsur savaşı tekrarlayıp durmasın. İsteyen, yabancı tarihçilerin analizlerine baksın. Çünkü bu savaşlar yiğitçe olmuştur. Şövalyeler arasındaki savaş bazen yakınlık doğurur." şeklinde konuştu.
"Sizce İstanbul Rusya'nın hangi tecrübelerinden istifade edebilir?" sorusuna, "şehircilik ve mimari nizamı" cevabını veren ünlü tarihçi, "Mühendislerimize bir sözüm yok. Onlar gerçekten güzel ve kaliteli inşaat yapıyorlar. Ancak bürokrasimiz eğitim görmeli, mimar nizamı eğitimi görmeli. Amerika'dan demiyorum. Amerika'dan değil, Ruslardan bu nizamı öğrenmeliyiz." önerisinde bulundu.
Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıldönümü şerefine çıkan Konsul dergisinin bu ayki sayısı, Rus-Türk Kültür Merkezi ve Türkiye St.Petersburg Başkonsolosluğunun desteğiyle hazırlandı. Uluslararası ilişkiler alanında Rusça yayın yapan ve Rusya'da alanında tek olan dergi, Rusya'nın bürokrat ve elit kesimine ücretsiz olarak dağıtılıyor