12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Kamuda çok dilli hizmet

Hükümet, 63 maddelik demokratikleşme manifestosunda anadilde savunmadan sonra kamu hizmeti alımında Kürtçe kullanım için yasal çalışma yürütüyor. Başbakan Yardımcısı Atalay, çalışmanın sadece anadil değil, diğer dilleri de kapsayacağını söyledi.

NEVİN BİLGİN ANKARA20 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kamuda çok dilli hizmet
BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay, kamu hizmetinde Kürtçe kullanmayı hukuki zemine kavuşturmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Atalay, "Anadili Türkçe olmayan, Türkçe bilmeyenler için. Ama biz bunu biraz da hukuki zemine kavuştururuz diye yapılacak çalışma bu. Bundan sonra yapılacak çalışma o" dedi. Atalay, Meclis kulisinde anadilde savunma ve kamu hizmetinde Kürtçe'nin kullanılmasına ilişkin yasal çalışmalara ilişkin sorulara şu yanıtları verdi:

Sadece Anadil değil, diğer diller için de

"Biliyorsunuz Bakanlar Kurulu'nda izin verilmiş bir kanun. Kelimesine kadar Bakanlar Kurulu'nda çalışıldı. O bir siyaset belgesidir. Siyaset belgesindeki politik kararın metin haline getirilmesidir. Metin haline getirilirsen belli formatların gözetilmesi gerekir. Çok büyük bir düzenleme. Sadece bir anadil gibi değil. Yargıda hiç kimse dil konusunda zorluğa düşmesin anlamında bir düzenlemedir. Başka diller için de geçerli. Avrupa'da yaşayan pek çok vatandaşımız var. Oradaki dili anadilinden daha iyi biliyor. Yargı konusu söz konusu olduğunda belki küçük bir detayı anlatmak dava için büyük önem kazanabilir. Biz de meramını ifade edebileceği bir yol açmış oluyoruz.

Polis ve yargı aşaması da dahil olacak

Hiç dil bilmeyenler için her safhasıdır. Hiç dil bilmeyenler için mevcut mevzuatımızda zaten düzenleme var. Türkçe bilmiyorsa zaten her safhasında tercüman aracılığıyla meramını anlatıyor. Polisten tutun da en son yargı aşamasına kadar. Bu düzenleme Türkçe'yi az da olsa bilenler ve meramını daha iyi anlatacağını düşünenler için yapılan düzenlemedir. İkisini birbirine karıştırmamak gerekir. Zaten hukuk sistemimizde hiç dil bilmeyenler için düzenleme var. Türkçe'yi bilmiyorsa ne yapacak ki, yabancı olabilir, başka uyruklu olabilir. O değil bu ikisini ayırmak lazım.

Kamu hizmetlerinde zaten fiilen kullanılıyor

Anadilin kamuda kullanılmasına ilişkin çalışma yürüyor. Kamuda kullanılması değil, kamu hizmetlerinde kullanılması. Kamu hizmetlerinden herkesin rahatça yararlanması yönündeki… O zaten yürüyor. Herhangi bir valiliğe gidin bölgede. Orada zaten göreceksiniz. Diyelim ki sosyal yardımlardan faydalanmak, başvurmak isteyen vatandaşımız. Bir tane bayan gelmiş. Diyelim ki, Şırnak'tan, diyelim ki başka bir yerden. Zaten Türkçe bilmiyorsa sosyal yardım alırken mutlaka orada ona tercümanlık yapan birisi vardır zaten. Bazı valilerimiz acil çağrılara bile koydular farklı dilleri. Anadili Türkçe olmayan, Türkçe bilmeyenler için. Ama biz bunu biraz da hukuki zemine kavuştururuz diye yapılacak çalışma bu. Bundan sonra yapılacak çalışma o."

Açlık grevlerinde taviz verilmedi

BAŞBAKAN Yardımcısı Atalay, 24 televizyonunda soruları cevaplarken açlık grevine katılanların cezaevi şartlarıyla ilgisi olmayan taleplerde bulunduğunu hatırlatarak dile getirilen taleplerle grevin bitişi arasında bir rasyonalite de olmadığını söyledi. Atalay, "Böyle ülkeyi zora sokacak konularda bazen siyaset taviz de verebilir. Taviz denilecek adımlar da atabilir. Mecbur kalabilir. Burada öyle bir şey yok. Bizim planlarımız ve değerlendirmelerimiz var. Ve bu o şekilde yürümüştür" diye konuştu. Atalay, BDP'lilerin bu süreçte Başbakan'la görüşme talebi olduğunu ancak Başbakan Erdoğan'ın görüşmeyi gerekli görmediğini belirtti. Bu sürecin başından itibaren, karşı tarafın Kandil'iyle, Avrupa'sıyla, siyasi partisiyle, sivil toplumuyla kendi içindeki çekişmeyi yarışları çok iyi takip ettiklerini dile getiren Atalay, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere her adımın ciddi şekilde incelendiğini, Başbakan'ın bilgilendirildiğini ve ortak karar oluşturularak adımlar atıldığını anlattı. "Geri planda çok ciddi bir çalışma yapılmıştır" diye konuşan Atalay, "Açlık grevlerinin insan hayatıyla ilgili hiçbir kalıcı zarar vermeden bu şekilde sona ermesi çok iyi bir süreçtir ve nereden bakarsanız bakın, hükümet bu kadar kapsamlı grevi iyi yönetmiş ve sona erdirmiştir" dedi. Bu süreçte kullanılan enstrümanlara kafayı takmamak gerektiğinin altını çizen Atalay, insani amaçlı bazı tavizler olabileceğini ama konuya ilişkin bir tavizin söz konusu olmadığını yineledi.