10 Mayıs 2025 Cumartesi / 13 Zilkade 1446

KHK – Kanun Hükmünde Kararname nedir?

OHAL ilan edilmesi ile beraber ülkede yaşanan Fethullahçı Terör Örgütü’nün faaliyetlerinin önüne geçmek için Kanun Hükmünde Kararnameler çıkmakta. KHK kısaltmasıyla ifade edilen Kanun Hükmünde Kararname ne demektir? Kanun Hükmünde Kararname neleri kapsar? Haberimizde.

29 Temmuz 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
KHK – Kanun Hükmünde Kararname nedir?

FETÖ’nün 15 Temmuz günü yapmış olduğu terörist darbe girişimi ülkemiz için bir dönüm noktası oldu. FETÖ’cülerin ne denli ileri gidebilecek bir yapı olduğu ve nerelere kadar örgütlenmiş olduğunu acı bir tecrübeyle tüm ülke gördü. Devlet içerisindeki yapılanmanın temizlenmesi ve vatandaşların daha fazla zarar görmesini engellemek adına OHAL ilan edildi. OHAL ile beraber gerekli konularda KHK’lar çıkarılarak FETÖ’nün faaliyetlerine son verildi.

 

KHK – KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME NEDİR?

 

 

Kanun Hükmünde Kararname, bakanlar kurulunca alınıp resmi gazetede yayımlanan ve yasa gibi işlem gören, yasa gücü olan kararlardır. Kanun Hükmünde Kararname genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükümetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir.

 

Basit bir ifade ile KHK,yasa çıkarma yetkisine sahip olan TBMM’nin bu görevi Bakanlar kuruluna devretmesi sonucunda ortaya çıkan kanunlardır.

 

 

 Kanun hükmünde kararnameler ikiye ayrılır: Olağan KHK ve olağanüstü KHK

 

Olağan Kanun Hükmünde Kararnameler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki Bakanlar Kurulu'na Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki kanunu ile verilmektedir. Bu hak ile temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasî hak ve ödevler hakkında düzenleme yapılamaz.

 

Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararnameler, Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bunun için TBMM'nin yetki kanunu vermesine gerek yoktur. . Uluslararası hukuktan doğan yükümlülükleri yerine getirmek şartıyla, her alanda düzenleme yapılabilir. Kanun hükmünde kararnameler hem meclis tarafından siyasi denetime hem de Anayasa Mahkemesi tarafından yargısal denetime tâbidirler.

 

15 Temmuz 2016 FETÖ’cü darbe girişiminden sonra OHAL ilan edildi. OHAL ile beraber,  Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararnameler çıkmaktadır.