Tecavüz suçu, insanın onuruna, fiziksel ve ruhsal dünyasına yapılan en ağır saldırıdır. Bununla beraber de hem mağduru hem de toplumu koruyacak en ağır cezaların gelmesi gerekir. Bu gereklilik ve beklenti uzun süredir toplum ve STK’lar tarafından dile getiriliyordu. Hükümetin uzun yıllardır dile getirdiği hadım cezası, bu refleksle beraber yeniden gündeme girmişti. Sonuç olarak yapılan çalışmalar ve toplantılarla beraber “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik” yeniden dizayn edildi ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Böylelikle “ kimyasal hadım” cezası yürürlüğe girmiş oldu.
Hadım bireyin kısırlaştırılması demektir. Hadım cezası eksi uygarlıklardan beri uygulanan bir cezadır. Başka bir canlı ile zorla ilişkiye girerek ona tecavüz eden şahsın cinsel uzvunu bir daha kullanamayacak hale getirme demek hadımın, tarihte çok farklı uygulanış çeşidi olmuştur. Ancak kimyasal hadım bunlardan farklıdır. Bazı insan hakları savunucuların karşı çıktığı gibi herhangi bir fiziki zarar vermeden kişiyi zarar verme yönelimini engelleyerek hem toplumu koruyan, hem de kişinin hata yapmasını engelleyen bu yöntem birçok medeni ülkede uygulanmaktadır.
Kimyasal hadım olarak bilinen yöntem, herhangi bir cerrahi müdahale olmadan birinin cinsel faaliyetlerini sonlandırmaya yarıyor. Birçoklarına göre tecavüzcüyü idam etmek ya da hapiste ıslah olmasını sağlamaktan çok daha faydalı ve sonuç odaklı bir yöntem olan kimyasal hadım çeşitli ilaçlar kullanılarak yapılıyor. Kimyasal hadım yönteminde çeşitli kimyasallar kullanılarak yapılan hadım etme işleminde mahkûmlara belirli aralıklarla ilaç veriliyor. Haplar ve iğneler sayesinde cinsel saldırı suçunda bulunan suçlunun testosteron hormonu azaltılıyor ve cinsel isteği ortadan kaldırılıyor.
Yönetmeliğe göre hükümlüler, “Cezalarının infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde; yapılan çağrılara, düzenlenen programlara ve hazırlanan denetim planına, tedavi ve iyileştirme çalışmaları kapsamında belirlenen yükümlülüklere, kararın infazı ve denetim için belirlenen kurallara, infazın yerine getirilmesinde görev alan personelin uyarı ve önerilerine uymak zorunda” olacaklar. Buna aykırı davranılması yükümlülüğün ihlali sayılacak.
Uyarıya karşın yükümlülüklerini yerine getirmeyen hükümlülerden cezaevlerinde bulunanlara disiplin cezası uygulanacak, bu durum koşullu salıverme kararlarlarında da etkili olacak. Bu yükümlülüklerin mazereksiz ve kasıtlı bir şekilde yerine getirilmemesi halinde ise hükümlü uyarılmayacak. Hükümlüler getirilen bu yükümlülüklere infaz hakimliği nezdinde itiraz edebilecek. Bu şekilde şikayet yoluna gidilmesi yapılan işlem ya da faaliyetin yerine getirilmesini durdurmayacak ancak infaz hakimi giderilmesi güç ya da imkansız sonuçların doğması ya da uygulamanın açıkça hukuka aykırı olduğunu saptaması halinde uygulamanın ertelenmesine ya da durdurulmasına karar verebilecek. ağı denetim süresi hak ederek salıverme tarihini geçemez. Yönetmelik hükümleri suça sürüklenen çocuklara ise uygulanamayacak.
Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklikle cinsen dokunulmazlığa karşı suçlarda verilecek cezalar belirlenmiş, uygulamaya ilişkin yönetmelik çıkarılması düzenlenmişti. Yasada belirtilen bazı durumlar hariç bu suçlardan dolayı hapis cezasına mahkûm olanlar hakkında, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde, şu tedavi veya yükümlülüklerden bir veya birkaçına infaz hâkimi tarafından karar verilmesi hükme bağlanmıştı: