23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Kılıçdaroğlu'na şehit cenazesinde saldırı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğradı. Saldırıya yönelik peş peşe açıklamalar gelirken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Saldırı sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, 'Bana yapılan saldırı Türkiye'nin birliğine ve bütünlüğüne yapılmış demektir' dedi.

21 Nisan 2019 Pazar 07:00 - Güncelleme:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Çubuk ilçesinde şehit sözleşmeli piyade er Yener Kırıkcı'nın cenaze namazının ardından bir grup tarafından protesto edilerek saldırıya uğradı. 
 
Kılıçdaroğlu, Türkiye-Irak sınır hattında teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan askerden piyade er Yener Kırıkcı'nın cenaze törenine katılmak üzere Çubuk'a gitti.
 
Akkuzulu Camisi'ndeki cenaze namazının ardından top arabasına alınan şehidin naaşı, köy mezarlığına götürüldü.
 
Bu sırada "Şehitler ölmez vatan bölünmez, kahrolsun PKK" sloganları atan bir grup Kılıçdaroğlu'na yumruk ve tekmelerle saldırdı.
 
Yakın korumlarının yanı sıra özel harekat, polis ve jandarma ekiplerinin müdahalesiyle korunan Kılıçdaroğlu, alandan alınarak, çevredeki bir eve götürüldü. Evin çevresinde güvenlik çemberi oluşturuldu.
 
Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ve köyün ileri gelenleri de ellerindeki megafonlarla gruptakileri sakinleştirmeye çalıştı.
 
Kılıçdaroğlu'nun aracı, bulunduğu evin önüne getirildi. Burada toplanan bazı vatandaşlar taşlarla saldırdıkları aracın camlarını kırdı.
 
KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “Bana yapılan saldırı Türkiye'nin birliğine ve bütünlüğüne yapılmış demektir. Beni üzen şehide yapılan saygısızlıktır.'' dedi.
 
BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Bahçeli, bu olaydan memnuniyet duymanın mümkün olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bunu bir siyasi partinin, hele hele iktidar partisinden sonra Meclis'te sayısal çoğunluğu bulunan bir siyasi partinin liderine yapmak yakışık almaz, kabulü mümkün değildir. Ama bir bilgi olarak söylüyorum. Bir siyasi partinin lideri nereye nasıl gideceğini kendisi araştırmalı, danışmanlarına sormalı, parti yöneticileriyle görüş alışverişinde bulunulmalı, ondan sonra da eğer gitmeyi çok uygun bir zemin olarak görüyorsa her türlü ihtimalin de tedbirini alarak gitmesi lazımdır."

Çubuk Akkuzulu Mahallesi'nde en son seçimde Cumhur İttifakı'nın yüzde 73,30, CHP ve İYİ Parti ittifakının ise yüzde 9,83 oy aldığını hatırlatan Devlet Bahçeli, şöyle devam etti:

"Yani gerilim içinde yapılmış olan bir seçim iddiası var, bu seçim ortamında siz yüzde 9 oy aldığınız yere Mehmetçik'in cenaze namazına katılmak için gitmeyi düşünüyorsunuz ama orada karşılaşacağınız bir olayı neyle izah edeceksiniz? Böyle bir olayın zemini hazırlanmış mıdır, 1 Mayıs olaylarına bugünden hazırlık mı yapılmaktadır? Mazbatayı daha da gererek Türkiye'de farklı farklı sonuçları elde etmek için çaba mı gösteriyorsunuz? Bu durumu İçişleri Bakanı çok yönlü incelemeli. Köy halkı teker teker dinlenmeli. CHP'ye bakış nasıl, emniyet güçlerinin 'Şu eve alalım orada gerilimi düşürelim.' dediği zaman ev sahibi dahi 'Bunu buraya almayın.' diyorsa bunları kamuoyu ile paylaşın. Sayın Uğur Dündar bu konuyu bir incele lütfen. MHP'yi, tahrik edici bir unsur olarak Bahçeli'yi gündeme taşımanın faydası nedir? Bunun CHP'ye bir faydası yok."

