19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Marmara'da peş peşe depremler! İstanbul'da da hissedildi

Marmara'da korkutan deprem! Kandilli Rasathanesi son depremler aramasını yapan binlerce vatandaş depremin kaç şiddetinde olduğunu öğrenmek istiyor. AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre deprem saat 19.52'de 4 şiddetinde gerçekleşti. Deprem İstanbul ve Yalova'da hissedildi.

10 Ekim 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Marmara'da peş peşe depremler! İstanbul'da da hissedildi
Marmara Denizi'nde Yalova açıklarında meydana gelen deprem korkuttu. İstanbul'un pek çok bölgesinde de hissedilen depremin büyüklüğü AFAD tarafından 4.0 olarak ölçüldü. Deprem yerin 10.66 kilometre derinliğinde meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.1 olarak duyurdu. Bu depremin ardından aynı saat içerisinde en büyükleri 3.0 ve 3.2 olan 6 deprem daha meydana geldi. Son olarak saat 22.32'de 3.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi ve aynı bölgede meydana gelen deprem sayısı 10'u geçti. AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre meydana gelen depremlerle ilgili detaylar şöyle...
 
 
YALOVA'DA PEŞ PEŞE DEPREMLER
 
AFAD'ın verilerine göre, Yalova açıklarında aynı bölgede saat 20.04'te bir deprem daha meydana geldi. Yine İstanbul'un pek çok bölgesinde hissedilen depremin büyüklüğü 3 olarak ölçüldü. Bu deprem ise yerin 10.55 kilometre derinliğinde meydana geldi. Kandilli ise ikinci depremin büyüklüğünü 3.3 olarak ölçtü. 
 
Son dakika deprem haberleri;
 
Marmara saat 22.32'de 3.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
 
Marmara saat 20.04'de ikinci kez sallandı. Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre depremin şiddeti 3.3, derinliği ise 5.2 km.
 
Marmara Saat 20.09'de 3. kez sallandı. Yalova açıklarında meydana gelen depremin şiddeti 3.4 derinliği ise 4.6 km olarak açıklandı.
 
 
VALİ MUAMMER EROL'DAN AÇIKLAMA
 
Yalova Valisi Muammer Erol, Marmara Denizi Yalova açıklarında meydana gelen 4,0 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hasar ve olumsuzluğun yaşanmadığını bildirdi.
 
Erol, yaptığı açıklamada, 4,0 büyüklüğündeki depremin ardından kurumlarla irtibat halinde olduklarını vurgulayarak, "İlimizde meydana gelen depremin ardından herhangi bir hasar ve olumsuzluk yaşanmamıştır." dedi.
 
Bu arada deprem sonrasında panik yaşayan vatandaşların, evlerinden çıkarak güvenli bölgelere geldiği görüldü.
 
Esnaf Ömer Temel, deprem sırasında iş yerinin kapısında arkadaşlarıyla sohbet ettiğini anlatarak, "İnsanlar, 'deprem oluyor' diye bağırıp çığlık çığlığa dışarıya çıktı. Kısa süreli oldu ancak etkisini hissettik." diye konuştu. 
 
 
OKAN TÜYSÜZ: 5.8'LİK DEPREMLE İLGİSİ YOK
 
Bir televizyon kanalında canlı yayınına bağlanan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, deprem ile ilgili soruları yanıtladı. Tüysüz, Yalova açıklarında meydana gelen ve İstanbul'da hissedilen 4,0 büyüklüğündeki depremin 26 Eylül tarihinde Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem ile ilişkisi olmadığını bildirdi. Tüysüz, Yalova açıklarında meydana gelen depremin 17 Ağustos 1999'daki depremin fay hattında kırıldığını ve artçı sarsıntıların devam ettiğini sözlerine ekledi.
 
REVİZE DEPREM NEDİR?
 
Revize deprem; gerçekleşen depremin değerlendirmesi yapıldıktan sonra daha net olarak hesaplanmış sonuca denir.
 
ARTÇI DEPREM NEDİR?
 
Dünyanın en büyük doğal afetleri arasında yer alan depremlerden sonra aynı bölgede artçı depremler meydana gelir. Artçı deprem ana depremden sonra gelen hafif depremdir. Artçı sarsıntılar ana depremin oluştuğu merkezde gerçekleşir fakat daha düşüktür. Artçı deprem ana deprem sonrası 2 ila 3 ay devam edebilmektedir. Küçük sarsıntılar şeklinde olan deprem giderek şiddetini daha da kaybederek seyrekleşir.