23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

İşte emekli savaş pilotlarının yeni görevi

Orman yangınları artık eski savaş pilotlarının kontrolünde... Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde mücadele eden pilotlar şimdi de orman yangınları için seferber oluyor.

STAR15 Ağustos 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İşte emekli savaş pilotlarının yeni görevi

TÜRKİYE’DE orman yangınları son günlerde artış gösterdi. Yangınlara müdahaleleri artık Türk tescilli helikopterler ve Türk pilotlar yapacak. Orman yangınlarında bu yıl ilk kez Türk tescilli helikopterlerin kullanılmasıyla, yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, tehlikeli şartlarda terörle mücadele operasyonlarına katılan savaş pilotları da Türkiye’nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele etmeye başladı. Yüksek risk taşıyan orman yangını operasyonlarına uygun olduğu için tercih edilen Rus yapımı Kamov KA-32 helikopterleri, kuyruğundaki Türk bayrağıyla da dikkat çekiyor. TSK’de görev yaptıkları sırada kritik şartlarda gitmeleri gereken yerler olduğunu anlatan Emekli Jandarma Pilot Binbaşı Alp Erdem, “O zaman TSK için görev yapıyorduk. Şimdi ülkemizin akciğerlerini korumak için görev yapıyoruz. Yine aynı hizmeti veriyor gibi hissediyorum.” dedi.

12 DAKİKADA HAZIRIZ

Kaptan pilotluğunu yaptığı helikopterin yaklaşık 2,5 ton su ile alçak irtifadan uçakların ulaşamayacağı bölgelerde yangın söndürme faaliyetlerini gerçekleştirdiğini ifade eden Erdem şunları aktardı; “Alarm gelir gelmez 12 dakika içinde yerden teker kesmek zorundayız. Hemen en yakın su kaynağından suyu alıp yangına müdahale ediyoruz. Her bölgeye iniş kalkış yapma yeteneğinden kaynaklı ülkemizde orman yangınlarına müdahale için 34 noktada helikopter var. Büyük yangınlara 13 helikopterle müdahale ettiğimiz de oldu, ilk müdahalede söndürdüğümüz de oldu.”

VATANi GÖREV

Kullandığı taarruz helikopteriyle yıllarca terör örgütleriyle mücadele eden Kara Pilot Albay Serdar Bozkurt emekli olduktan sonra alevlerle mücadele etmeye başladığını söyleyerek, “Yine devletimiz ve milletimiz için önemli bir görev yaptığımız için gururluyum” dedi.   Helikopter ekibinde yer alan Emekli Astsubay Yılmaz Karadeniz ise orman yangınlarıyla mücadele etmenin de bir vatan görevi olduğunu ifade ederek, yaptığı görevden gurur duyduğunu söyledi.