20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bedava olacaktı, yüzde 40 arttı: İstanbul’a zam yağıyor

‘Her şey çok güzel olacak’ sloganıyla seçildi, 2.5 ayda minibüs, taksi, okul servisinden suya, sosyal tesislerden İSPARK’a kadar her şeye zam yağdırdı. İmamoğlu Halk Ekmek’e dün yaptığı yüzde 40 zamla dar gelirlinin sofrasına da göz dikti.

13 Eylül 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bedava olacaktı, yüzde 40 arttı: İstanbul’a zam yağıyor

23 Haziran seçimleri sonrasında göreve gelen CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu  meydanlarda Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile birlikte verdiği işten çıkarma olmayacak sözünü tutmayarak 5 bine yakın işçiyi kapının önüne koymasının ardından şimdi de  zam üstüne zam yapmaya devam ediyor. İstanbul’da taksilere, otobüslere, dolmuşlara, suya, otoparka gelen zamların ardından bir fiyat arışı da Halk Ekmek’te gerçekleşti. Halk Ekmek’te poşetli ürünler yüzde 40 oranında zamlandı. 

HAYATI ZORLAŞTIRIYORLAR 

İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, Halk Ekmek’in ürettiği ürünlere zam yapıldığını sosyal medya hesabından duyurdu. Göksu, yaptığı açıklamada, “Hayatı kolaylaştıracağız dediler, İstanbul’da hayatı her geçen gün zorlaştırıyorlar. Halk Ekmek’e yüzde 40 zam yaptılar” ifadesini kullandı. İstanbul Büyükşehir Beleriyesi’nin son dönemde aldığı kararlarla ulaşımda zam uygulamaları peş peşe uygulandı. Örneğin: Akdeniz ekmeği 1.50’ TL’den 2.00 TL’ye  Çavdar ekmek 2.50 TL’den 3.40 TL’ye Glutensiz ekmek 0.30 TL’den 0.50 TL’ye Sandviç Ekmek 2.50 TL’den 3.50 TL’ye yükseltildi. Bu sabah ekmek almak için Halk Ekmek şubelerine giden vatandaşlar, yeni tarifeyle karşılaştı. Vatandaş odaklı belediyeciliği ağzından düşürmeyen İmamoğlu’na tepki gösterdi. 

SUYA DA ZAM GELDİ 

İstanbul genelindeki bayilere yapılan bilgilendirmeye göre önümüzdeki haftadan itibaren geçerli olmak üzere Hamidiye damacana suyun fiyatının 9 TL’den 11 TL’ye çıkarılacağı öğrenilirken, çok sayıda bayinin ise 2 liralık zammı şimdiden fiyatlara yansıtmaya başladı. Saatlik kiralama 2.5 TL olan bisiklet kiralamaları 3.5 TL’ye çıkarıldı.  Seçimden önce “ücretsiz okul servisi” gibi vaatler veren Ekrem İmamoğlu’nun vaatleri fos çıktı. Okul servislerine yüzde 13 oranında zam yapılan İstanbul’da, taksi ve minibüs ücretlerine de yüzde 25 oranında zam yapıldı. Ayrıca “24 saat ulaşım” diyen İmamoğlu, gece hizmet verecek olan toplu taşıma araçlarında “farklı tarife” uygulanacağını açıkladı. Buna göre 00.30-05.30 arasında belediyenin toplu taşıma araçlarını ya da metroyu kullananlar 2 katı ücret ödeyecek. UKOME kararları kapsamında, taksi taşımacılığı ücretlerinde mevcut ücretler üzerinden ortalama yüzde 25 artış yapılarak, açılış ücreti 5 lira, mesafe tarifesi 3,10 lira, yolculuk başına minimum ücret ise 13 lira olarak belirlendi. Minibüs ücretleri yüzde 25 artırılırken, öğrenci 0-6 kilometre 1,5 lira, 6 kilometre sonrası 2 lira, 0-2 kilometre aralığı ücret (indi-bindi) ise 2,5 lira oldu.  

İzmir’de suya yüzde 924 zam 

İzmir’de İZSU 1 Eylül’den itibaren, mahalle statüsüne geçen eski orman köylerinde İZSU tarifeyi değiştirince 239 mahallede su faturalarına yüzde 924’e varan zam geldi. İZSU, 1 Eylül’den itibaren orman köylerinde Büyükşehir Belediyesi tarifesine geçti. Uygulamadan mahalle statüsüne geçen 239 eski orman köyü etkilendi. Su faturaları yüzde 257 ila yüzde 924 oranında zamlandı. Köylüler, zamdan önce 228 lira olan su faturasının zamdan sonra 1650 liraya çıkmasına isyan ederek “Bu paraları ödememiz mümkün değil” dedi.