12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

İlkokula başlayan çocuklar heyecanlı! Anne, babalar siz de okula hazır mısınız?

Okullar açılıyor, ilkokula birinci sınıfa başlayacak minikler ilk sosyal deneyimlerine hazırlanıyor. Okula başlayana kadar evin prensi ya da prensesi olup tüm ilgiyi üzerinde toplayan çocuklarımız; okullu olunca ilgiyi, sevgiyi paylaşmayı, grup bilincine varmayı, birlikte hareket etmeyi, beklemeyi, gerekli durumlarda sabretmeyi öğreniyorlar.

9 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İlkokula başlayan çocuklar heyecanlı! Anne, babalar siz de okula hazır mısınız?
Bilfen İlköğretim Okulları Rehberlik Uzmanı Psikolog Tuğçe Kılıç, okul öncesi eğitim almaya çoktan başlamış olanlar bu uyum sürecini çok hızlı ve çok kolay geçirdiğini söylerken, “Her çocuk okula uyum ve adaptasyon konusunda farklı tepki gösterir. Bu süreç çocuklar için olduğu kadar anne, babalar için de heyecan verici bir süreçtir” diyor.

Çocuk için okula başlamak, yeni bilgiler edineceği yepyeni bir dünyanın başlangıcı sayılıyor. Okul öğrenme ve sosyal yönünün yanı sıra, duygusal açıdan da büyük bir değişikliği beraberinde getiriyor. Aileden ayrılarak yeni ilişkiler kuracağı bir gruba giren çocuklar kadar, anne babaların da heyecan duyduğu bu doğal sürece hazırlanmak gerekiyor.
Her çocuğun tepkisi farklı!

Genel olarak; 0-5 yaş döneminde sağlıklı aile ortamında büyüyen, bağımlı kişilik yapısına sahip olmayan, kendine güvenli ve girdiği ortamlarda yeni ilişkiler kurabilen çocuklar okula uyum sürecini çok daha hızlı ve sorunsuz atlatıyor. Rehberlik Uzmanı Psikolog Tuğçe Kılıç bununla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığının almış olduğu karar ile uygulanan uyum haftasının doğru yönetilmesiyle, ailelerin okula hazırlık sürecini ve birinci sınıfa başlayacak olan çocukların adaptasyon sürecini aşamalı ve hafif bir şekilde, sorunsuz geçirmelerini sağlayacağının altını çiziyor.
İlkokula başlamadan önce anaokulu eğitimi almış olan öğrenciler okula başlama ve sınıf, arkadaş ortamına alışma konusunda diğer öğrencilere nazaran daha avantajlı oldukları gibi; gelişimsel olarak eksiklerinin tespiti, müdahalesi açısından da uzman kişiler tarafından takip edilmiş olmanın artısını yaşıyorlar. Rehberlik Uzmanı ve Psikolog Tuğçe Kılıç, bu nedenle imkan varsa anaokulu eğitiminin tüm çocuklar için her zaman önerildiğini hatırlatıyor.

Ebeveynler size düşen görevler!

Birinci sınıfların okula uyumu açısından okullar; oyunlu, aktiviteli programlarıyla çocukların sınıflarına ve arkadaşlarına alışmaları, öğretmenlerini sevmeleri için en doğru uygulamaları yapmak konusunda büyük bir hassasiyet gösteriyorlar. “Okul adaptasyon sadece okulun değil ailenin de bir takım dikkat etmesi gereken konuları beraberinde getiriyor” diyen Bilfen Okulları Rehberlik Uzmanı Psikolog Tuğçe Kılıç, ebeveynler için şu önerilerde bulunuyor:
• Çocuğun başlayacağı okul önceden gidip görülmeli, gezilmelidir.
• Çocuk okula başlamayla ilgili bilgilendirilmeli ve psikolojik olarak hazırlanmalıdır.
• Okul alışverişi çocukla birlikte yapılmalıdır.
• Okula başlamadan önce yemek ve uyku saatleri düzene sokulmalıdır.
• Çocuğun odasına çalışma masası, kitaplık vb. konarak hazırlık yapılmalı ve motive olması sağlanmalıdır.
• Eğer çocuk okula başlamaya ilişkin kaygı duyuyorsa; bu duygusuna kesinlikle saygı duyularak onu rahatlatıcı açıklamalar yapılmalıdır.

Sağlık kontrolleri çok önemli!

• Görme, işitme ve nörolojik bir problem olmadığının tespit edilmesi adına sağlık muayenesinden geçirilmelidir.
• Anne-babaların kaygıları çocuklara doğrudan yansır ve onların da duygu durumlarını olumsuz etkiler. Dolayısı ile anne, babaların önce kendi kaygılarını ortadan kaldırmaları; bunun için de okuldan ya da bu alanın uzman kişilerinden detaylı bilgi almaları gerekmektedir.
• Okulu ne olumlu ne de olumsuz açıdan abartılı şekilde anlatmaktan kaçınılmalıdır.
• Evde de mutlaka çocuğun yaşına uygun kurallar ve sorumlulukları olması okula uyumunu arttıracaktır.
• Öğretmen ya da okul hiçbir koşulda korku ya da tehdit öğesi olarak kullanılmamalıdır.
• Okula gitmesi için ödül verilmemeli ve okula gitmek pazarlık konusu haline getirilmemelidir.