2 Nisan 2026 Perşembe / 15 Sevval 1447

Kıbrıs'ta Rum provokasyonu! KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: Kabul etmemiz mümkün değil

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde (GKRY) toplanan bazı grupların, başkent Lefkoşa'daki sınır hattından KKTC topraklarındaki bir parkta oturan sivillere saldırısını kınayarak, Birleşmiş Milletler (BM) ile Rum liderliğine 'acilen konuyla ilgili soruşturma başlatma' çağrısında bulundu.

AA1 Nisan 2026 Çarşamba 22:27 - Güncelleme:
Kıbrıs'ta Rum provokasyonu! KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: Kabul etmemiz mümkün değil

Cumhurbaşkanı Erhürman, yaptığı yazılı açıklamada, saat 13.30 civarında Yiğitler Burcu'nda bulunan sivil KKTC vatandaşlarına, GKRY tarafında toplanan bir grup tarafından taş ve patlayıcı atıldığını hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ara bölge niteliği dolayısıyla BM Barış Gücü'nün de yol olarak kullanılması dolayısıyla Kıbrıs Rum Liderliğinin de sorumluluk taşıdığı bir alanda gerçekleşen bu saldırı konusunda, BM Barış Gücü ile ve güneydeki muhataplarımızla da bağlantı kurulmuştur. 1 Nisan gibi bu tip olayların olması ihtimalinin bulunduğu herkes tarafından tahmin edilebilecek bir günde, böyle bir bölgede herhangi bir önlem alınmamış olmasını kabul etmemiz mümkün değildir."

Erhürman, saldırıyı şiddetle kınadıklarını vurgulayarak, "Kıbrıs Rum liderliğinin yetkili makamlarının, gerekli adli soruşturmayı acilen başlatmasının ve bu saldırıyı gerçekleştirenlerin gerekli yargısal işlemlere tabi tutulmasının takipçisi olacağız." ifadesini kullandı.

- OLAY

Başkent Lefkoşa'nın GKRY'nin kontrol ettiği tarafında, bugün terör örgütü EOKA'nın kuruluş yıl dönümü nedeniyle toplanan Rum gruplar, öğle saatlerinde sınırın sıfır noktası ile BM'nin kontrol ettiği ara bölgeden Lefkoşa'nın KKTC tarafında bulunan Yiğitler Burcu'nda oturan sivil vatandaşlara taş, sopa ve el yapımı patlayıcı ile saldırı gerçekleştirdi.

Saldırının ardından KKTC polisi, bölgede güvenlik önlemlerini artırırken; BM Barış Gücü askerleri de ara bölgede güvenlik önlemleri aldı.

Benzer bir saldırı, 1 Nisan 2025'te aynı parkta terör örgütü EOKA destekçisi Rum gruplarca gerçekleştirilmişti.

- TERÖR ÖRGÜTÜ EOKA

Terör örgütü EOKA, 1950'lerin ortasına doğru Kıbrıs'ın "İngiliz kraliyet kolonisi" statüsüne son vermek ve Ada'nın Yunanistan ile birleşmesini sağlamak hedefiyle askeri harekat düzenlemek amacıyla Rum kökenli Yunan subay Yeoryos Grivas tarafından kuruldu.

Kıbrıs'ta İngiliz idaresinin son bularak "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin kurulması ile Türkleri yeni kurulan devletten atmak için sayısız toplu katliama kalkışan terör örgütü EOKA, kendi görüşlerini benimsemeyen Rumları da öldürdü.

ÖNERİLEN VİDEO

Ekmek almaya gitmişti: İftira atıp tekme tokat dövdüler

Kapat
Video yükleniyor...