"SALDIRIYI ÇOK YÖNLÜ İNCELEMEK VE DÜŞÜNMEK GEREKİYOR"

"Ankara'ya dönüş sırasında arkadaşlarımız bize telefonla bildirdiler, 'Cenaze namazında böyle bir olay oldu.' dediler. Ben Ankara İl Başkanımıza, 'Akkuzulu Mahallesi'nin durumunu öğren bakalım.' dedim. Takip ettiğim yol bu. Oradaki potansiyeli gördükten sonra tahrike, teşvike, birtakım kavgaya, çatışmaya müsait mi değil mi? Yüzde 9,83 oy aldığın yere hala mahkemede aklanmamış paklanmamış bir belediye başkanı ile gidiyorsun. O bölgede ne işin var senin? İki gün sonra taziye evine gitsen acısının hafiflediği bir ortamda başsağlığı dilesen ne olur? Ankara'nın dışında hangi cenaze törenlerine bu kadar iştahla katıldın. Bunların sorularını bu millet sormalı. Özellikle de bugün sosyal medyada yer alan köşe yazarı ve aydın zümre biraz ihtiyatlı olmalı. MHP'yi suçlayınca ne olacak? Yani MHP’yi bu çatışmanın ortasına çekecek kadar sende akıl yok, sende zeka da yok. Senin sözünle hareket edecek zafiyet içinde bir MHP de yok. Sen kimsin yani böyle bir durumda bizi nasıl oyunun içerisine çekeceksin. 50 yıldan beri çekememişler şimdi nasıl çekeceksin ama şu tablo önemli bir tablo. Bu Akkuzulu'da yaşayanlar kimdire bakarsan, bunların çoğu sert adamlar. Akkuzulular inançları, siyasi davranışlarıyla sert adamlar. Eğer bunlara 'Bu adam burada ne geziyor bunu sokmayın köye' demişlerse televizyonda yaşlı bir adam yumruk atıyor. O adama yumruk attıracak kadar ne yaptın sen Kemal Kılıçdaroğlu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir tatile çıkması lazım."

BAKAN AKAR KILIÇDAROĞLU'NUN BULUNDUĞU EVE GELDİ
 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar ile Kılıçdaroğlu'nun Çubuk'ta şehit için kılınan cenaze namazı sonrası uğradığı saldırının ardından getirildiği eve geldi.
 
Polis arabasının hoparlöründen evin çevresinde toplananlara seslenen Akar, vatandaşları sakin olmaya davet etti.
 
Şehit Yener Kırıkcı'ya Allah'tan rahmet dileyen Akar, şöyle konuştu:
 
"Çubuk, yiğit insanların olduğu, şanlı tarihi olan bir yer. Sizler gerçekten son derece bilgili, görgülü, yetişmiş insanlarsınız. Sizin şanlı bir tarihiniz var. Bugün burada bir evladımız şehit oldu. Onunla ilgili gerekli töreni yaptık, vazifemizi yaptık. Onun şehit olduğu yerde şu anda silahlı kuvvetlerimiz, onun silah arkadaşları o dağları, tepeleri oradaki teröristlere dar ediyorlar. Hiçbir şekilde Yener'in kanını yerde bırakmayacağız. Silahlı kuvvetler elinden gelen her şeyi yapıyor. Arkadaşlarım, Yener'in mekanı cennet olsun, Allah anasına, babasına, sizlere, silahlı kuvvetlere sabır versin. Şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz simdi sükunetle Yener'in evine gidiyoruz annesine, babasına taziyelerimizi bildirmek üzere. Burayı boşaltıyoruz. Çubuklu kardeşlerim mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz, şimdi sükunetle burayı boşaltıyoruz. Arkadaşlarım bize güvenin, bize inanın hep beraber burayı boşaltıyoruz ve Yener'in evine gidiyoruz."
 
Konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu eve giren Akar, bir süre içeride kaldı. Kılıçdaroğlu daha sonra Akar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya eşliğinde evden çıktı.
 
ZIRHLI ARAÇLA EVDEN ÇIKARILDI
 
Kemal Kılıçdaroğlu, Çubuk ilçesinde güvenlik amacıyla tutulduğu evden yaklaşık bir saat sonra zırhlı araçla çıkarıldı. Bu sırada, güvenlik güçleri çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı.

