Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen, Libya ve Maldivler ülke güvenliklerini gerekçe göstererek, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdular. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen neden Katar’la ilişkilerini kestiler? Yedi ülke, kendi ülkelerinin güvenliklerini gerekçe göstererek Katar’la ilişkilerini kestiklerini duyurdular. Bu ülkeler, hava ve deniz sahalarını Katar'a kapatırken, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmaları da istendi. Katar nerede, nüfusu kaç ne kadar, başkanı kim, hangi kıtada? Katar’da hangi dil konuşuluyor? ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Körfez İşbirliği Konseyi dağılmamalı" dedi.
NEDEN İLİŞKİLERİNİ KESTİLER?
Katar'ı terörist grupları desteklemekle suçlayan ülkelerden Suudi Arabistan'dan gelen açıklamada, "Bu hareketin krallığın terörizm ve aşırılıktan korunması için gerekli bir adım olduğu" vurgulandı. Açıklamada, "Tüm kardeş ülkelere aynısını yapma çağrısında bulunuyoruz" denildi.
Ayrıca, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon Komutanlığı, Katar'ın koalisyondaki rolünün sona erdiğini duyurdu.
Bahreyn’den gelen açıklamada, "Katar'ın uluslararası kanunlar, ikili anlaşmalar ve bölgesel sözleşmeleri hiçe sayarak ülke güvenliğini tehdit etmesi, iç işlerine karışması, silahlı terör örgütlerine destek vermesi, İran ile bağlantılı silahlı terör örgütlerine Bahreyn'de eylem yapması için finansal destek sağlaması" nedeniyle ilişkilerin kesildiği aktarıldı. Açıklamada, Katar'ın bu tehlikeli davranışlarının sadece Bahreyn'i değil, bölge ülkelerinin güvenliğini de tehdit ettiği, bu davranışlar karşısında sessiz kalınmasının mümkün olmadığı kaydedildi.
Birleşik Arap Emirlikleri resmi haber ajansı ENA'da yayınlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Bahreyn ve Suudi Arabistan'ın Katar ile ilişkileri kesme kararının desteklendiği, BAE'nin de Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kestiği belirtildi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı, "düşmanca tutumları" nedeniyle Mısır'ın Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Katar’ın "El Kaide ve DEAŞ fikrini yaydığı, Sina Yarımadası’ndaki terör örgütlerini desteklediği, ayrıca Mısır ve diğer Arap ülkelerinin iç işlerine karıştığı" ifadesi kullanıldı.
KATAR NEREDE?
Katar’ın temel geçim kaynağı petroldür.
Katar, 3 Eylül 1971’de bağımsız bir devlet olmuştur.
Katar, Arabistan Yarımadası’nın doğusunda, İran Körfezi’ne uzanan bir yarımada üzerinde kuruludur. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyde Suudi Arabistan ve doğuda Birleşik Arap Emirlikleri var, ancak ülkenin tek kara sınırını Suudi Arabistan oluşturuyor.
Petrol rezervlerinin bulunmasında Katar ekonomisi balıkçılık ve inci avcılığı ile geçiniyordu.
Ülkede son zamanlarda eğitime de önem verilmeye başlanmıştır. Öğrenci sayısının az olması kaliteli eğitim verilmesini sağlamıştır.
İklim ise akdeniz iklimidir. Yazın sıcak ve kurak. Kışları ise yağışlı ve serin.
Katar’ın Başkenti: Doha
Katar’ın Telefon kodu: +974
Katar’ın Alan: 11.571 km²
Katar’ın Para birimi: Katar riyali
Katar’ın Nüfus: 2,169 milyon (2013) Dünya Bankası
Katar’ın bulunduğu Kıta: Asya
KATAR SUÇLAMALAR İÇİN NE DİYOR?
Katar hükümeti 'teröre destek verdiği' iddialarını uzun süredir yalanlıyor ve bu iddiaların hiçbir kanıta dayanmayan mesnetsiz suçlamalar olduğunu söylüyor.
Doha yönetiminden yapılan son açıklamalarda da Katar'a karşı bir karalama kampanyası başlatıldığı savunuldu.
Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı yazılı açıklamada diplomatik ilişkilerin kesilmesi kararının şaşkınlıkla karşılandığı belirtilirken suçlamalar için "dayanağı olmayan, gerçek dışı iddialar" yorumu yapıldı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, Al Jazeera televizyonunda yayınlanan açıklamasında Doha yönetimiyle haksız şekilde ilişkilerini kesen ülkelerin ileride pişman olacağını vurguladı.
