KARDAK NEREDE?
Kardak Kayalıkları, Ege Denizi'nde Muğla ilinin 7 km batısında, Kalolimni kayalığının 5 km doğusunda bulunmaktadır. Kayalıkların toplam alanı 40 dönüm kadardır. İkizce veya Yunanca Limnia diye de adlandırılır.
KARDAK NEREDE?
Kardak Kayalıkları, Ege Denizi'nde Muğla ilinin 7 km batısında, Kalolimni kayalığının 5 km doğusunda bulunmaktadır. Kayalıkların toplam alanı 40 dönüm kadardır. İkizce veya Yunanca Limnia diye de adlandırılır.
KARDAK KRİZİ NEDİR?
1996 Ocak ayında Türkiye ile Yunanistan arasında Türk bandıralı bir geminin Kardak Kayalıkları’nda karaya oturması sonucu Yunan ve Türk kurtarma ekipleri arasında anlaşmazlık çıkınca patlayan krizdir ve iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmiştir.
Figen Akat isimli Türk gemisi 25.12.1995 tarihinde Ege Denizi’ndeki Kardak Kayalıkları’nda karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti.Y unanistan ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı.
Zamanın Başbakanı Tansu Çiller, O bayrak iner, o asker gider diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30.01.1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi.Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak’ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen ikinci ada olan Batı Kardak'a gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler.
Sonrasında Bill Clinton’un telefonu ve NATO Genel Sekreteri Javier Solana ve Amerikan delegesi Richard Holbrooke girişimleriyle tansiyon düşürülmüş.
KARDAK KAYALIKLARI KİMİN?
Daha önce yaşanan gerginlikte Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Türkiye'nin Kardak kayalıkları üzerindeki egemenliğine ilişkin tutumunun 1996 yılından beri uluslararası kamuoyu tarafından bilindiğini belirtmişti.
Müftüoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının, Kardak kayalıkları konulu açıklamasına dair bir soruya verdiği yazılı yanıtta, "Kardak kayalıkları üzerinde ülkemizin egemenliğine ilişkin tutumuz 1996 yılından bu yana uluslararası kamuoyunun malumudur. Bu politikamızda bir değişiklik yoktur." ifadesini kullanmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da TBMM Başkanlığına sunulan bir yazılı soru önergesine verdiği cevapta bu hususu yinelediğini hatırlatan Müftüoğlu, "Komşumuz Yunanistan'ın bu bilinen pozisyonumuzu sanki ilk defa öğreniyormuş gibi yaptığı açıklamanın sebebi anlaşılamamıştır.?" değerlendirmesini yapmıştı.