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin açıklama yapan Ankara Valiliği, açıklamada  ''Çubuk ilçemizde icra edilen şehit cenazesi töreninde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik müessif protesto eyleminin önlenmesine yönelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olup olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır.'' ifadelerini kullandı.

BAKAN SOYLU'DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

İçişleri Bakanı Soylu, ''Olay tümüyle kontrol altına alındı. Olayın takipçisiyiz. Soruşturma başlatıldı, sağduyulu olmayız'' dedi.
 
TBMM BAŞKANI ŞENTOP: PROVOKASYON İÇERİSİNDE OLDUKLARINI DÜŞÜNÜYORUM
 
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ''Bunu yapanların bir provokasyon içerisinde olduklarını düşünüyorum. Arkasındaki planlamanın da ortaya çıkarılması gerektiği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.
 
AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: HER TÜRLÜ ŞİDDET EYLEMİNİ KINIYORUZ
 
AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, "Her türlü şiddet eylemini kınıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun diyoruz. Hukuk dışına çıkmaya kimsenin hakkı yoktur. Şiddet bir hak arama ya da protesto yolu değildir. Sorumlular açığa çıkarılacak ve gereken yasal işlem yapılacaktır" dedi.
 
BAKAN GÜL, KILIÇDAROĞLU'NA SALDIRIYI KINADI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çubuk ilçesinde kılınan şehit cenazesi namazı sonrasında uğradığı saldırıyı kınadı.

Bakan Gül, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik menfur saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddetin hiçbir türünün demokratik siyasete gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerine yer verdi.

''HUKUKUN DIŞINA ÇIKILMASINA MÜSAADE EDİLMEYECEKTİR''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da olayla ilgili, "Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan çirkin saldırıyı kınıyor, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kimsenin hukukun dışına çıkmasına müsaade edilmeyecektir. Gerekli hukuki süreç başlatılmıştır." açıklamasında bulundu.

"KILIÇDAROĞLU'NA SALDIRI ASLA KABUL EDİLEMEZ"
 
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çubuk ilçesinde kılınan şehit cenazenin namazı sonrasında uğradığı saldırıyı kınadı.
 
Kurtulmuş, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, "Yüreğimizi yakan şehitlerimizin acısı hepimizin ortak hüznüdür. Millet olarak hem teröre karşı dik duruşumuzu hem de sağduyulu ve vakur tavrımızı her koşulda korumalıyız. Sayın Kılıçdaroğlu'na karşı gerçekleştirilen müessif saldırı son derece üzüntü vericidir ve asla kabul edilemez." ifadelerine yer verdi.
 
MSB'DEN AÇIKLAMA
 
Milli Savunma Bakanlığı Kılıçdaroğlu saldırısına ilişkin açıklama yaptı.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Terörle mücadele harekatı sırasında şehit olan kahraman ve fedakar silah arkadaşımız Yener Kırıkcı’nın 21 Nisan 2019’da Çubuk ilçesindeki Akkuzulu Camii ve çevresinde cenaze namazı için toplanıldığında kolluk kuvvetlerinin ve bazı vatandaşlarımızın tüm çabalarına rağmen istenmeyen bazı olaylar meydana gelmiştir.

Olayların giderek tırmanış göstermesi üzerine Sayın Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu evden çıkarılmasını sağlamak üzere Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberindeki Sayın Milli Eğitim Bakanı ve diğer sivil-asker zevatla birlikte bizzat kalabalığın arasına girerek olayların yatıştırılması için kalabalığa hitap dahil her türlü gayreti göstermiştir.

Çeşitli sloganlar atan kalabalığın sakinleşmesi ve bölgeden ayrılması için çağrıda bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, “Değerli arkadaşlarım, şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz. Şimdi anne, babasına taziyelerimizi bildirmek üzere sükunetle şehidimiz Yener’in evine gidiyoruz. Burayı boşaltıyoruz” ifadelerini kullanmasını müteakip Sayın Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu eve girmiş ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun güvenli bir şekilde bölgeden ayrılmasına yardımcı olmuştur.

Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindekilere yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.