ABD'DEN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Bir anda dünya gündemine oturan bu olayla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Körfez ülkelerine bir arada kalma çağrısı yaptı. Tillerson ülkelere aralarındaki farklılıkları oturup konuşmaları tavsiyesinde bulundu. Tillerson konuşmasının devamında, meydana gelen bu durumun DEAŞ'a karşı mücadelede bölge ve dünya politikasında bir değişikliğin olmayacağını belirtti.
KATAR VE IRAK İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Katar ile Irak'ın ilişkilerin genişletilmesi, krizlere karşı ortak hareket edilmesi ve aradaki anlaşmazlıkların sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'nin iki ülke arasındaki ilişkilerin genişletilmesi, krizlere ve tehlikelere karşı ortak hareket edilmesi ve aradaki anlaşmazlıkların sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları bildirildi.
TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Bakan Gabriel ile birlikte ortak basın açıklaması yaptı. Bakan Çavuşoğlu, Katar kriziyle ilgili "Hepimizi üzen bir gelişme. Biz Körfez'in bölgenin istikrarını, birliğini, beraberliğini kendi birliğimiz ve beraberliğimiz olarak görüyoruz. Birçok sorunlar var karşı karşıya olduğumuz. Malesef bölgemizde ciddi bir mezhepçilik var. Her bakımdan bu dayanışma önemli. Elbette ülkeler kendi aralarında sorunlar yaşayabilir ama her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki, varolan sorunlar barışçıl yollardan aşılsın. Bu durumdan büyük üzüntü duyduk, elimizden gelen her türlü desteği veriririz." dedi.
RUSYA'DA AÇIKLAMA YAPTI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bir dizi Arap ülkesinin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı almasına ilişkin olarak, "Arap ülkelerinin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı alması kendi bilecekleri bir iş. Bu, bu ülkelerin ikili ilişkilerini ilgilendiren bir konu. Biz, böyle kararlara karışmıyoruz" dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, "Başka ülkelerin iç işlerine karışamayız. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başka ülkelerin iç işlerine karışmadığımızı ve kendi iç işlerimize karışılmasını sevmediğimizi defalarca söyledi. Rusya elbette Körfez ülkeleri ile olan ilişkilerine değer veriyor. Onlarla yoğun yatırım ve ekonomik ilişkilerimiz var. Şüphesiz ki bu iyi ilişkilerin desteklenmesini ve Körfez bölgesinde istikrarlı ve barışçıl bir atmosfer olmasını isteriz" ifadelerini kullandı.
SİBER SALDIRI KRİZİ
Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye atfedilen "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamalar yayınlamıştı. Açıklamalar kısa süre içinde medyada geniş şekilde yer almıştı. Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurmuştu. Katar Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da QNA'nın siber saldırıya uğradığı ve yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, medya organlarından bu açıklamaları dikkate almalamaları talep edilmişti.
Katar'dan gelen açıklamalara rağmen BAE ve Suudi Arabistan basınında Al Sani'ye atfedilen açıklamalar kullanılmaya devam etmişti. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ise 25 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, medya üzerinden ülkesini hedef alan bir kampanya bulunduğunu belirterek, "Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar'ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız." demişti.
Bu durumun Körfez ülkeleri arasında son yıllarda yaşanan en büyük diplomatik kriz olduğu aktarılıyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TELEFON GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili sırasıyla Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ile telefonda görüştü.
Bölgede barış ve istikrarın önemine işaret edilen görüşmelerde, mevcut gerilimin düşürülmesinde diplomasi ve diyalog yolunu tercih etmenin öneminin vurgulandığı kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki temaslarına devam edeceği öğrenildi.
KATAR VE ABD ARASINDA ANLAŞMA
Katar'ın resmi haber ajansı QNA'da yer alan Katar Savunma Bakanlığının açıklamasında, 12 milyar dolarlık F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzalandığı duyuruldu. Anlaşmanın imza töreni için Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye'nin bugün Washington'da ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'le bir araya geldiği belirtildi.
Söz konusu anlaşmanın "ABD'de 42 eyalette 60 bin kişiye istihdam sağlayacağı" bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, anlaşmanın "bölge ve ötesinde barış ve istikrarı destekleyeceği ve aşırılığa karşı yakın stratejik iş birliği sağlayacağı" da ifade edildi.
İki ülke arasındaki anlaşmanın 36 adet savaş uçağı alımını içerdiği bildiriliyor.
ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) konuyla ilgili açıklamasında ise "Anlaşmanın Katar'ın savunmasına muazzam bir yetenek katacağı ve ABD ile Katar arasındaki karşılıklı güvenliğe yönelik iş birliğini artıracağı" vurgulandı.