24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Kit taşeron kadroya alınacak m?

Taşeron son dakika işçilerin sorunları ilk defa bir resmi kurum tarafından rapor haline getirildi.

7 Şubat 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kit taşeron kadroya alınacak m?

Taşerondan Kadroya geçen işçiler için daha önce Bakanlıktada yapmış olduğumuz görüşmeler üzerine maalesef asgari ücret zammı yansımayacaktır. Fakat sosyal yardımlar hariç ve 2019 'daki yüzde 4 zam da maaşa yansıtıldıktan sonra maaşı asgari ücret altında kalan olursa o aradaki fark tamamlaması yapılacaktır.

Yıllarıdır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuşan taşeron işçiler kavuştukları bu yeni statüde eski düzenden farklı olarak kazanımlar elde etmektedir. Bunlardan en önemlisi de maaşlarına yapılacak zamlardır. 2019 yılına girdiğimiz bugünlerde tüm çalışanlar yeni yılla birlikte maaşlarını zamlı aldı.

2018 yılı içerisinde Kamu Denetçiliği Kurumu'na en çok başvuru yapılan konuların başında taşeron düzenlemesi yer aldı. Taşeron işçilere kadro verilmesi oldukça önemli bir düzenleme olsa da birtakım eksikliklerin olduğu KDK tarafından raporlaştırıldı. %70, 4 Aralık tarihi ve şoför gibi kriterlere dayanarak pek çok taşeron kadroya alınmamıştı. İşte bu durumun yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalar başlatılması gerektiği ifade edildi.Sadece kadro alamayan taşeron işçiler değil kadro alan taşeronlarda çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Örneğin görevde yükselmenin tam olarak düzenlenmemiş olması büyük bir sorun olarak görülmektedir. Bunun haricinde kadro alan işçilerin 2020 yılına kadar toplu sözleşme hakkının verilmemiş olması da sorun olarak görülmektedir. Bu sorunların ortadan kaldırılması için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor. Daha fazla mağduriyete mahal verilmemesi için bunun kısa bir süre içerisinde yapılması önemlidir.

KİT'LİLER NASIL KADROYA ALINACAK?
Kararda kadroya geçişle ilgili şöyle denildi: "KİT ve bağlı ortaklıklarında, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılanlardan, 4 Aralık 2017 itibarıyla en az 2 yıl çalışmış ve halen çalışanlar, yapılacak sınavda başarı göstermeleri halinde, görev yaptıkları teşebbüs ve bağlı ortaklıklarında işçi statüsünde istihdam edilebilir."

KİT'LİLERİN KADRO ŞARTLARI NELER?
KİT işçilerine yapılacak sınav, daha önceki kadro çalışmasında belirlenen esaslarla aynı olacak. Kararda ayrıca yeni alınacak personelle ilgili bazı yenilikler sıralandı. Buna göre; 2018'de ayrılan personel sayısının en fazla yüzde 75'i kadar personel atanabilecek. 2019'da emekli yeni personel istihdamı yapılmayacak. İlaveten atanacak personel sayısı, 2018'de ayrılan personel sayısının yüzde 50'sini geçemeyecek.
KİT'liler ne zaman kadroya geçiyor? 2019 taşeron ikramiye ödemeleri ne zaman olacak?

İŞTE ARANAN ÖZELLİKLER
✔Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
✔ 18 yaşını doldurmak,
✔ En az ortaokul mezunu olmak,
✔ Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak,
✔ Açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğine dair yazılı beyanda bulunmak,
✔ İş sözleşmelerinden dolayı herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmek.
AKUT Sorumlusu Yılmaz Sevgül: Ne yazık ki Buse'nin bulunmama ihtimali var
2019'un en çok satan otomobil markaları
Acun Ilıcalı'dan son dakika hamlesi! Şeyma Subaşını tamamen sildi; o fotoğraf hariç...
Kayseri'de Üniversite binasının çatısı çöktü! Tüm şehirde siren sesleri hakim oldu
Kayseri'de Üniversite binasının çatısı çöktü! Tüm şehirde siren sesleri hakim oldu
Perçem modelleri
Perçem modelleri
Emekliye en az 1000 TL alacak! - 2019 Emekli maaşları ne kadar olacak?
Emekliye en az 1000 TL alacak! - 2019 Emekli maaşları ne kadar olacak?
Teknolojinin başkenti değişti! Silikon Vadisi yerini...
Teknolojinin başkenti değişti! Silikon Vadisi yerini...
Ahmet Çakar'dan Başakşehir ve Kagawa yorumu
Ahmet Çakar'dan Başakşehir ve Kagawa yorumu
Domaniç Dağları'nın
Domaniç Dağları'nın "kar savaşçıları"

KİT TAŞERON İKRAMİYE ÖDEMELERİ NE KADAR?
Yapılacak ödemelerin en az 591 Tl olması bekleniyor. Aralık ayında maaşlara gelen vergi dilimi nedeniyle bir önceki taksitlerden daha az ödeme olması bekleniyor. Ücreti fazla olan işçiler daha fazla ikramiye ödemesi alacaklar. Buna göre Brüt ücreti 3 bin 500 tl olan işçi 1.016 tl ilave tediye ödemesi alacak.


İLAVE TEDİYE NE DEMEK?
6772 sayılı kanun kapsamında, kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alınmıştır. İlave tediye kanunla güvence altına alınmış bir haktır ve bütün kamu işçileri bu haktan yararlanmaktadır.